>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

O Teslinom školovanju

Karlovačka udruga Nikola Tesla promovirala je knjigu ‘Školovanje i samoobrazovanje Nikole Tesle’. Predstavljeno je i uređenje ruševne zgrade u četvrti Rakovac koja bi trebala postati ‘Experience centar – Nikola Tesla’

Povodom Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom, Udruga Nikola Tesla Karlovac, promovirala je knjigu ‘Školovanje i samoobrazovanje Nikole Tesle’. Knjigu je uredio poznati karlovački novinar – publicist, ujedno predsjednik Udruženja Danko Plevnik.

- Knjiga je nastala na osnovu simpozija održanog 4. lipnja 2018. godine. Proširena je jer su se autori potrudili da napišu više nego što su mogli govoriti na prezentaciji. Ona je sukus istraživanja Teslinog školovanja od Smiljana, njegova samoobrazovanja pa sve do Pariza i New Yorka. Do sada, koliko mi je poznato, nije izdana knjiga u kojoj bi bili cjeloviti podaci o svim njegovim motivima koji su ga vukli kroz školovanje te nitko do sada nije na ovakav način obradio Teslin misaoni i obrazovni razvitak. U knjizi su obuhvaćeni radovi šestero autora, s tim da sam obradio jednu prazninu, a to je studiranje Nikole Tesle u Pragu. Ova knjiga vraća Karlovac na svjetsku kartu ‘teslizma’. Tiskana je na hrvatskom i engleskom jeziku, a već imamo upite za knjigu iz SAD-a - rekao je Plevnik.

Predstavljanju je prisustvovala zamjenica karlovačkog župana Martina Furdek Hajdin koja je predstavila urađeno na uređenju ruševne zgrade u četvrti Rakovac, u kojoj je Tesla stanovao dok se školovao u obližnjoj Gimnaziji.

- Zgrada bi trebala postati ‘Experience centar – Nikola Tesla’. Ta zgrada je osmišljena da bude centar kulture, turizma, obrazovanja, znanosti i inovacija. ‘Experience’ je engleski naziv onoga za što smo se htjeli vezati, a to je iskustvo. Dakle kao što je i Nikola Tesla kroz svoj život prolazio kroz svoje inovacije na način da stječe određena iskustva, tako bi trebalo biti u toj zgradi. Dakle, kada se netko u njoj bude obrazovao i radio, da jednostavno stekne ono iskustvo koje je nekada stjecao Nikola Tesla, ali i da nove ideje budu imale mogućnost za realizaciju - istaknula je zamjenica župana.

U Ozlju se također radi na ‘Tehnološkom parku’ koji se veže na drugu hidrocentralu izgrađenu u Hrvatskoj te na drugu javnu rasvjetu iza šibenske. ‘Experience centar’ dobio je 24. aprila građevinsku dozvolu. U budžetu Karlovačke županije rezervirana su sredstva za početak radova.

1/1