Novosti

Kultura

Premijera filmskog diptiha o Labudoviću

U Dokukinu KIC 20. i 21. rujna održat će se premijere dokumentarnih filmova "Dosje Labudović: Nesvrstani" i "Dosje Labudović: Ciné-Guerrillas" Mile Turajlić nastalih iz filmske arhive osobnog Titovog snimatelja Stevana Labudovića

Large labud

Stevan Labudović bio je Titov snimatelj i jedan od važnih aktera alžirskog rata

U suradnji s Kulturno-informativnim centrom (KIC) u Restartovom specijaliziranom kinu, Dokukinu, održat će se kinopremijere dva nova filma renomirane regionalne sineastice Mile Turajlić "Dosje Labudović: Nesvrstani" i "Dosje Labudović: Ciné-Guerrillas" koji zajedno čine dokumentarni diptih proizašao iz autoričine dugogodišnje fascinacije arhivima koja je rezultirala otkrićem nevjerojatne, dosad mahom nepoznate, filmske arhive Stevana Labudovića, osobnog Titovog snimatelja i jednog od važnih aktera alžirskog rata za oslobođenje od francuske kolonijalne vlasti.

Kao uvod u premijerne projekcije, u srijedu, 20. rujna u KIC-ovoj Galeriji na katu Preradovićeva 5, otvorit će se izložba pod nazivom "Arhivski život nesvrstanih", a istoga dana s početkom u 20 sati u Dokukinu KIC, uz gostovanje redateljice Mile Turajlić, održat će se kinopremijera filma "Dosje Labudović: Ciné-Guerrillas".

U četvrtak, 21. rujna u Dokukinu KIC uslijedit će druga kinopremijera, "Dosje Labudović: Nesvrstani", popraćena panel-diskusijom. Uz redateljicu Milu Turajlić, u panelu će sudjelovati povjesničar Tvrtko Jakovina i Budimir Lončar, nekadašnji ministar vanjskih poslova i sam sudionik zbivanja iz filma, te Simo Grbić, zadnji direktor Međunarodnog studentskog kluba prijateljstva koje je tijekom Pokreta nesvrstanih bilo glavno mjesto susreta i podrške stranim studentima. Panel će moderirati Petra Matić, muzeologinja i aktivistica koja u svojem radu istražuje baštinu nesvrstanosti.

Izložba "Arhivski život nesvrstanih" uključuje fotografije i dnevničke zapise iz privatnog arhiva obitelji Labudović te video-radove bazirane na jugoslavenskim informativnim filmovima i žurnalima Filmskih novosti. Izložba objedinjuje materijale proizašle iz dugogodišnjeg umjetničkog istraživanja Non-Aligned Newsreels koje je Mila Turajlić pokrenula 2015. godine.

Prvi dio dokumentarnog diptiha, "Dosje Labudović: Nesvrstani" bavi se periodom rođenja Pokreta nesvrstanih ispričanim kroz nikad viđenu filmsku arhivu Stevana Labudovića koji je ovaj pokret pratio od njegovih samih početaka odnosno od povijesne konferencije održane 1961. godine u Beogradu. Film uranja u zakulisni svijet u eri ličnosti, politike i globalnih obećanja emancipacije Trećeg svijeta, ispitujući kako je filmski medij pomogao u stvaranju vizije pravednijeg svjetskog poretka temeljenog na političkom djelovanju u opreci s tadašnjom hladnoratovskom podjelom svijeta.

Osim funkcije osobnog Titova snimatelja, Stevan Labudović odigrao je ulogu života i kao "snimatelj alžirske revolucije", s čime se dubinski bavi drugi dio dokumentarnog diptiha "Dosje Labudović: Ciné-Guerrillas". Film uvodi u medijsku i onu stvarnu, rovovsku bitku koja se odvijala tijekom Alžirskog rata za nezavisnost u kojem je filmski medij odigrao ulogu promocije gerilskog ratovanja, mobilizacije svenarodnog oslobođenja i pomoći u propagandnom ratu s francuskim kolonijalnim vlastima.

Intervju s Milom Turajlić iz travnja ove godine za Novosti možete pročitati ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više