Novosti

Politika

Opet palež u Duzluku

U selu Duzluk, kraj Orahovice, u kojem je na proljeće zapaljeno šest kuća, u utorak je planuo hambar na imanju obitelji Jovanović koja živi u Srbiji

Policija još nije zatvorila slučaj serije podmetnutih požara u selu Duzluk, kraj Orahovice, od proljeća ove godine kada je gorjelo šest kuća, od kojih su tri u vlasništvu tamošnjih Srba, a sad se nadomak kalendarskog početka zime dogodila nova paljevina. U utorak, 17. decembra, nešto prije 15 sati planulo je na imanju pokojne Radmile Jovanović čiji sinovi Miroslav i Pero Jovanović žive u Srbiji. Gorio je drveni hambar postavljen na betonsko temelje i naslonjen na kuću. Brzom intervencijom vatrogasaca, članova DVD-a Orahovica požar je ugašen prije nego što je vatra zahvatila ostale objekte. Požar su prvi primijetili zidari radeći na obližnjem gradilištu i odmah zvali vatrogasce.

Kuća se nalazi u Omladinskoj ulici, u neposrednoj blizini Ružice grada, najveće sačuvane utvrde u Slavoniji i jedne od najvećih u Hrvatskoj. Istoj onoj gdje su proljetos gorjela imanja zapaljena Molotovljevim koktelima, pa mještani vjeruju da je riječ o istom palikući koji je samo promijenio taktiku. Svi proljetni požari buknuli su rano ujutro, u isto vrijeme, oko četiri sata, a ovaj poslije podne.

Mještani još uvijek ne znaju ima li veze s prethodnih šest, ali su uznemireni i uplašeni za svoju imovinu i živote. Podsjećaju da je u svibnju iz goreće kuće stanar izvučen u posljednjem trenutku. Ljuti su na istražitelje i nije im jasno kako nisu u stanju šest mjeseci otkriti počinitelje Službenih informacija o istrazi novog požara nema. Glasnogovornik Policijske uprave virovitičko-podravske Josip Štajdohar novinarima je taj dan izjavio kako su ekipe na terenu, da je očevid u tijeku i da će 'više biti poznato uskoro'.

Smatrajući da bi to 'uskoro' moglo biti približno 24 sata nakon događaja nazvali smo ga dan kasnije, u 14:20 sati, ali nam se nije javio. Elektronskom poštom smo nekoliko minuta kasnije poslali i službeni upit, ne samo o ovom incidentu, nego o istragama prethodnih požara. Do završetka pisanja ovog članka (četvrtak, 12 sati) odgovor još nismo dobili.

U nedostatku službenih informacija Orahovicom, kako to obično biva, kruže neprovjerene priče o mogućem motivu. Prema tim naklapanjima ne radi se o netrpeljivosti prema Srbima koji ovdje žive, nego o zemljištu kojeg bi se netko, zbog atraktivne lokacije, želio dokopati. Cijelo područje je, naime, zanimljiva turistička i vikendaška destinacija, što zbog jezera na koje dnevno dolaze tisuće kupača iz cijele Slavonije, što zbog brojnih ljetnih događanja. Na glazbenom festivalu Feragosto Jam, primjerice, na šest pozornica, nastupaju najpopularniji izvođači iz regije, a dođe ih vidjeti 20.000 posjetitelja.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više