Novosti

Kronika

Nova radna akcija Omladinske mreže Srba

Omladinska mreža Srba u Hrvatskoj radno proslavila sedmi rođendan čisteći zgradu nekadašnje Srpske zemljoradničke zadruge u Velikom Pogancu

Large omreza3

Akcijom čišćenja zgrade nekadašnje Srpske zemljoradničke zadruge u Velikom Pogancu, u Križevačko-Koprivničkoj županiji, 24. oktobra sedmi rođendan radno je proslavila Omladinska mreža Srba u Hrvatskoj.

U akciji je učestvovalo 40-ak ljudi. Osim članova Omladinske mreže i mladih iz tog kraja, radili su i mještani koje je poslužilo vrijeme pa su osim 25 prostorija u objektu raščistili i okolinu. Kako je nakon privatizacije tvrtke napuštena zgrada propadala, u okviru programa kapitalnih investicija kupilo ju je Srpsko narodno vijeće s ciljem da ti prostori budu stavljeni u funkciju srpske zajednice kao sjedište nacionalnih organizacija i okupljalište zajednice, kao i da im se pronađe ekonomska uloga kako bi se nastavila tradicija srpskog zadrugarstva, započeta još 1911. godine u ovom kraju u korist stanovnika koji su dobrim dijelom veliki uzgajivači.

Članovi Omladinske mreže u akciji

Članovi omladinske mreže u akciji

- U potpunosti smo od zatečenog smeća koje smo tu taložili godinama očistili 25 prostorija. Nismo sve pobacali, jer smo prebirući po prašnjavim dokumentima, između ostalog, našli detaljne popise ondašnjeg stanovništva i evidenciju o tome koliko stoke su imali i šta su obrađivali. Našli smo i stare kase, registratore, priručnike o knjigovodstvu i još mnogo toga pa smo mnoge od tih dokumenata izdvojili i pripremili da budu dostavljeni Arhivu Srba u Hrvatskoj na daljnju obradu i proučavanje - rekla je za Novosti Jelena Nestorović iz Omladinske mreže.

Naglasila je značajnim što su uz veterane Omladinske mreže učestvovali i mladi, dobrim dijelom učenici Srpske opšte pravoslavne gimnazije u Zagrebu i folkloraši iz zagrebačkog pododbora 'Prosvjete'. Oni su pozvali i svoje prijatelje pa je jedan od uspjeha akcije i bolje upoznavanje mladih.

- Izražavam zahvalnost svim učesnicima, pogotovo mladima koji su bili primjer kako izgleda pametna, vrijedna i pristojna omladina, ali i predsjednicima i članovima lokalnih vijeća, sveštenstvu i lokalnim ljudima - rekla je Jelena Nestorović.

Zadovoljstvo uspješnom radnom akcijom, prvom u ovoj županiji, izrazio je za Novosti i Jovo Manojlović, predsjednik županijskog VSNM-a koji je bio jedan od učesnika.

- Okupio se veliki broj ljudi, pogotovo mladih, što je vrijedno hvale, pa smo uspjeli obaviti sve što planirali. Iako duže vremena napušten, objekt je u prilično dobrom stanju, čemu doprinosi i dobro stanje krovišta. Treba vidjeti kakvo je stanje što se tiče struje i dugova za nju, ali i drugih instalacija - rekao je i ukazao na potrebu da objekt ima svoju ekonomsku komponentu.

Govoreći za Novosti Emina Đurašević iz Omladinske mreže najavila je da će u tom objektu biti smještene lokalne srpske organizacije, među kojima i manjinska vijeća, kao i da će se tamo održavati različita okupljanja.

- Naša vijeća imaju prostor za rad, ali moraju plaćati kiriju. Zato postoji ideja, da kad je već SNV vlasnik ovog prostora, tu budu smješteni županijsko vijeće i VSNM općina Rasinja u kojoj je Veliki Poganac pa se ne bi trebala plaćati kirija, nego samo režije. Osim toga, veći dio srpskog stanovništva županije živi u okolnim selima. Kroz Koprivnicu prolazi manje ljudi, a i to su stanovnici ovih naših sela - rekla je i dodala da, kako Srbi ovog kraja imaju velike OPG-ove, nemaju previše vremena za često dolaženje. - Naravno, to su za sada ideje, jer im trebaju prethoditi građevinski radovi. Potrebno je zamijeniti podove i dobar dio stolarije kako bi objekt bio stavljen u funkciju, a za to treba naći izvor sredstava - kaže Đurašević.

Nakon radne akcije u obližnjem Domu kulture priređena je rođendanska proslava s obaveznom tortom, što je bio i podstrek za prisjećanja o brojnim do sada obavljenim radnim akcijama, čak i u godini korone. Kako su istakli iz Omladinske mreže, do kraja godine bi, ako okolnosti dozvole, trebali imati bar još jednu radnu akciju u Virovitičko-podravskoj županiji. Događaj je završen odlaskom dijela učesnika u manastir Lepavina.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više