Novosti

Rabljena sedmica

Biranje istog

Penava bi mogao sa Škorom, SDP s Holy, Plenković sa Stierom, nade gaji čak i Hrvatska narodna stranka. Pred nama su još jedni izbori istih ili sličnih lica

032jjh8ro3amhocx8wsk43mxb9t

Raspust, ali samo do izbora (foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Raspušteni

Pet mjeseci prije kraja krajnjeg roka raspušten je deveti saborski saziv. Donio nam je udaljavanje Mosta od vlasti (nije se pametno kladiti na budućnost te trgovačke stranke koja se od proklamirane alternative stranačkom duopolu prometnula u krajnje konzervativnu sljedbu, ali nadamo se da je udaljavanje trajno), imenovanje Gordana Jandrokovića šefom parlamenta, koaliciju HDZ-a s Milanom Bandićem, što i nije toliko iznenađenje, ali i s Hrvatskom narodnom strankom koja je tim potezom uspješno od sebe odvratila ionako jadnu biračku bazu. Ovaj je saziv podržavao više-manje stabilnu vladavinu nestabilne Vlade iz koje su prvo otpali mostovci Vlaho Orepić, Slaven Dobrović, Ante Šprlje i Ivan Kovačić, a potom Pavo Barišić, Davor Ivo Stier, Martina Dalić, Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac, Lovro Kuščević, Nada Murganić, Goran Marić, Milan Kujundžić i, na koncu, malo prije raspuštanja parlamenta, Damir Krstičević. Premijer Andrej Plenković svejedno ima solidne izglede osvojiti još jedan mandat. Barem tako govore neka istraživanja javnog mnijenja. Uspije li, bit će to historijski podvig. U izbore ulazi bez zakona o obnovi porušenih dijelova Zagreba – još se hvalio odricanjem članova Vlade u korist stradalih, kao da je njegova zadaća humanitarno pomaganje, a ne stvaranje sustava efikasne države koja je na raspolaganju građanima uvijek, pa i u izvanrednim okolnostima. Na izborima će ga opterećivati vrlo čudan odnos njegove Vlade prema istrazi o stanju u splitskom Domu za starije i nemoćne osobe. Umrlo je 18 ljudi, a njegovi ministri objavili su da je za širenje covida-19 domom odgovoran virus. Ipak, Plenković i HDZ imaju najveće šanse. Dio misterija leži i u opoziciji. Njezinim dometima, sposobnostima. Zamišljamo vladu Davora Bernardića i… i ne znamo što reći. Možda je pametnije odustati od komentiranja politike u Hrvata, čini se potpuno uzaludnim.

Entuzijazam

Zagrebačke opozicionare, čini se, još drži entuzijazam. Nezadovoljni što je vladajuća većina zaboravila na žrtve potresa, proveli su noć na Markovu trgu, a zastupnike su ujutro dočekali sa zvižducima i transparentima ‘Zagreb vam ovo neće zaboraviti’, ‘Hoćemo zakon’ i ‘Bandić i HDZ, dosta je trgovine’. Njihov zahtjev da Sabor ne bude raspušten do donošenja Zakona o obnovi razbio se o čvrstu volju i namjere parlamentarne većine da organizira izbore prije nego što se ekonomske posljedice obrane od korone pokažu u punom opsegu. I premijera su dočekali glasnim negodovanjem i zvižducima, no on nije htio razgovarati s njima. Dodao je kako je sve što ima rekao u Saboru i potom produžio. Iz takta ga nije izbacio ni jedan od prosvjednika kojeg je zanimalo zašto raspušta Sabor kad neki građani nemaju gdje živjeti, a neki imaju ovrhe i gladni su.

Upitnici

Ima toga o izborima koliko hoćete. Na listi Miroslava Škore, ili uz nju, navodno će biti Željko Pervan, Davor Dretar Drele i Stjepo Bartulica, pregovori s Ninom Raspudićem su propali, ali on će, nagađa se, s Mostom, čak se i HNS nada preživljavanju nakon izbora, puno očekuju od četvrte izborne jedinice gdje im je adut osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, spominje se i predizborno ujedinjenje ljevice okupljene oko SDP-a, Plenković je, pak, ćaskaju kuloari, od unutarstranačkih opozicionara na liste voljan uvrstiti jedino Davora Ivu Stiera, vukovarski gradonačelnik i jedan od Plenkovićevih glavnih oponenata Ivan Penava s kompletnim vodstvom tamošnjeg HDZ-a i svim HDZ-ovim gradskim vijećnicima napušta stranku i prelazi Miroslavu Škori, pa će HDZ u tom gradu izgubiti većinu, SDP, čini se, razmišlja o kandidaturi Mirele Holy za zagrebačku gradonačelnicu što žarko želi postati još jedan SDP-ovac Gordan Maras. Znanost još nije utvrdila šta mu je i na čemu temelji optimistične procjene svojih izbornih šansi… Više u narednim tjednima.

Česi

Pojavila se neka četveročlana češka obitelj u Živogošću, uskomešale se redakcije, počela potraga za ljudima. Našlo ih se te su strpljivo objašnjavali kako se vole odmarati na Jadranu i u normalnim godinama, pa evo i ove 2020. tokom postkoronske depresije. Medijski interes za svakim oblikom turističkog života smjenjuje se s turobnim projekcijama domovinske ekonomske budućnosti nastavi li se sezona kako je počela, a to je slabo i nikako. Krcate plaže, hotele, apartmane i sobe, evidentno, ne treba očekivati, u toku je akcija spašavanja onog što se spasiti može. Čitamo tako, a gdje drugo nego u omiljenim prijestolničkim glasilima, da bi u slučaju ‘povoljne epidemiološke situacije’ krajem kolovoza ili početkom rujna u Hrvatsku stizali prvi kineski turisti. No, to je, kako se lijepo veli, na dugom štapu i ovisi, ponajprije, o eventualnoj te možebitnoj uspostavi zračnih veza Kine i Mađarske. Štampa piše i o drugim aktivnostima domovinskih turističkih radnika, uspostavi bilateralnih odnosa, najavama turoperatora i sličnim pokušajima spašavanja turističke sezone. Što bi njezin potpuni krah značio razumiju i ljudi bez odslušanog ijednog sata ekonomije na bilo kakvom učilištu.

Novinar

Plenkovićeva će Vlada s još jednim unikatnim uspjehom otići sa scene: u njezinu je mandatu novinar osuđen na zatvorsku kaznu. Četveromjesečnu i uvjetnu, ali ipak zatvorsku sankciju dobio je novinar Ivan Žada jer se u listopadu 2018. godine, pazite sada, usudio nazvati saborskog zastupnika Josipa Đakića i snimati ga bez upozorenja. Žada je, naime, načuo kako Đakićev sin govori da će mu polomiti vrat i vući ga za kosu jer loše piše o njegovu ocu, pa je nazvao oca, osobno. I, kako rekosmo, snimio ga, dio snimke objavljen je u medijima. I? I, kazneni progon Ivana Žade pokrenulo je Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici. Tamošnji Općinski sud zaključio je da je Žada kriv i odmjerio mu kaznu koju je potvrdio sud u Varaždinu. Točnije, sudsko vijeće pod predsjedanjem Nade Marincil odbilo je Žadinu žalbu kao neosnovanu. Prvostupanjska sutkinja zove se Jasna Delić Janković. Inače, Đakić stariji poručio je Žadi da odjebe i prekinuo razgovor, Žada je to napisao i tako, smatraju lucidne sutkinje, povrijedio temeljna Đakićeva ljudska prava na privatnost i slobodu. Novinar je najavio traženje pravne pomoći i od Ustavnog suda, ali znamo već – ni o jednoj instituciji u ovoj zemlji ne treba imati iluzije, pa tako, naravno, ni o Ustavnom sudu.

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.
Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više