Novosti

Filmska kritika

Odeš mator, dođeš mlad

M. Night Shyamalan, "Ostarjeli" (2021.): Shyamalan misteriozno starenje nije ostavio u sferi metafizike, nego je ponudio banalno rješenje u skladu s teorijama zavjere

Large filmska

Kvalitetni glumci tek dijelom uspijevaju zamaskirati besadržajnost likova

Iako je daleko od nekadašnje uspješnosti, M. Night Shyamalan nastavlja redovnim ritmom snimati filmove ne gubeći povjerenje holivudskih kompanija. Sklon projektima tzv. visokog koncepta s čestom uporabom radikalnog obrata kao ključnog dramaturškog sredstva i presudnog mamca za publiku, tvorac "Šestog čula", "Neslomljivog", "Misterioznih znakova", "Zaselka"… i novim uratkom slijedi taj put. "Ostarjeli" su adaptacija crtanog romana Pierrea Oscara Lévyja i Frederika Peetersa, a kao razlog posezanja upravo za tim predloškom Shyamalan navodi: "Knjiga (strip-album, op. a.) pružila mi je mogućnost da proradim veliku tjeskobu koju sam imao u vezi sa smrću i prolaskom vremena te stvarima kao što je starenje mojih roditelja". Radnja se zbiva u egzotičnom resortu čiji voditelji nude odabranim gostima jednodnevni izlet na krasnu plažu skrivenu iza stjenovitog masiva, a među tim gostima su i bračni par Guy i Prisca (Gael Garcia Bernal i Vicky Krieps) koji pokušavaju sakriti svojoj djeci Maddox i Trentu da su pred razvodom, potom kirurg Charles (Rufus Sewell), njegova mnogo mlađa manekenska supruga Chrystal (Abbey Lee), njihova kćerkica Kara te Charlesova majka, pa azijatsko-afroamerički par, psihologinja Patricia (Nikki Amuka-Bird) i bolničar Jarin (Ken Leung) te naposljetku muškarac kojeg zatječu na plaži, poznati reper Mid-Sized Sedan (Aaron Pierre). Odrasli će uskoro primijetiti da se djeci na plaži drastično mijenja dob, u samo nekoliko sati postali su nekoliko godina stariji, a shvatit će i da sami istom brzinom stare, iako se to isprva teže primjećuje. Pokušavaju otići istim putem kojim su došli, no kad zađu u unutrašnjost klanca onesvijeste se i probude ponovo na plaži, a jednako će završiti i alpinistički pokušaj bijega te onaj plivanjem, samo što će ti pokušaji svoje protagoniste stajati života. Fizičko i mentalno zdravlje narušava se, ponekad drastično, kirurg Charles tako postaje opasno nasilan, Prisci tumor u trbušnoj šupljini drastično raste, ali s druge strane nekadašnja djeca Trent i Kara začnu vlastito dijete. Naposljetku će na životu ostati još samo dvoje od jedanaestoro, i iznenadnim trenutkom lucidnosti jednog od njih (zapravo deus ex machina kojem se neuspjelo pokušava dati kakva-takva motivacija) naslutit će mogući izlaz koji će realizirati višeminutnim ronjenjem (u američkim filmovima normalno je da obični ljudi mogu beskonačno roniti) te potom raskrinkati resort kao tajni odjeljak za eksperimentalni razvoj lijekova moćne farmaceutske kompanije.

Shyamalanovi filmovi uvijek su dobro izgledali i zvučali, pa iako prije svega na glasu kao originalan scenarist, on je zapravo bolji kao režiser talentiran za vizualno stvaranje specifičnog svijeta djela, dok su mu se scenariji nerijetko iscrpljivali u smišljanju što neočekivanijeg obrata. Takav je slučaj i s "Ostarjelima" kojima zasigurno nije pomoglo ni njihovo stripovsko zaleđe, potvrđujući predrasudu o tekstu kao inferiornom elementu umjetnosti stripa. Unutar zadanog svijeta ima itekakvih nelogičnosti, među kojima posebno bode oči operacija tumora uspješno izvedena bez ikakvog sterilizacijskog sredstva, a rasplet je potpuno neuvjerljiv. Kad već stvari nisu ostavljene u sferi "metafizike", nego im je dano racionalno objašnjenje sukladno teorijama zavjere o moćnim farmaceutskim kompanijama, onda nije logično da se raskrinkavanje i poražavanje takvih moćnika zbiva na tako jednostavan, banalan način kako je to izveo Shyamalan. Također, problem je i u suštinskoj nezanimljivosti, besadržajnosti svih likova i odnosa predstavljenih u filmu, što kvalitetni glumci tek dijelom uspijevaju zamaskirati. "Ostarjeli" ne uspijevaju povratiti povjerenje u svog tvorca kao kreativno relevantnog autora, samo nastavljaju silaznu putanju njegova opusa u zadnjih desetak godina.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više