Novosti

Kronika

Рaсткo и Сaвa у Бoрoву

Нaстaвљeнo сe oбeлeжaвaњe oсaм вeкoвa aутoкeфaлнoсти СПЦ: Aмaтeрскo пoзoриштe ‘Брилe’ из Бeoчинa je зa oву прeдстaву oсвojилo нeкoликo нaгрaдa нa фeстивaлимa

Aakk75jsilnygcmpjiwrwvrd18j

Detalj iz komada Princ Rastko-monah Sava

Obeležavanju osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC) pridružilo se i Veće srpske nacionalne manjine u opštini Borovo koje je organizovalo predstavu ‘Princ Rastko-monah Sava’ u izvođenju Amaterskog pozorišta ‘Brile’ iz Beočina.

- Do teksta Milovana Vitezovića sam došao pre četiri-pet godina, ali sam ga čuvao za premijeru u ovoj godini kada se obeležava 800 godina autekefalnosti SPC. Predstava govori o životu princa Rastka, potonjeg monaha Save do njegovog monašenja i prilikama koje su vladale u tadašnjoj Srbiji. Premijeru smo imali 15. februara, a ovo nam je jedanaesto izvođenje. Osim u Beočinu, nastupili smo u Jaši Tomiću, Pačetinu, Irigu, Pećincima i drugim mestima - kaže reditelj Sekula Petrović. Glavnu ulogu, princa Rastka i monaha Savu, igrao je Miroslav Gogić.

- Ovu predstavu i ovu ulogu igram baš onako sa dušom. Pripremajući se, dosta sam čitao o princu Rastku i Svetom Savi jer uvek postoje informacije koje ne znamo - kaže ovaj 35-godišnjak, jedan od čak 22 glumaca u predstavi. Iako pozorište ‘Brile’ iz Beočina ima dugu tradiciju, reditelj ističe da mu nije bilo lako okupiti tako veliku glumačku ekipu i uskladiti termine za nastupe budući da je reč o dramskim amaterima koji imaju i druge obaveze. Posebnu pažnju privukli su kostimi.

- Oko kostima su nam pomogli Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, pozorište ‘Vuk Karadžić’ iz Loznice i pozorište iz Nove Pazove. Tako smo se mi amateri potrudili da ova predstava i po kostimima ima obeležje epohe o kojoj govori - kaže reditelj. Amatersko pozorište ‘Brile’ iz Beočina nagrađivani je teatar koji je i za ovu predstavu na Festivalu tradicionalnih pozorišnih formi Vojvodine u Jaši Tomiću, osvojilo nagrade za najbolju režiju, najbolje glumačko ostvarenje i najbolju epizodnu ulogu.

Prema rečima predsednika borovskog VSNM-a Dušana Latasa, osim ove predstave, velikom jubileju SPC biće posvećen i kviz znanja učenika osnovnih škola iz Borova, Trpinje i Negoslavaca koji će biti održan tokom novembra.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više