Novosti

Društvo

"Novosti" na pragu

U Belom Manastiru i prigradskim naseljima postoji dugogodišnja praksa po kojoj primjerke "Novosti" volonteri redovito dostavljaju čitaocima na kućnu adresu. Svakog petka ujutro u poštu dolazi Nikola Opačić, preuzima pristiglih šest buntova "Novosti"

Large informator  novosti na pragu  %c4%86irilica

Nikola Opačić, dostava "Novosti" na minus osam

Jedan dio tiraža naših "Novosti" do svojih čitalaca stiže preko prodajnih mjesta, a drugi se dio šalje na adrese srpskih organizacija širom Hrvatske, gdje svoje primjerke besplatno mogu preuzeti zainteresovane osobe. U Belom Manastiru i prigradskim naseljima postoji dugogodišnja praksa po kojoj primjerke "Novosti" volonteri redovito dostavljaju čitaocima na kućnu adresu. Kako to funkcionira?

Svakog petka ujutro oko osam sati, u belomanastirsku poštu dolazi Nikola Opačić, preuzima pristiglih šest buntova "Novosti", ukupno 90 primjeraka, i odnosi ih na drugi sprat najveće belomanastirske zgrade "Ljepotice" i ostavlja u hodniku pred vratima kancelarije Zajedničkog vijeća opština (ZVO), na čiju adresu novine i stižu. Sam Opačić preuzima dva bunta i raznosi ih čitaocima, a tada pristižu i drugi raznosači: Milan Prusac, koji također raznosi 30 komada i koji to radi od samih početaka takve prakse, te Stevan Medić, Sreto Branković, Mile Radonjić i Stanoje Dadić koji raznose manje količine. Često se dešava da već u petak prije podne u "Ljepotici" nema "Novosti", a pogotovo ih nema u subotu i sljedećih dana. Na sličan se način u Belom Manastiru distribuira i vukovarski dvonedjeljnik "Izvor", "list Zajedničkog veća opština", samo što on stiže na adresu Radija Banska kosa, a do kancelarije ZVO-a prenosi ga Milan Prusac.

- Prije petnaestak godina, umjesto Duška Ognjenovića, koji je iz poslovnih razloga odsustvovao iz Belog Manastira, počeo sam preuzimati "Novosti" u pošti. Tad je stizalo osam buntova, što je ukupno 120 primjeraka, a onda je prvo broj buntova smanjen na sedam, pa na šest, što je za Beli Manastir premalo - kaže Nikola Opačić.

- Prvo odnesem pet primjeraka na srpski Radio Bansku kosu u zgradu "Borovo" na Trgu slobode, a onda raznesem novine ljudima u mojoj Ulici kralja Tomislava i na još nekoliko lokacija u centru grada. Jedan od "mojih" primjeraka završi u mađarskom Mohaču. Tamo "Novosti" redovito odnosi Mijo Vargić iz prigradskog naselja Branjin Vrh, a Dragutin Bešenji prvo pročita svoj primjerak, pa ga onda pročita njegov sin, a kasnije ga šalju i drugom sinu u Austriju.

Nikola Opačić, rođen 25. decembra 1945. u Smilčiću kraj Benkovca, ne volontira samo u distribuciji "Novosti", nego je i dugogodišnji predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Beli Manastir, veoma zaslužan za njegovanje antifašističkih tradicija u Baranji. Da bi održao zdravlje, 77-godišnji Nikola svakodnevno vozi bicikl desetak kilometara, a i "Novosti" raznosi biciklom i to bez obzira na broj "celzijusa".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više