Novosti

Kronika

Omladinska mreža Srba čistila crkve na Baniji i Kordunu + FOTOGALERIJA

U suradnji s lokalnim vlastima u Krnjaku i parohijom SPC-a u Petrinji, te uz pomoć mještana, Omladinska mreža Srba u Hrvatskoj organizirala je dvije radne akcije u kojima su se raščišćavale crkve u Jošavici i u Velikoj Crkvini

Prve oktobarske subote Omladinska mreža Srba u Hrvatskoj, u suradnji s lokalnim vlastima u Krnjaku i parohijom SPC-a u Petrinji, uz pomoć i učešće mještana organizirala je dvije radne akcije u kojima su se raščišćavale urušene crkve. Jesensku sezonu radnih akcija Omladinska mreža otvorila je u Jošavici na Baniji i u Velikoj Crkvini na Kordunu, izjavila je za Novosti Jelena Nestorović.

Podsjetila je da je ovo druga radna akcija koja je organizirana na crkvi Sv. Georgija u Jošavici, koja je 4. avgusta 1995. u Oluji teško oštećena artiljerijskim pogotkom.

- Omladinska mreža je simbolički na taj datum 2018. organizirala prvu radnu akciju u kojoj je crkva raščišćena od korova i stabala koji su je obrasli u skoro četvrt vijeka. Kako se preostali dio krova ove godine urušio u hram, Omladinska mreža u suradnji s Parohijom petrinjskom SPC-a i mještanima Jošavice i Starog Sela organizirala je još jednu akciju u kojoj je iz hrama izbačena građa koja je pala u njega - rekla je Jelena Nestorović, dok je petrinjski paroh o. Saša Umičević izrazio očekivanje da će uskoro početi akcija pokrivanja ove crkve.

U radnoj akciji u selu Velika Crkvina raščišćavan je nikad završeni hram čija je gradnja počela 1934. godine. Uz ukupno 20 učesnika, dobrim dijelom mještana, u akciji je učestvovala i mehanizacija krnjačkog poduzeća ‘Komunalac’ bez koje bi bilo nemoguće raščistiti ruševine crkve. Akciju su u suradnji s Omladinskom mrežom osmislili načelnik općine Dejan Mihajlović, predsjednik VSNM-a Ilija Matijević i paroh Radoslav Anđelić.

- Ove radne akcije tek su prve u nizu onih koje se tokom ove jeseni planiraju širom Hrvatske, a raduje spremnost mještana i mladih ljudi da se u njih uključe, pogotovo što se radi o očuvanju baštine i identiteta Srba u Hrvatskoj - zaključila je Jelena Nestorović.

 

Klikom na sliku možete pogledati fotogaleriju.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više