Novosti

Kultura

Predstavljanje knjige ‘Između svetova’ Dragana Dimčića

Profesor beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti analizirao je filmove petorice čuvenih režisera Nicholasa Roega, Davida Lyncha, Davida Cronenberga, Terrencea Malika i Alejandra Jodorowskog

Yls3meezlstkvi99kh8tgxyu9ma

Na promociji knjige govorili su Nikica Gilić, Nina Čolović i autor Dragan Dimčić (foto Nenad Jovanović)

Traganje za skrivenim vezama vidljivog i nevidljivog dijela čovjekove egzistencije nit je koja povezuje poglavlja ove knjige posvećene petorici značajnih i kultnih filmskih režisera, rečeno je na predstavljanju knjige ‘Između svetova’ Dragana Dimčića, održanom u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Knjigu su uz autora, docenta montaže na Katedri montaže beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti, predstavili profesor Filozofskog fakulteta Nikica Gilić i Nina Čolović iz Srpskog narodnog vijeća.

Knjiga koja je nastala na temelju ciklusa predavanja održanih u beogradskom Domu kulture Studentski grad, analizira djela režisera Nicholasa Roega, Davida Lyncha, Davida Cronenberga, Terrencea Malika i Alejandra Jodorowskog. Njima je zajedničko građenje slobodnijih svjetova koji odražavaju strahove, traume i čežnje gledalaca, kao i istraživanje granica čovjekovog tijela i uma, rečeno je na promociji.

- Knjiga pruža sintezu načina kako su autori filmova došli do svojih stavova - rekao je Gilić, ističući da djela spomenutih autora dokazuju povezanost žanrovskog filma i filmske kulture te pokazuju gledaocima kako trebaju gledati, izazivajući naturalizmom određenu dozu nelagode. Kao primjer naveo je značajnu gledanost i kultni status Lynchove serije ‘Twin Peaks’, filma ‘Dina’ te Cronenbergovog ‘Sudara’.

- Motivacija za pripremu predavanja, a onda i pisanje knjige bila je što sam uvek voleo te autore i rado im se vraćao. Drugi motiv bio je što sam u njima prepoznao ono što prepoznajem u sebi; potrebu za stalnim preispitivanjem prirode sveta u kojem živimo, traganje za skrivenim vezama vidljivog i nevidljivog dela naše egzistencije - rekao je Dimčić, ističući da ispod sloja površine civilizacije postoji sloj iz kojeg spomenuti autori crpe inspiraciju.

Promociji je prisustvovao veći broj poklonika filmske umjetnosti i opusa spomenutih redatelja. To je bio prvi događaj ovogodišnje filmske manifestacije ‘Ponovo radi bioskop’ koja se u organizaciji SNV-a, Jugoslovenske kinoteke i ambasade Srbije održava od 2. do 7. aprila u Kinu Tuškanac i knjižnici Bogdana Ogrizovića. Ovogodišnji izbor filmova posvećen je nedavno preminuloj glumici Mileni Dravić, a cjelokupan program možete pročitati ovdje

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više