Novosti

Društvo

Novo priznanje Jerku Bakotinu i Danki Derifaj

Novinar Novosti Jerko Bakotin i tadašnja novinarka RTL-a Danka Derifaj, zajedno s još 15 kolegica i kolega, dobili su Njemačku filmsku nagradu za ljudska prava 2022. u kategoriji časopisa za istraživački rad o nasilju nad migrantima na europskim granicama

Large izbjeglice

Snimka udaranja migranata tonfa-palicama (foto Lighthouse Reports)

Nakon što su prije pola godine, zajedno s još 15 kolegica i kolega, novinar Novosti Jerko Bakotin i tadašnja novinarka RTL-a Danka Derifaj nagrađeni najprestižnijom nizozemskom novinarskom nagradom De Tegel u kategoriji "Izvještavanje iz inozemstva", ovaj tjedan dobili su i Njemačku filmsku nagradu za ljudska prava 2022. u kategoriji časopisa. Priznanje im je uručeno za rad na istraživanju "Unmasking Europe's Shadow Armies" ("Razotkrivanje tajnih vojski Europe") o nasilju nad migrantima na europskim granicama, odnosno nasilnom vraćanju izbjeglica s granice BiH i Hrvatske. Snimljeni video, dug 14 minuta, možete pogledati ovdje.

Podsjetimo da je istraživanje, čiji je cilj bio utvrditi tko su "maskirani ljudi" u uniformama bez oznaka koji prema brojnim svjedočanstvima u više država Europske unije – Hrvatskoj, Grčkoj i Rumunjskoj – po sličnom obrascu protjeruju i premlaćuju migrante, uz brojne svjetske medije, objavljeno 6. listopada prošle godine i u tjedniku Novosti.

U istraživanje je bio uključen čitav niz europskih medija - neprofitna istraživačka organizacija Lighthouse Reports, istraživački magazin Švicarske Radiotelevizije (SRF) Rundschau, magazin Monitor njemačkog javnog servisa ARD, ARD-ovo dopisništvo u Beču, francuski list Libération, njemački Der Spiegel, nizozemska televizija Pointer, RTL Hrvatska i tjednik Novosti.

U obrazloženju stoji da su svojim snimkama dokazali teška i sustavna kršenja ljudskih prava maskiranih uniformiranih muškaraca na hrvatskoj granici s Bosnom. Na slikama se, među ostalim, vidi kako se izbjeglice palicama tjeraju iz Europske unije kako ne bi mogli zatražiti azil u Hrvatskoj. Kasnije je utvrđeno da su maskirani muškarci zapravo hrvatski policajci koji su dijelom i kažnjeni zbog toga. Samo u razdoblju od svibnja do rujna 2021. istraživački tim snimio je jedanaest ilegalnih pushbackova na pet različitih lokacija na hrvatsko-bosanskoj granici. Na snimkama se može vidjeti ukupno 38 policajaca i 148 osoba, od kojih su neki protjerani natrag preko granice uz upotrebu sile.

Njemačku filmsku nagradu za ljudska prava financira i dodjeljuje 21 organizacija civilnog društva.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više