Novosti

Kronika

Oпрaвдaли пoстojaњe

У зaдњe чeтири гoдинe имaмo зaвршeних гoтoвo у циjeлoсти или прeд сaмим зaвршeткoм прeкo 85 прojeкaтa, кaжe Стeвo Mлинaрeвић, нaчeлник бaрaњскe Oпћинe Jaгoдњaк кoja oбухвaтa нaсeљa Бoлмaн, Нoви Бoлмaн, Jaгoдњaк и Majшкe Meђe

Large 3

Asfaltiranje u Bolmanu

Baranjska Općina Jagodnjak, s 2023 stanovnika na posljednjem popisu 2011. godine, obuhvata četiri naselja: Bolman, Novi Bolman, Jagodnjak i Majške Međe. To je jedina opština u Baranji u kojoj Srbi (i uopšte manjinci) čine većinu stanovništva. U mandatnom razdoblju koje upravo završava (2017. – 2021.) načelnik te opštine je Stevo Mlinarević iz Bolmana, a zamjenici su mu Jagodnjačani Nada Šalajić i Denis Urtajl ("iz reda pripadnika hrvatskog naroda").

- U zadnje četiri godine imamo završenih gotovo u cijelosti ili pred samim završetkom preko 85 projekata. Većinom su to sanacije smetlišta, sanacije i izgradnja novih kanala, izgradnja infrastrukture, uređenje javnih površina, izgradnja i opremanje domova, izgradnja dječjih igrališta, opremanje i uređenje sportskih objekata poput streljane i teretane te nogometnih igrališta, opremanje same Općine i komunalne firme "Gmajne", rekonstrukcija niskonaponske mreže i mreže javne rasvjete, izgradnja pješačkih staza i parkinga, izgradnja novih puteva i rekonstrukcija ulica, ali i, npr., izgradnja i opremanje Društveno-vatrogasnog doma u Jagodnjaku, vrijednog preko sedam milijuna kuna... – nabraja načelnik Mlinarević.

U Bolmanu su potpuno rekonstruirane tri ulice: Sare Bertić, Vuka Karadžića i Žarka Zrenjanina, a u Ulici Svetozara Miletića asfaltiran je dio koji dosad nije bio asfaltiran. U Jagodnjaku su potpuno rekonstruirane ulice Jovana Jovanovića Zmaja i Vijenac Nikole Tesle, a sad je na redu rekonstrukcija Ulice Vasilja Gaćeše, dok su ostale ulice okrpljene. U Majškim Međama uređen je centar i posađen park koji je opremljen dodatnim sadržajima, a Novi Bolman je dobio kompletne nove pješačke staze sa šetnicom prema Bolmanu.

- U Bolmanu je, u saradnji s "Hrvatskim vodama" i Osječko-baranjskom županijom, uređeno ranije potpuno zapušteno Bolmansko jezero u dijelu sela zvanom Pariz. Trenutno je u toku treća faza pa smo ovih dana stavljali klupe, kamine, sjenice, kante za smeće, a uskoro idu šetnica, infopaneli i kiosk s pametnom klupom i s pristupom internetu, tako da je to jezero već postalo jedno lijepo izletište – objašnjava dalje načelnik Mlinarević.

- Pristupili smo i poribljavanju jezera, kao i sistemu dodavanja vode da ne bi došlo do uginuća ribe kad je nizak vodostaj. Čekamo da se ovih dana završi jedna velika sjenica s terasom nad vodom površine preko 200 kvadratnih metara – kaže načelnik.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više