Novosti

Politika

Ravnateljstvo policije priznalo da se u Jasenovcu kršio zakon

Komentirajući fotografiju na kojoj je ustaški pozdrav ispisana na jakni Marka Skeje, iz Ureda glavnog ravnatelja policije kazali su nam da se ‘protupravno ponašanje ostvaruje javnim isticanjem obilježja kojim se iskazuje, poziva ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne ili vjerske pripadnosti’

Xhrjem2xpv4o56hfic77ipsvtsj

Bog i Hrvati. Za dom spremni – Marko Skejo s leđa  (foto UDHOS)

Mostov ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i dalje negira nadležnost kada ga se pita hoće li policija maknuti spomen-ploču s ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’ u Jasenovcu, prebacujući odgovornost na Vladu, koja također odbija izraziti jasan stav o ovom skandalu.

Ministarstvo na čijem je čelu, međutim, propustilo je u skladu s ovlastima podnijeti prijave protiv više osoba na skupu tokom kojeg je otkrivena sporna ploča. Iako su obilazili rečeni događaj, policajci nisu sankcionirali pojedince koji su na transparentima i odjevnim predmetima, mimo HOS-ovog ‘ozakonjenog’ grba nosili natpis ‘Za dom spremni’, a koji se u Hrvatskoj tretira kao prekršaj.

Da je intervencija bila potrebna, ‘Novostima’ su neizravno potvrdili iz samog MUP-a, nakon što smo im poslali fotografiju s događaja, na kojoj je ustaška krilatica ‘Za dom spremni’ ispisana na jakni Marka Skeje, otvorenog simpatizera NDH i ratnog zapovjednika IX. bojne HOS-a ‘Rafael vitez Boban’. Ne navodeći gdje je snimljena, pitali smo policiju sadrži li ta fotografija bilo koji element koji bi se po zakonima RH trebao sankcionirati. Ukoliko je odgovor potvrdan, zamolili smo ih da nam navedu temeljem kojih točno zakona bi Skejo trebao snositi posljedice.

Komentirajući fotografiju, iz Ureda glavnog ravnatelja policije kazali su nam da se ‘protupravno ponašanje ostvaruje javnim isticanjem obilježja kojim se iskazuje, poziva ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne ili vjerske pripadnosti’, navodeći pritom Zakon o javnom okupljanju, Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira te Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima. Riječ je o zakonima zbog kojih se u Hrvatskoj godinama sankcionira korištenje pozdrava ‘Za dom spremni’.

U zadnjih šest godina policija je zbog isticanja ‘Za dom spremni’ procesuirala 87 osoba na 58 događaja, od čega 11 pojedinaca koji su ih nosili na odjevnim i drugim predmetima. Tako je prije nekoliko godina zbog majice sa spornim natpisom prekršajno prijavljen štićenik Doma za odgoj djece i mladeži. Sud mu je izrekao ukor i oduzeo majicu, kao i u više slučajeva prilikom nogometnih utakmica ili obljetnica ‘Oluje’ u Čavoglavama i Kninu. Policijsko djelovanje je zbog ovog pozdrava pred sudovima do kraja 2015. godine potvrđeno u 13 slučajeva, pri čemu je počiniteljima izrečena novčana kazna. U nekim slučajevima su sudovi oslobodili počinitelje, dok je Ustavni sud u oba navrata potvrdio osuđujuće presude, po kojima ‘Za dom spremni’ predstavlja manifestaciju rasističke ustaške ideologije, pa kao takav potiče mržnju na temelju rasne, nacionale i vjerske pripadnosti.

Samo četiri mjeseca prije nego što je bez problema Jasenovcem šetao u jakni s fotografije, Skejo je prijavljen jer je, među ostalim, u Kninu vikao ‘Za dom spremni’ iz jasne proustaške pozicije. U subotu je pak policija privela šefa A-HSP-a Dražena Keleminca, nakon što je ispred Srpskog narodnog vijeća i središnjica najvećih stranaka pred stotinjak filoustaša verbalno upražnjavao pozdrav njihovih uzora.

U slučaju Jasenovca, međutim, nikakve reakcije ni sankcije nije bilo, premda su policajci morali vidjeti spornu krilaticu, jer je, pored Skejinih leđa, krasila ogromne transparente i nekoliko odjevnih predmeta drugih sudionika. Štoviše, tjedan dana prije citiranog odgovora, iz ravnateljstva policije kazali su nam kako ‘policija nije postupala u slučaju postavljanja spomenika jer za to nije bilo osnova’. Još uvijek čekamo očitovanje iz ureda ministra Orepića, kojem smo uputili upit je li u ovom slučaju došlo do propusta i hoće li zbog toga netko odgovarati.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više