>

novosti logo

Rabljena sedmica: Marš za Milinovića

Ako će već klerikalna desnica marširati, mogla bi to učiniti za smisao života konzervativno-katoličkog Darka Milinovića – čovjek u 57. godini stradava od simptoma ekstremno kasnog puberteta

Akcija

Ništa nije vječno kao najave povijesnih izbora i spektakularne antikorupcijske akcije Državnog odvjetništva i policije. Sada se događa oboje: za 5. srpnja predviđeni su parlamentarni izbori, a prošlog tjedna počeo je antikorupcijski dernek s Josipom Rimac u ulozi glavne negativke. Događa se sve što smo milijun puta vidjeli, koordinirana akcija tijela kaznenog progona, mediji su puni detalja iz istrage, tajnih snimki, znamo što je kada netko o nekome rekao, tko je u užem, a tko u širem krugu osumnjičenih. Prema onome što je poznato, USKOK je ‘nakon ispitivanja osumnjičenih u subotu donio rješenje o provođenju istrage protiv Josipe Rimac i još 12 osoba koje tereti za kaznena djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te davanja i primanja mita. Prema prijedlogu USKOK-a, sudac istrage Županijskoga suda u nedjelju je odredio jednomjesečni istražni zatvor Josipi Rimac, tajnici kabineta ministrice poljoprivrede Ružici Njavro, načelnici Gračaca Nataši Turbić, kninskom vijećniku Marinku Tokmakčiji, šibenskom poduzetniku Anti Sladiću te trenutno nedostupnim šefovima tvrtke C.E.M.P. Milenku Bašiću i Draganu Stipiću’, čitamo u prijestolničkoj štampi. Istražni zatvor im je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali ne i zbog opasnosti od ponavljanja djela. Neki od ispitanih su pušteni da se brane sa slobode. Istraga se račva u nekoliko krakova, a prema onom najvažnijem Rimac je koristila utjecaj da bi od nadležnih tijela pribavila suglasnosti tvrtki C.E.M.P. za njezina četiri projekta obnovljivih izvora energije u Dalmaciji. Rimac je, navodno, utjecala na šefove Hrvatskih šuma da povuku negativno mišljenje o C.E.M.P.-ovim vjetroelektranama. Ima tu još sumnji na razna pogodovanja, Rimčeva im je, navodno, bila sklona i pritom fino zarađivala. Vlada je hitro smijenila Rimac s mjesta državne tajnice u Ministarstvu uprave – u istom je paketu razriješena i Ana Mandac, sada bivša pomoćnica ministra gospodarstva – a premijer Andrej Plenković zaklinje se u antikorupcijsku odlučnost svoga HDZ-a i istodobno se pita kako mogu curiti detalji iz istrage. Sasvim je sigurno svjestan da mu sve ovo dolazi u jako lošem momentu. Ne zato što je lud za Rimčevom, nego zbog toga što mu je mjesec dana prije izbora pukla afera zbog koje mora smjenjivati drugi ešalon u raznim aferama ionako kompromitiranoj Vladi. A cijeli bi slučaj, vjerojatno, pričekao po Plenkovića povoljnije dane da Rimac u automobilu nije otkrila prislušni uređaj. Ili je dobila dojavu od onih koji su ga postavili da joj je u autu prislušni uređaj?

Pad

Koji tjedan ranije, sve je izgledalo odlično za Plenkovića: njegov stožer za borbu protiv koronavirusa šarmirao je javnost, na naslovnim stranicama ilustriranih novina smjenjivali su se Vili Beroš, Alemka Markotić, Krunoslav Capak, čak se i Davora Božinovića, ministra unutarnjih poslova, pretvaralo u simpatičnog lika. Žurilo se s raspisivanjem izbora između relativno uspješne borbe protiv covida-19 i moguće ekonomske katastrofe na jesen, a onda je počelo… Ulazak virusa u splitski Dom za starije i nemoćne, gdje je zahvatio 68, a ubio 18 korisnika, potom stožerovo petljanje oko zabrane rada trgovina nedjeljom, afere bivšeg ministra obrane Damira Krstičevića, Plenkovićeva aduta za Dalmaciju i, na koncu, aktualna korupcijska afera čiji jedan krak dodiruje i ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića – prijeti mu ispadanje s kandidacijske liste – te Tenu Mišetić, zamjenicu predstojnika Plenkovićeva Ureda… sve to bitno otežava poziciju vladajuće partije. U korist joj ide samo tradicionalna opozicijska smušenost.

Nestašica

Bit će to, kako se čini, dvoboj slabih. Propao je i Plenkovićev ambiciozan plan korištenja poznatih vojnika na izbornim listama. Najavljivalo se da će listu HDZ-a u drugoj izbornoj jedinici nositi general Mladen Markač, a u desetoj njegov kolega po činu Krstičević, no kada su ovog tjedna objavljena imena nositelja, ispostavilo se kako su najave bile neosnovane. Umjesto Markača, u drugoj će jedinici listu vladajuće stranke nositi rijetko nekarizmatični Gordan Jandroković, dok će u desetoj dalmatinskoj izbornoj jedini prvi HDZ-ovac biti Vili Beroš, zagrebački liječnik hvarskog porijekla. Tolika je nestašica. Inače, u prvoj izbornoj jedini nositelj će im biti Plenković, u trećoj Žarko Tušek, četvrtoj Ivan Anušić, petoj Zdravko Marić, šestoj Davor Božinović, sedmoj Tomo Medved, osmoj Oleg Butković, devetoj Ivan Malenica, a jedanaestoj Zdravka Bušić. Vladajuća je partija toliko izgubila na magnetičnosti da nije, eto, ni Markača ni Krstičevića uspjela nagovoriti da joj ponesu liste. A bit će i da bivši ratnici više nemaju ozbiljnih očekivanja od države i stranke, pa sada lakše mogu reći ne.

Kerum

A i Željko Kerum, bivši trgovac i gradonačelnik Splita, najavio je kandidaturu.

Pubertet

Krajnja klerikalna desnica navodno bi mogla marširati na dan izborne šutnje. Ne bi joj bilo prvi put, već je to radila 2017. godine uoči lokalnih, te 2019. godine kad se šutjelo pred europarlamentarne izbore. Službene potvrde nema, ali takozvana konzervativna scena je podijeljena i ovo bi mogao biti pokušaj makar simboličkog ujedinjavanja u skladu s glasovitim stihom njezina trubadura – ‘neka vide da nas ima’. Možda budu hodali i za Darka Milinovića, ličko-senjskog župana i bivšeg ministra zdravstva, koji je sa 200 kilometara na sat s motorom ušao u krivinu, izgubio kontrolu i solidno se polomio. Milinović ima 57 godina i netko bi trebao prošetati za smisao života tog konzervativno-katoličkog muža koji u ozbiljnoj dobi stradava od simptoma ekstremno kasnog puberteta.

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.
1/1