Novosti

Kultura

Ponovo radi bioskop: Idući tjedan retrospektiva filmova Milene Dravić

U kinu Tuškanac u Zagrebu od utorka do nedjelje prikazat će se osam filmova u kojima je glumila velika jugoslavenska zvijezda

Xwi4193hgnddjb78lbiisa59xxm

Milena Dravić (foto Srđan Ilić/PIXSELL)

Srpsko narodno vijeće, Vijeće srpske nacionalne manjine grada Zagreba, Jugoslovenska kinoteka, Ambasada Republike Srbije i Kino Tuškanac od 2. do 7. aprila organiziraju manifestaciju ‘Ponovo radi bioskop’ posvećenu filmskoj umjetnosti. U knjižnici Bogdan Ogrizović i kinu Tuškanac održat će se predstavljanja knjiga i retrospektiva filmova neprežaljene glumice Milene Dravić.

Program započinje 2. aprila, u utorak, promocijom knjige ‘Između svetova’ Dragana Dimčića u knjižnici ‘Bogdan Ogrizovića’ na kojoj će, uz autora, govoriti Nikica Gilić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta i Nina Čolović iz SNV-a. Dimčić u svojoj studiji razmatra ono što se događa kada se odmaknemo od uhodanih načina filmske reprezentacije i potražimo putokaze koji se ne pokoravaju uhodanome. Autor se pozabavio radovima redatelja Nicolasa Roega, Davida Lyncha, Terrenca Malika, Alejandra Jodorowskog i Davida Cronenberga.

Retrospektiva filmova Milene Dravić, ukupno ih je snimila čak 93, započinje u srijedu, 3. aprila, u 19 sati, u kinu Tuškanac službenim otvorenjem programa. Prvi film koji će se prikazati je ‘Zaseda’, kultno djelo jugoslavenskog crnog vala režisera Živojina Pavlovića iz 1969. godine o prvim danima komunističke vlasti. Premda službeno nije zabranjen, nakon prvih projekcija na festivalima gdje je dobio nekoliko nagrada, nije prikazivan sve do 1989. godine. Iza ‘Zasede’, u 21 sat, prikazuje se još jedno remek-djelo crnog vala Puriše Đorđevića ‘Jutro’ iz 1967. godine za koji je Milena Dravić na festivalu u Veneciji nagrađena ‘Zlatnom ružom’.

Četvrtak je rezerviran za također Đorđevićevu ‘Devojku’ u kojoj uz Milenu Dravić, igraju ljubiša samardžićrade markovićbekim fehmiu i mija aleksić u 19 sati i ‘Rondo’ Zvonimira Berkovića iz 1966. koji je na programu u 21 sat.

U petak je na redu još jedna knjiga. Radi se o monografiji 'Milena Dravić ili ključ snova' o kojoj će u 18.30 sati govoriti autorica Anita Panić i filmski kritičar Željko Luketić. Na programu su filmovi nedavno preminulog velikana Dušana Makavejeva s Milenom Dravić - u 19.30 ‘Čovek nije tica’ iz 1965. godine i u 21 sat ‘W. R. Misterije organizma’ iz 1971. godine.

U subotu je u 19 sati na repertoaru ‘Poseban tretman’ češkog đaka Gorana Paskaljevića snimljen 1980. po scenariju Dušana Kovačevića, u kojem, uz Milenu Dravić, glume Ljuba Tadić, Danilo Bata Stojković i Dušica Žegarac, nagrađen na festivalu u Cannesu, dok dva sata kasnije igra ‘Deps’ Antuna Vrdoljaka iz 1974. godine

Zadnji dan, u nedjelju, u 19 sati emitirat će se film ‘Nije lako s muškarcima’ Mihaila Vukobratovića iz 1985. godine.

Cijena ulaznica za filmove je 20 kuna.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više