Novosti

Politika

Otpor povratku u srednji vijek + FOTOGALERIJA

Policija je u centru Zagrebu privela dvadesetak aktivistkinja koje su svoj otpor protiv Hoda za život iskazale blokadom Ilice. Bolje nisu prošli ni drugi protivnici ove konzervativne manifestacije koji su svjedočili uvredama i fizičkim napadima

Preko sto aktivistkinja i aktivista suprotstavilo se ukidanju prava na pobačaj, odnosno stvarnom cilju drugog Hoda za život koji je danas održan na ulicama Zagreba. Konzervativni skup, koji je podržala Katolička crkva, ove je godine organiziran na dan predizborne šutnje, a osim u Zagrebu, gdje je okupio više od 10.000 ljudi, Hod za život je u isto vrijeme održan i u Splitu.

‘Hod za život gazi žene’, ‘Niti državu niti Boga blizu jajnika moga’, ‘Moja maternica nije javno dobro’, ‘Ne damo svoja tijela’, ‘Ova pička ne rađa nacionalista’, ‘Za život si daj bubreg’, ‘Želim na studij, ne na lomaču’, samo je dio transparenata prosvjednica u Zagrebu koje su se osim za svoja prava borile i za slobodu na upravljanje vlastitim tijelima i onih koji su marširali u koloni konzervativaca.

Svoj je otpor protiv zagovarača zabrane pobačaja dvadesetak aktivistkinja iskazalo i sjedenjem nasred Ilice. Tim su činom blokirale put kretanja Hoda za život, a iako nisu pružale otpor, policija ih je ubrzo uklonila i privela, i to uz vrijeđanje prolaznika koji su požurivali policajce u akciji. Novostima je iz policije potvrđeno da se privedene nalaze u prostorijama I. Policijske postaje u Zagrebu ispred koje se u ovom trenutku nalazi tridesetak aktivistkinja koje im pružaju podršku.

Na sedam različitih lokacija rute konzervativaca aktivistkinje su u manjim grupama držale i transparente s natpisima poput ‘Ne dam svoje tijelo’, a prilikom ulaska kolone na Trg bana Jelačića s dvije odvojene lokacije spuštena su još dva transparenta: devetmetarski ‘Hod za život gazi po ženama’ te manji ‘Crkva i država protiv žena’.

Zbog čega su točno organizirane prosvjedne akcije, za Novosti je pojasnila aktivistkinja Sanja Kovačević, članica Platforme za redproduktivna prava žena.

- Ne možemo dopustiti da lažnim frazama o životu, domovini i obitelji gaze po našim životima. Pod krinkom obitelji, domovine i Boga, oni hodaju kako bi Hrvatsku stavili u neugledno društvo Mađarske, Poljske i Makedonije, gdje su ljudska prava svakodnevno dovedena pod upitnik. Oni zapravo aktivno rade na svođenju žena na građanske drugog reda koje nemaju pravo odlučivati o sebi i vlastitom životu. Crkva i država su u ratu protiv žena, a mi se nećemo predati već boriti i izboriti za svoja prava – rekla je Sanja Kovačević te zaključila da je cilj organizatora Hoda za život  oduzimanje prava ženama da slobodno odlučuju o tome hoće li, kada i s kim imati djecu.

Jedna od sudionica protuprosvjednog skupa, koja je držala transparent u Ilici, ispričala nam je da ju je jedan od sudionika Hoda za život vrijeđao i pljunuo te kako je policija, iako je svjedočila incidentu, odbila reagirati.

- Neki čovjek iz njihove kolone me je najprije vrijeđao i vikao mi da sam kuja, a zatim me pljunuo u lice. Policajac je stajao možda pet centimetara od mene, a nakon što sam ga upozorila da sam pljunuta, on je samo okrenuo glavu na drugu stranu. Počeli su ga upozoravati i slučajni prolaznici, ali on me samo nastavio ignorirati. Tražili smo ga broj značke, ali nam ga nije htio dati – rekla je za Novosti Katarina Mikulić.

Jedan od aktivista koji je želio ostati anoniman ispričao nam je da je napadnut dok je pokušao fotografirati aktivistkinje s transparentima.

- Jedan od njih je iskočio iz kolone i udario me po ruci u kojoj sam držao mobitel i tako mi ga razbio. Međutim, uspio sam ga snimiti prije toga – prepričao nam je sudionik i dodao da interventni policajac nije htio reagirati sve dok mu nije rekao da će kontaktirati odvjetnicu.

- Nakon toga je došao ‘običan policajac’ koji je legitimirao nasilnika. Za to vrijeme su mi okupljeni oko mene vikali da sam četnik, komunist i slično. Nakon svega sam otišao na policiju i dao izjavu. Ne znam jesu li priveli napadača ili će ga tek naknadno kontaktirati budući da znaju o kome se radi – posvjedočio nam je on.

Hodu za život i ove su se godine pridružili brojni političari poput ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera, Brune Esih, Ruže Tomašić, Marijane Petir, ali i Božidar Alić u pratnji svojeg maloljetnog sina, don Damir Stojić i brojni drugi. I ove godine skup je uveličao ratni zločinac Dario Kordić čija je najmlađa žrtva imala samo tri mjeseca.

Udruga Queer Zagreb u suradnji s News Barom organizirala je na križanju Mesničke i Ilice gledalište kolone koju su nazvali predstavom.

- Queer Zagreb je ove godine u potpunosti posvećen umjetnicama i aktivistkinjama, jer ne samo da borba za jednakošću žena još itekako traje, već je u posljednje vrijeme pred sve jačim udarima patrijarhata i neokonzervativizma u Hrvatskoj, ali i u svijetu. U suradnji s News Barom, kao najbolju moguću najavu Queer Zagreba i uopće tema koje otvaramo festivalom, organizirali smo gledanje predstave Hod za život, a takvo umjetničko izražavanje smo nazvali avant-naissance. No svaka predstava treba svoje gledatelje, pa smo pomogli organizaciju Hoda za život prostorom za publiku i pozvali sve da pažljivo prate predstavu i ono što se njom zapravo želi reći – rekao nam je Zvonimir Dobrović iz Queer Zagreba.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više