>

novosti logo

Rabljena sedmica: Svlačionica

Predsjedničin posjet reprezentativnoj svlačionici posljedica je sudara njezine neupitne nedoraslosti s tradicionalnim udvorništvom hrvatske nogometne reprezentacije, koja još od Tuđmanova režima ne zna reći ne vladarskim željama, čak ni kad one znače narušavanje intimnosti

Populizam

‘Kada razgovaramo o populizmu, moramo imati u vidu da populizam ima svoje lice i naličje. U politologiji razlikujemo populizam u pristupu i populizam u sadržaju. Sukladno tome, on može biti negativan, kad je to svjesno podupiranje želja javnosti za onime što se teško i nikako ne može ostvariti. To je populizam u sadržaju. Međutim, populizam u pristupu pozitivan je pojam i znači osluškivanje glasa naroda, komunikaciju s građanima, uvažavanje njihovih briga i potreba.’ Ove rečenice Kolinde Grabar-Kitarović, hrvatske predsjednice, Jutarnji list objavio je u velikom intervjuu prošle subote. Nešto više od 24 sata nakon što je došao na kioske, Kitarović je, vidno usrećena, u nacionalnom dresu upala u svlačionicu hrvatske nogometne reprezentacije u Rusiji i tamo grlila svakog na koga je naišla. Pretpostavimo li da KGK sebe doživljava pozitivnom, a dosad nije pokazivala ozbiljnije znakove samokritičnosti, ona se vidi kao populist u pristupu. No uz maksimalnu mobilizaciju mašte, ne možemo shvatiti koje je brige i potrebe građana zadovoljila hvatajući se u klinč s oznojenim, polugolim i umornim nogometašima. Da bi nam se predsjedničina grozničava potreba za bildanjem rejtinga ukazala u obliku izleta u svlačionicu, trebali su se sudariti njezina neupitna nedoraslost s tradicionalnim udvorništvom hrvatske nogometne reprezentacije, koja još od Tuđmanova režima ne zna reći ne vladarskim željama, čak ni kad one znače narušavanje intimnosti.

Sastanak

Zadovoljstvo pa posao. Nakon druženja s reprezentativcima, KGK je stigla u Zagreb na sastanak s premijerom i šefom HDZ-a Andrejom Plenkovićem. Dvoje kolega iz HDZ-a i Ministarstva vanjskih poslova navodno su popravili odnose, o čijem je pogoršanju proteklih mjeseci svjedočila činjenica da je čak i Gordan Jandroković, a on dođe nešto kao trbuhozborac skoro svakog stranačkog predsjednika, napadao Grabar-Kitarović. Smirivanje tenzija olakšat će realizaciju predsjedničine potrebe da bude značajna i premijerove da se pravi korisnim. Zajedno su sjedili u Banskim dvorima na sjednici Vijeća za demografsku revitalizaciju, štoviše, njezin je savjetnik za demografiju i predstojnik Katedre za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Anđelko Akrap postao stalni član Vladina Vijeća za demografsku revitalizaciju, što će jamačno biti stimulativno za sve koji razmišljaju o pravljenju djece. Na koncu, predsjednica je izjavila da se Vladini planovi više-manje podudaraju s njezinim prijedlozima demografskih mjera, a premijer je najavio nove mjere, ali ne i rokove provedbe. Što i nije bitno, jer kao što znamo, demografski trendovi uglavnom ne ovise o pokušajima socijalnog podmićivanja građana kakve nudi Vlada i priželjkuje predsjednica.

Obljetnica

Službena Hrvatska ignorirala je 27. obljetnicu atentata na Josipa Reihl-Kira, zapovjednika osječke policije kojeg je 1. srpnja 1991. godine u Tenji likvidirao Antun Gudelj. Kir se vraćao s pregovora s pobunjenim Srbima, a slovio je kao umjeren čovjek, pobornik mira. U onom vremenu, takvi su loše prolazili na svim stranama. Danas loše prolaze u službenim memorijama.

Suradnja

Damir Krstičević, ministar obrane, skoknuo je do Izraela. Prema pisanju prijestolničke štampe, tamo je sudjelovao na konferenciji obrambene industrije u organizaciji Međunarodne uprave izraelskog Ministarstva obrane za obrambenu suradnju pa je usput i predstavio hrvatsku vojnu industriju, hvalio stratešku suradnju dviju država i izgovarao dosadne fraze.

Sve ovo događa se dok Hrvatska od Izraela, bez jasne potrebe, uvozi borbene avione F-16 Barak o čemu će, najavio je Krstičević, ugovor biti potpisan u rujnu.

Godišnjica

Obilježeno je pet godina od hrvatskog ulaska u Evropsku uniju. To je sve što imamo reći o temi.

Budućnost

‘Hrvatsko školstvo potiče prosječnost, dok u isto vrijeme guši izvrsnost. Mi nismo produkti ovog sustava. Mi smo nusprodukti, pojedinci koji nisu htjeli odustati. Nije mi cilj tjerati vas iz Hrvatske. Naprotiv, bitno je da već sada počnete razmišljati o budućnosti. Jednoga dana odgovornost za sve probleme ležat će na vama. I zato, učinimo svijet i Hrvatsku ljepšima.’

Citirano je izgovorio Ilija Srpak, devetnaestogodišnji varaždinski maturant i dobitnik ovogodišnjeg Oskara znanja, na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, pred brojnim uzvanicima predvođenima neizbježnom Kolindom Grabar-Kitarović i ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak. U govoru je ismijao koncept ‘zemlje znanja’ i dodao kako u Srbiji učenici za sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima dobivaju nagrade od osam i pol do 12,5 hiljada kuna, a u Hrvatskoj ništa ili maksimalno hiljadu kuna. Govor mu je prekidan pljeskom tri puta. Ministrica ga je komentirala vrlo suzdržano, a predsjednica je dijelila osmijehe.

Umor

Predzadnji put za bivšeg premijera Ivu Sanadera čuli smo 16. lipnja, kad se ukazao u Rusiji, kamo je otišao navijati za hrvatsku nogometnu reprezentaciju protiv Nigerije. Posljednji put, do nastanka ovog teksta, vidjeli smo ga i čuli u utorak, 3. srpnja u sudnici, kad je zatražio dan odgode za iznošenje obrane u slučaju Fimi media. Rekao je da je u posljednje vrijeme imao dvije operacije te da ne može pratiti raspravu dulje od dva sata. Zahtjev mu je uvažen. Sanaderu se i dalje sudi za štošta, ali to odavno nema nikakav značaj.

Reprezentacija

Pobjedom protiv Danske 4:3, ostvarenom nakon izvođenja jedanaesteraca, hrvatski su nogometni reprezentativci stekli pravo na predsjedničin zagrljaj, ali i na nešto manje važno – igranje u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, gdje će se susresti s domaćinima, Rusijom. Junak utakmice bio je vratar Danijel Subašić s tri obranjena jedanaesterca. Hrvatska je, po općem sudu, odigrala najslabiju utakmicu na ovogodišnjem prvenstvu.

1/1