>

novosti logo

Piše N.J.

Otvoreni Dani srpskog filma u Zagrebu

Prikazivanjem filma ‘Sakupljači perja’ Aleksandra Petrovića iz 1967. godine u zagrebačkom kinu Tuškanac počeli su drugi po redu Dani srpskog filma.

Publici su se prigodnim govorima obratili predstavnici organizatora: Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, Davor Trkulja, ministar-savjetnik u ambasadi Srbije u Zagrebu i Marjan Vujović, upravnik Muzeja jugoslovenske kinoteke, ističući značaj filmskog stvaralaštva i poboljšanja kulturne suradnje dvije države preko takvih projekata.

Vujović je u razgovoru za Novosti izrazi zadovoljstvo sa suradnjom koju drugu godinu zaredom ostvaruje sa SNV-om, ambasadom Srbije i kinom Tuškanac.

- Osnovna koncepcija ostala je slična; imamo program starih filmova koji su obeležili jugoslovensku kinematografiju i program savremenih filmova iz prošlogodišnje i ovogodišnje produkcije. Značajno je i što prikazujemo restaurisane filmove. Osim ‘Sakupljača perja’ i ‘Kad budem mrtav i beo’ Živojina Pavlovića iz 1967., kojim će Dani biti zatvoreni, prikazujemo i nove verzije digitalno restaurisanih filmova ‘Ko to tamo peva’ Slobodana Šijana iz 1980. i ‘Specijalno vaspitanje’ Gorana Markovića iz 1977. - rekao je Vujović i dodao da će se recentnih filmova prikazati ‘Rekvijem za gospođu J.’ Bojana Vuletića, ‘Dnevnik mašinovođe’ Miloša Radovića, kao i lani proizveden prikazan dokumentarni film ‘Druga strana svega’ Mile Turajlić koji je već dobio više nagrada na prestižnim filmskim festivalima.

1/1