Novosti

Društvo

Profesura pod sumnjom

Fakultetsko vijeće Filozofskog imenovalo je stručno povjerenstvo ‘za razmatranje i utvrđivanje valjanih razloga za oduzimanje znanstveno-nastavnih zvanja prof. dr. sc. Anti Čoviću’

Ybea0jv5lfjh4ox8kl30immzsoi

Filozofski fakultet (foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Prvo etičko, a sad i tehničko: novo povjerenstvo za fabulozni slučaj Ante Čovića izabrano je u srijedu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao što je poznato, najprije je tamo utvrđeno da je Čović, prorektor Sveučilišta u Zagrebu, 2010. godine postao redoviti profesor u trajnom zvanju na način zbog kojeg se preporuča razmatranje stegovne odgovornosti nad njim, pa i članovima komisije koja je o tome odlučivala, Linom Veljakom i Brankom Despotom. Čović je naime kao svoje radove za potrebu stjecanja zvanja prijavio neke starije tekstove, ranije već korištene za slične svrhe. Prijavili su ga, još 2011., kolege filozofi s Hrvatskih studija: Tomislav Bracanović, Pavel Gregorić, Tomislav Janović i Davor Pećnjak.

Za nešto slično prilikom prethodnog izbora u zvanje nižeg stupnja Ante Čović bio je također pod sumnjom. No Etičko povjerenstvo FF-a proglasilo se nenadležnim za slučajeve otprije donošenja sveučilišnog Etičkog kodeksa 2007. godine. Sad je pak Fakultetsko vijeće FF-a imenovalo stručno povjerenstvo ‘za razmatranje i utvrđivanje valjanih razloga za oduzimanje znanstveno-nastavnih zvanja prof. dr. sc. Anti Čoviću’. Članovi povjerenstva su Nadežda Čačinovič, Neven Sesardić i Damir Barbarić, a još nije poznato kad bi se mogao očekivati pravorijek. No za to vrijeme neće biti dosadno, znamo li s kim imamo posla na drugoj strani, tamo gdje čvrstom rukom vladaju Čović i rektor Damir Boras.

Prije svega, na redu je finale procedure kojom je izmijenjen Etički kodeks Sveučilišta u Zagrebu, a što je inicirao lično Ante Čović, u svojstvu predsjednika sveučilišnog Etičkog savjeta, i to odmah nakon pokretanja rada navedenog Etičkog povjerenstva na FF-u. Osnovna prerada tiče se uvođenja mogućnosti da adresat negativnog mišljenja etičkog povjerenstva bilo koje sveučilišne sastavnice uloži žalbu Etičkom savjetu kao drugostupanjskom tijelu. Malo jasnije: Čović priprema teren da faktički sam opozove prosudbu Etičkog povjerenstva FF-a o njegovu živopisnom proboju do znanstveno-nastavnih zvanja, jer je u izmjene ugrađena i privremena opcija retroaktivnog procesuiranja starijih odluka. Boras i dalje sekundira, pa je uoči sjednice Fakultetskog vijeća FF-a u srijedu poslao oštro upozoravajuće pismo dekanici potonje ustanove Vesni Vlahović Štetić, koje je odmah prenio portal Srednja.hr. U najmanju ruku može se očekivati žestok ogled sa stavovima FF-a.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više