>

novosti logo

Rabljena sedmica: Troje hadezeovaca

Milinović ne vidi ustašu pored sebe, Grabar-Kitarović ne čuje ustaško skandiranje, Plenković šuti o ustaškoj spomen-ploči. Jedan ne vidi, druga ne čuje, treći ne govori, eto dobre ideje za buduće HDZ-ove plakate

Mudrost

‘Treba spasiti Agrokor i sva radna mjesta te riješiti problem s dobavljačima’, izjavio je u ovotjednom ekskluzivnom istupu za ‘Nacional’ Ivica Todorić, utemeljitelj svježe propalog koncerna Agrokor. Prije nego što se vratimo ovoj konstataciji, navest ćemo da je Gazda, prema pisanju dotičnog tjednika, ‘u razgovoru sa svojim osobnim savjetnicima’ rekao sljedeće: ‘O poslovanju Agrokora tjednima se plasiraju neistine. U koncernu nema nepokrivenih zaduženja, može se dokumentirati ulaz i izlaz svake kune, a ukupna zaduženost i vrijednost koncerna su u balansu.’

Uglavnom, Todorić je lucidnošću i sposobnošću pronicanja u bit problema bez teksta ostavio u poslovanje neupućen svijet. Treba spasiti koncern, radna mjesta i ‘riješiti problem s dobavljačima’, to baš zvuči kao kompilacija triju mudrosti s boca Jane. Tko je mogao pomisliti da je recept za uspjeh tako jednostavan, da se svi poslovni problemi urušenog mastodonta mogu riješiti samo ako ga se sačuva, skupa s radnim mjestima te ako se plati dobavljačima?

Možda ne bi bilo loše Todorića pitati tko je stvorio problem dobavljačima, čije su procjene i megalomanija ugrozile koncern, radna mjesta te stvorile više od 40 milijardi kuna duga. Kad je već tako upućen u propisivanje terapije, možda zna i uzrok bolesti. Ili Ivica Todorić danas zbilja nema pojma što je Ivica Todorić jučer radio u Agrokoru?

Todorić je, prema svjedočenju ‘Nacionalova’ glavnog urednika Berislava Jelinića, nekoliko dana prije nego što se u Vladi susreo s Andrejom Plenkovićem ‘dobio poziv predstavnika ruskog Sberbanka koji mu je prenio pozdrave Bože Petrova’. ‘Nakon još jednog dana ponovno su ga nazvali i rekli da je Božo Petrov tu i da su oni tu ako treba na bilo kakav način dodatno pomoći. U tom trenu, Todorić je uzeo telefon i nazvao Davora Božinovića i rekao da se događa nešto čudno i da ne vidi zašto bi mu ruske banke slale poruke i pozivale se na kontakte. Tako je došlo do kontakta i sastanka Todorića i Plenkovića’, napričao je Jelinić.

Izgleda da su u ovoj zemlji svi zainteresiraniji za Gazdine izjave i radnje od USKOK-a.

Petrov

Kad već maltretiramo s Todorićem, red je maltretirati i s Petrovom. Nakon Gazdinog istupa oglasio se iz Metkovića i potvrdio da se s Marijom Henjakom, direktorom hrvatske podružnice Sberbanka, susreo prije sastanka s Todorićem u Vladi. Petrov je bankaru rekao da zna kako su financijski izvještaji katastrofalni i ‘da Todorić treba razmišljati o izlasku iz tvrtke’, dok je ovih dana u izjavama hrvatskim televizijama naglasio kako mu je poznato da ga Todorići doživljavaju krivcem za raspad svog carstva i optužuju za veze s Rusima ‘iako su oni s njima poslovali godinama’. ‘To što su napravili dug od 40 milijardi kuna, a političke elite HDZ-a i SDP-a su to prešutno odobravale, o tome se šuti. Drago mi je da se obitelj Todorić uključila u lokalnu kampanju za HDZ. Ja sam razgovarao s dobavljačima i zato sam inzistirao u Vladi da se ta tema otvori’, izgovorio je Petrov.

Bilo je toga još, ali i ovo je dovoljno zamorno. Jedini zanimljiv obrat bilo bi već više puta zazivano uključivanje istražitelja u priču.

Transparenti

Ostanimo još malo u Metkoviću, kamo je proteklih dana navratio Andrej Plenković, predsjednik Vlade bez pouzdane većine. Neimenovana skupina mladih, vjerojatno bliskih Mostu, planirala ga je dočekati s transparentima na kojima je, prema prijestolničkoj štampi, pisalo: ‘Plenkoviću, jesi doveo Pupovca i Sauchu?’, ‘Metković ima većinu, a vi?’, ‘Mandarine su dobre za anemiju!’, ‘Dobro nam došli u provincijski Metković, gosp. lideru!’

Neimenovani mladić iz neimenovane skupine izjadao se prijestolničkoj štampi kako je postavljao transparent ‘koji nema nikakav vrijeđajući sadržaj kada je došao policijski auto s dva policajca’. ‘Transparent koji sam postavio su maknuli i rasparali, a iz auta su mi oduzeli još jedan te tražili da im kažem sva mjesta na kojima se transparenti nalaze’, jadao se plakater.

Nije bilo tako, sukus je saopćenja Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. Zatekli su, kažu, muškarca (1991.) ‘u namjeri postavljanja transparenta na prometni znak’. Sadržaj nije bio uvredljiv, ali ga se nije smjelo postavljati na prometni znak, objasnili su policajci i naveli kako transparent nije oduzet, niti je mladić priveden.

Most je pak objavio saopćenje u kojem veli da je ‘riječ o udaru na slobodu govora’. Ne sumnjamo da su policajci reagirali neinteligentno, kao što smo sigurni da Most, svojedobni podržavatelj rušilačkog pohoda Zlatka Hasanbegovića na neprofitne medije, nije dobra adresa s koje bi se grmjelo o slobodi govora.

Ankete

Od ljepota koje donose lokalni izbori izdvajamo najaktualnije, logično: ankete Ipsos pulsa daju velike šanse Željku Kerumu u Splitu i Milanu Bandiću u Zagrebu. Dobro, drugi krugovi su neizvjesni, Kerum bi vodio izjednačenu borbu s HDZ-ovcem Androm Krstulovićem Oparom, dok bi Bandiću, navodno, veća opasnost prijetila od Sandre Švaljek nego Anke Mrak-Taritaš, ali Mrak ima nekih osam posto veću potporu od Švaljek u prvom krugu pa će vjerojatno ipak ona u drugi krug.

Čitamo i da najviše donacija prima Bruna Esih, desničarka čiji je glavni motiv preteći HDZ-ova kandidata Dragu Prgometa. I ne ide joj loše, vele ankete, dobiva nešto više od osam posto glasova, za razliku od Prgometa koji se vrti oko petice. Uglavnom, Esih je od triju osoba primila najviši dopušteni iznos donacije od 30 tisuća kuna, dok dio njezinih donatora nije naveden. Od kraja ožujka potrošila je 155.473 kune i to mahom za različite oblike samoreklame. U Splitu je najviše novca spiskao Opara – 368 tisuća kuna, a Kerum, kao ni Bandić, nije prijavio nikakve troškove, što je u izravnoj koliziji s onim što se može vidjeti i čuti. SDP-ovci najslabije stoje s donacijama, ni Vojko Obersnel u Rijeci, ni Sabina Glasovac u Zadru nisu dobili ni kune.

Vid

Bivši HDZ-ov ministar zdravstva Darko Milinović slikao se s nekim nebitnim koji je na majici imao gigantsko U i hrvatsku šahovnicu s prvim bijelim poljem. Poslije je kmečao da nije vidio, kao što ni Kolinda Grabar-Kitarović svojedobno nije čula zborno uzvikivanje ustaškog pozdrava na stadionu. Plenković ne govori o ustaškoj ploči u Jasenovcu. Eto zgodnog idejnog rješenja HDZ-ova plakata za neke buduće izbore: njegovi istaknuti članovi poredani jedni do drugog – jedan ne vidi, drugi ne čuje, treći šuti.

Brojke

Silne predizborne ankete, postoci, dugovi… unijeli su u javni prostor zastrašujuću količinu brojki. Možemo samo pomisliti kakvu muku pričinjavaju predsjedniku SDP-a, glavnom junaku nedavne potresne računske drame na N1 televiziji. Ako niste gledali, ni uz pomoć olovke i papira nije uspio zbrojiti koliko ima ruku u Saboru.

Bero, izdrži!

1/1