>

novosti logo

Piše Novosti

Novinar Novosti Vladimir Jurišić nagrađen Zlatnim perom sisačkog HND-a

Našem reporteru nagrada je dodijeljena za tekst ‘Sa susjedima u bježaniju’ o zanimljivoj sudbini Hrvata Vlade Lamze iz Svračice kojeg je Oluja zatekla kod njegovog prijatelja Srbina Branka Badrića iz Dabrine

Priznanje ‘Zlatno pero’ ogranka Hrvatskog novinarskog društva iz Sisačko-moslavačke županije za tiskano novinarstvo u 2018. dodijeljeno je reporteru Novosti Vladimiru Jurišiću za tekst ‘Sa susjedima u bježaniju’ objavljen u Novostima prošle godine.

Riječ je o neobičnoj i zanimljivoj priči o prijateljstvu Hrvata Vlade Lamze iz Svračice i Srbina Branka Badrića iz Dabrine. Lamzu je vojna akcija ‘Oluja’ zatekla dok je bio u posjetu Badriću u njegovom ‘srpskom’ selu. U općem metežu, uz pucnjavu i grmljavinu topova, počelo je bježanje, a u jednu od prikolica Srbi su skrili svog prijatelja Vladu kako ne bi dočekao vojsku na krivom mjestu i u krivo vrijeme. Vlado je završio u izbjeglištvu, pa je nekoliko godina služio kod pravoslavnog popa u selu Siječanj kraj Pančeva. Prijateljstvo Vlade i Branka traje i danas, posjećuju se redovito, baš kao i prije rata.

Komisija za ocijenjivanje novinarskih radova u 2018. ocijenila je da je Jurišićev tekst objavljen u Novostima najbolji u prošloj godini u kategoriji tiskanog novinarstva i da je zavrijedio ‘Zlatno pero’ sisačkog HND-a.

- Ovo nije samo moja nagrada, ovo je i nagrada za tjednik Novosti koji redovito objavljuje slične tekstove. Posebno me raduje što je nagrađena priča o prijateljstvu, lišenom hrvatsko-srpskih budaleština i besmislica na području nacionalne netrepeljivosti, jer Vlado i Branko ne žive niti su ikada živjeli u suživotu, već stvarnom ljudskom i čestitom životu – rekao je Jurišić.

Među prvima Jurišiću je u sisačkom hotelu Panonija, gdje je održan tradicionalni Novinarski bal, čestitao Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

‘Zlatno pero’ za najbolju fotografiju ‘Miroslav Kiš Mimi’ ove je godine dobila Edina Zuko, za internetsko novinarstvo nagrađen je Josip Frković, za televizijsko Igor Ahmetović, a za radijsko novinarstvo Iva Mušec Posilović.

Za 10 godina rada u novinarstvu priznanje su dobili Matea Srebačić i Mario Gršić, za 20 godina novinarskog rada priznanje je dobio Danijel Prerad, a za 25 godina Željko Gašparović i Željko Dolgoš. Nikola Blažeković nagrađen je za 30 godina rada u novinarstvu, dok je za 50 godina kontinuiranog rada priznanje uručeno Radio Moslavini.

Predsjednik HND-a Sisačko-moslavačke županije Igor Ahmetović kazao je da je stanje u novinarstvu danas možda teže nego ikad.

- Na novinare se rade jako veliki pritisci, podižu se brojne tužbe. Ne smijemo dopustiti da nas bilo kakve tužbe, prijetnje i zabrane spriječe u obavljanju naše primarne djelatnosti, a to je informiranje javnosti, jer mi služimo javnosti i tu smo radi javnosti, a ne radi političara, da bismo bili nečiji PR - rekao je Ahmetović.

1/3