>

novosti logo

Rabljena sedmica: Inteligentno rješenje s Pantovčaka

Predsjednica Hrvatske, države nemoćne u zaustavljanju iseljavanja svojih građana, pozvala je hrvatske gospodarstvenike da investiraju u Bosnu i Hercegovinu te tako zaustave iseljavanje tamošnjih Hrvata. Genijalno! Neka ih sad pozove da ulažu u Hrvatsku i nitko više neće u inozemstvo. Ni turistički

Ulaganje

Prvo pa Kolinda Grabar Kitarović. Predsjednica države nemoćne u zaustavljanju iseljavanja svojih građana pozvala je domaće gospodarstvenike da više ulažu u susjednu državu kako bi zaustavili iseljavanje tamošnjih sunarodnjaka. Da, hrvatska je predsjednica zaista pozvala hrvatske gospodarstvenike da ulažu u Bosnu i Hercegovinu i tako zadrže tamošnje Hrvate. Genijalno! Neka ih još pozove da ulažu u Hrvatsku i nitko više neće u inozemstvo. Ni turistički.

Isključenje

Isključivanje iz HDZ-a Darka Milinovića, čija politička karijera koliko god trajala, traje predugo, veselilo bi kada bi označilo početak općeg sukoba u vladajućoj stranci s njezinim (samo)uništenjem kao happy endom. Nažalost, optimizmu mjesta nema, HDZ će vladati i bez Milinovića, u medijima se nagađa o priklanjanju Ana-Marije Petin, HSS-ove zastupnice, tankoj parlamentarnoj većini, što bi supstituiralo eventualni Milinovićev neposluh u Saboru. U političkoj karijeri Milinović je stigao do pozicije ministra zdravstva u vladi Ive Sanadera. Bio mu je to zvjezdani trenutak. Slovio je za glavnog stranačkog čovjeka u Lici, no kad su se Ličani počeli okretati drugim desnim opcijama, postao je nevažan svima osim sebi i skupini pristaša s kojima se nedavno pojavio pred sjedištem stranke u Zagrebu, nezadovoljan pomicanjem datuma izbora u gospićkom ogranku stranke. Htio je uzdrmati središnjicu, srušio je sebe. Ili, Milinović je bivši, HDZ nažalost nije.

Izručenje

Koliko se široko i veselo povratak u Hrvatsku smješka jednom od njezinih najpoznatijih sinova Ivici Todoriću znaš, poštovani čitatelju, bolje od mene koji ovo pišem, jer u času kad pišem još nije zasjedao londonski Visoki sud. A on će – ili jest, ovisi o perspektivi – u četvrtak saslušati Todorića, tamošnja procedura pruža, na koncu, i tu mogućnost. Bivši vlasnik Agrokora iscrpio je sve pravne lijekove protiv izručenja te, ne uvjeri li ni u zadnjem pokušaju suce u svoju nevinost i političku motivaciju kaznenog progona, brojat će sitno do nimalo dragovoljnog leta prema domovini. Visoki je sud početkom prošlog mjeseca Todoriću, kako prenosi hrvatska štampa, ‘odbio mogućnost žalbe na odluku’ suda u Westminsteru o izručenju, pa mu je usmeno obraćanje sudu zadnji pokušaj osujećivanja prisilnog vraćanja na mjesto zločina. Tj. u Hrvatsku. Todorić je, čitamo, u Londonu ‘u nekoj vrsti kućnog pritvora’, određeno mu je jamstvo od sto tisuća funti, redovito se javlja policiji. U Hrvatskoj ga čeka više procesa, a neko će vrijeme provesti u istražnom zatvoru. Koliko dugo, nije pametno prognozirati u zemlji krhkih procedura poput Republike Hrvatske.

Svjedočenje

Gordan Jandroković, politički tajnik HDZ-a, nedavno je za pomoćnika dobio Božidara Kalmetu, a on i dalje uredno prisustvuje suđenjima na kojima je optužen za višemilijunski kriminal. Na jednom od njih ovoga je tjedna svjedočio Drago Tadić, višestruki hrvatski svjedok u korupcijskim procesima i osuđenik zbog pokušaja podmićivanja vrhovnih sudaca. U iskazu je teretio Josipa Sapunara, bivšeg direktora Hrvatskih autocesta, za primanje mita. Sjetio se kako mu je u prtljažnik ubacio milijun kuna. Od Kalmete ‘ni izravno ni preko posrednika’ nije dobio ‘nikakav protuzakonit ili nemoralan zahtjev’. A staro pravilo hrvatskog pravosuđa nas uči – što je optuženik moćniji, manje je svjedoka.

Reformiranje

Prošlog tjedna smo najavili, sada potvrđujemo – takozvana kurikularna reforma, osmišljena kao najveći uspjeh HNS-ove ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, pokazuje nakazno lice. U školama se žale na lošu pripremu, nedostaje im tableta, udžbenika i stručnog kadra, nižu se svjedočenja neimenovanih ravnatelja kako su dan-dva prije početka školske godine ostali bez nastavnika. Ipak, najgora je priča stigla iz Zagreba gdje djevojčica s posebnim potrebama nije upisana u osnovnu školu zbog previda gradskih službi. Umjesto u klupi, prvi školski dan provela je u suzama. Dan kasnije greška je ispravljena, ali dojam o društvu lišenom senzibiliteta za najosjetljivije postojan je kano klisurina.

Čuvanje

Zbog čuvanja 3,98 kilograma marihuane i 27 grama kokaina u frižideru očeva stana u zagrebačkim Gajnicama, dvadesetsedmogodišnji David K. sporazumno je osuđen na godinu dana zatvora na Općinskom sudu u Zagrebu. Osim droge, policija je pri pretresu stana lani u kolovozu pronašla 118 tisuća eura i 10.500 kuna za koje je pretpostavila da su stečeni prodajom droge. Ali… ali, sada je odlučeno kako David K. neće u zatvor, nego mu je kazna preinačena u 730 sati rada za opće dobro i još mora platiti 500 dnevnih dohodaka, što u njegovu slučaju, priopćuje prijestolnička štampa, iznosi 200 tisuća kuna. David je naime Kruljac, otac mu je general Mladen, a on je pohitao objasniti kako novac pripada njegovu prijatelju Miru Lukendi ‘kojem je prijeko potreban za egzistenciju i obranu u postupku koji se protiv njega vodi u BiH’. David pak tvrdi kako drogu nije prodavao nego čuvao: marihuanu za nepoznatu osobu iz Srbije s kojom je kontaktirao preko aplikacije Wickr.me, a kokain za prijatelja Mirka, dok se ne vrati s mora. Davidova djevojka Jovana zasad je odlučila šutjeti. Znatiželjniji mediji istražili su sudsku praksu i zapazili da su ‘čuvari’ manjih količina droge osuđivani i na dvije godine zatvora. Suci vjerojatno nisu htjeli utamničiti mlađeg Kruljca jer je ostavio dojam beskrajno iskrene i tople osobe. Što bi drugo moglo biti?

Raspadanje

Zbog krize u Uljaniku, o čemu ste imali i imat ćete prilike čitati, raspala se Amsterdamska koalicija. Iz saveza Glasa, IDS-a i Pametnog istupili su potonji, nezadovoljni ulogom Ivana Jakovčića, europarlamentarca i dugogodišnjeg čelnika IDS-a, u propasti pulskog brodogradilišta. Jakovčić je bio član nadzornog odbora kompanije Afarak, proizvođača ferokroma, čiji je dioničar i tvrtka Kermas u vlasništvu Danka Končara, a on se nije proslavio kao Uljanikov strateški partner. Uz to, prema Končaru, Jakovčić je u Evropskom parlamentu lobirao za Afarakove interese, što Jakovčić negira jer europarlamentarci službeno ne smiju lobirati. Što će se dogoditi nakon raspada Amsterdamske koalicije? Od svih mogućnosti, tipujemo na najrealniju. Ništa.

1/1