Novosti

Društvo

Optužnice zbog raketiranja kolona

Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv četvorice visokih časnika HV-a zbog istražnih nalaza po kojima su upravo oni najodgovorniji za avionsko raketiranje kolona izbjeglih srpskih civila u akciji "Oluja"

Large petrovacka cesta

Komemoracija održana 2019. za civilne žrtve stradale na Petrovačkoj cesti kod mjesta Bravsko u BiH

Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv četvorice visokih časnika Hrvatske vojske zbog istražnih nalaza po kojima su upravo oni najodgovorniji za avionsko raketiranje kolona izbjeglih srpskih civila u akciji "Oluja": Vladimir Mikac, Zdenko Radulj, Željko Jelenić, Danijel Borović. Točnije, prema rekonstrukciji zapovjedne procedure u ovom slučaju, naredbu za udar na dvije kolone izdao je navodno general Josip Čuletić, voditelj Centra operativnog rukovođenja, kasnije i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. No on je u međuvremenu umro, pa je popis optuženih zaključen s navedena četiri imena, dok identitet pilota koji su izvršili napad zasad nije poznat.

Prema slijedu događaja objavljenom u srpskim medijima, Čuletić je naredbu prenio Mikcu i Radulju koji su zapovijedali bazama u Puli, odnosno na Plesu. Mikac je nalog proslijedio Jeleniću, a on pilotu NN koji je prethodno razmješten iz Pule u Split, e da bi potonji raketirao kolonu koja se 7. kolovoza 1995. kretala od Bosanskog Petrovca prema Ključu. Radulj je pak sa svoje strane kontaktirao Borovića koji se obratio dvojici NN pilota s Plesa, te oni 8. kolovoza napadaju kolonu u kretanju od Bosanskog Novog ka Prijedoru. U ta dva napada ubijeno je 13 osoba, od toga šestero djece, uz 24 ranjenika, ali bez obzira na indicije o počiniteljima, ni Hrvatska ni Bosna i Hercegovina dosad nisu pokazale interes da procesuiraju taj zločin. Time se objašnjava i ovaj korak tužiteljstva Republike Srbije, ujedno prva njegova optužnica za događaje u "Oluji".

Nakon podizanja optužnice, u Hrvatskoj je donekle poraslo interesiranje za ta dva raketna napada na kolone, mada se o detaljima još uvijek ne može čuti mnogo konkretnog. General Pavao Miljavac, u ono vrijeme pomoćnik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, izjavio je da dotične kolone nisu bile isključivo izbjegličke, nego su se u njima kretali i dijelovi srpskih vojnih kapaciteta, poput protuzračnih sustava ruskog porijekla, tipa KUB. No dodao je i kako veći dio imenovanih osobno poznaje, te je uvjeren da su posrijedi ljudi koji nikad ne bi išli protiv načela humanosti i ratnog prava.

Ministarstvo hrvatskih branitelja nije pokušalo ni toliko ublažiti ili pojasniti okolnosti opisanih događaja, pa se iz njegova dopisa ne može saznati ništa podrobnije osim tvrdnje da su optužnice iz Srbije – neutemeljene. Ostatak javnog saopćenja bavi se šminkanjem oslobodilačkog karaktera Domovinskog rata, legitimiteta i legalnosti "Oluje" i "Bljeska", i sličnim načelnim vrijednostima. Ipak, čak je i to nešto, uzme li se u obzir aktualno držanje Ministarstva obrane na čelu s ministrom Marijom Banožićem koji se pilotskim temama bavi podosta, ali iz posve drugog kuta. On je dakle zapodjenuo bizarni privatno-interesni okršaj s bivšim hrvatskim, prije toga i jugoslavenskim vojnim pilotom Ivanom Selakom, sumnjičeći ga u biti da je konvertirao prilično kasno. I da je prije toga možda napadao Hrvatsku, ali zasad nitko iz Ministarstva hrvatskih branitelja nije reagirao onako uvrijeđeno, premda bi se barem na takve insinuacije mogli osvrnuti malo sadržajnije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više