>

novosti logo

Piše Novosti

O prikazu jasenovačkog logora u domaćim filmovima

Na predavanjima, tribinama i radionicama koje će se održati u petak i subotu razgovarat će se s kakvih pozicija se danas tumači prošlost i kako govorimo o jasenovačkom logoru i traumama Drugog svjetskog rata

Mnemosyne: Jasenovac na filmu, naziv je manifestacije koja će se u petak i subotu održati u prostorima Akademije dramske umjetnosti F22, u Frankopanskoj 22, u Zagrebu. Program će započeti u petak, 25. listopada, u 17 sati uvodnim predavanjima Sonje Leboš pod naslovom 'Mnemosyne: O proizvodnji onog što je bilo' i Ane Kršinić Lozica 'Reprezentacije Jasenovca na filmu'.

Program se nastavlja u subotu u 10 ujutro radionicom analize filmova o Jasenovcu koje će voditi spomenute autorice, a obrađivat će se filmovi značajnih autora hrvatskog i jugoslavenskog filma poput Bogdana Žižića, Gojka Kastratovića, Vladimira Tadeja, Vatroslava Mimice i drugih. Cilj radionice je odgovoriti na pitanja iz koje pozicije se danas tumači prošlost i kako danas govorimo o jasenovačkom logoru i traumama Drugog svjetskog rata.

U 13 sati predviđen je početak tribine 'Dokument, film, povijest' na kojoj će sudjelovati Nataša Mataušić (Hrvatski povijesni muzej), Bogdan Žižić (autor filmova 'Jasenovac' 1966. i 'Jasenovački memento', 2015.) i Dado Ćosić, glumac ('Eichmann u Jerusalemu', Zagrebačko kazalište mladih, 2019.).

Događanja su besplatna, a prijava je potrebna samo za radionicu i to na mail: udrugaiii@gmail.com do 24.10. Organizatori su Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja, Akademija dramske umjetnosti Zagreb i Centar za kulturnu dekontaminaciju Beograd.

Više informacija i biografije autora, sudionika i voditelja radionice možete vidjeti ovdje. .

1/1