Novosti

Kronika

Duzluk, požar broj devet

Piromanija je dozlogrdila policajcima i vatrogascima koji su uvjereni da su požari podmetnuti

U nedjelju, 5. travnja ponovno je gorjelo u Duzluku, naselju kraj Orahovice u Virovitičko-podravskoj županiji, selu s vjerojatno najvećim brojem požara u odnosu na broj kuća, i to u svjetskim razmjerima. Vatra je izbila na dva mjesta u isto vrijeme, usred dana, u 11:35 sati. Tako je nastavljena serija od osam požara, koliko ih je od proljeća prošle godine buknulo u tom mjestu, u kojem danas živi podjednaki broj Srba i Hrvata.

- Po prvoj dojavi smo odmah stigli na požarište, na županijskoj prometnici prema Kutjevu. Zapaljen je štagalj koji je bio potpuno zarastao u korov. Dok su momci pokušavali ugasiti požar, dobio sam dojavu da u selu gori i kuća. Odmah smo krenuli prema Ružičinoj ulici gdje smo zatekli požar u kući koja je već bila zapaljena prije nekoliko mjeseci. Brzom intervencijom, lokalizirali smo požar. Jedna prostorija je uništena, dok smo drugu uspjeli spasiti. S ovim se danas baš netko igra. Oba požara po mom mišljenju su podmetnuta ljudskom rukom –izjavio je odmah nakon požara vatrogasni zapovjednik Robert Orina.

Zapaljeni štagalj nalazi se s desne strane ceste prema manastiru Svetog Nikolaja i u vlasništvu je obitelji Milašinović, čije nasljednike mještani s kojima smo razgovarali, ne poznaju. Prema neslužbenim informacijama koje kolaju Orahovicom, riječ je o potencijalnom palikući u dobi od 35 godina. U Ružičinoj ulici, onoj na putu prema Jezeru, omiljenoj izletničkoj destinaciji Slavonaca, zapaljena je kuća obitelji Jovanović koja živi u Beogradu, čija kuća je gorjela i prošlog proljeća. Prvi puta zapaljena je izvana, a sada je piroman ušao unutra da dokrajči ono što proljetos nije završio. Susjedi kažu da su vatrogasci uspjeli spasiti jednu sobu, no druga je, sa svim stvarima i namještajem, posve izgorjela.

Da je tehnička mogućnost isključena i da je požar izazvao ljudski faktor uvjeren je i načelnik Policijske postaje Orahovica Krunoslav Bot, ali više o tome će moći govoriti tek završi očevid.

- U ovo doba kada pandemija prijeti čovječanstvu cijelog svijeta, netko nalazi dodatni motiv da unese nemir u spokojstvo građana. Imamo određena saznanja o osobama koje trebamo procesuirati i to ćemo napraviti. Idućih nekoliko dana bit ćemo puno bliže u rasvjetljavanju svih ovih nemilih događaja – rekao je Bot. Međutim, mještanin Milutin Jovanović tvrdi da to nije bilo sve, već da se dogodio i deveti požar.

- Prije par dana netko je zapalio i prostorije u kući preko puta moje u kojoj nitko ne živi. Ti ljudi stanuju u Orahovici i dolaze ovdje gotovo svaki dan. Taj koji je zapalio njihovu kuću došao je preko bašče pa su nađeni otisci stopala – rekao je Jovanović. Prema onome kako su ranije izjavljivali mještani, sumnja se da su paljevine izazvane zbog ‘čišćenja’ zemljišta u vezi navodnih investicija koje se spremaju na ovom, turistički atraktivnom području.

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.
Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više