Novosti

Društvo

Revizionističko mahnitanje Ante Prkačina

Voditelj je najavio da će se "tribine ovakvog tipa održavati i dalje da se vidi sa čime su suočeni Srbi u Hrvatskoj". Pitanje koje su između sebe postavili neki od prisutnih zapravo glasi "zašto i čemu?"

Tribina "Ćirilica, naše pismo" u prostorijama Privrednika u Zagrebu prošla je uz povišene tonove, pri čemu se jedan od učesnika, saborski zastupnik Domovinskog pokreta Ante Prkačin, nije libio blago rečeno revizionističkih stavova te vrijeđanja žrtava nacista i ustaša.

- Ćirilica je isključivo političko pitanje - započeo je Prkačin, govoreći da su "Srbi i Hrvati dva vrlo slična naroda koja nemaju razlog da se tuku". Ustvrdio je da Hrvatska ima politički nepismeno vodstvo i da bi rado mijenjao premijera Andreja Plenkovića za srpskog predsjednika Aleksandra Vučića kojemu se "divi zbog načina kako vodi Srbiju". Ocijenio je međutim da su vukovarski Srbi "bahati i bezobrazni" zbog blizine Srbije te da "moraju shvatiti da su izgubili rat". Uslijedila je tirada u kojoj je ustanovio da je broj ekshumiranih žrtava Jasenovca mnogo manji nego što su službene brojke, da su leševi plutali Savom tek nakon što je pobijedio Josip Broz koga je okarakterizirao kao jednog od najvećih zločinaca. Svako malo spominjao je i navodne žrtve ustanka u Srbu, na što ga je moderator Saša Kosanović rekao da bi se "u uređenim državama nakon izrečenih revizionističkih iskaza s tribina izlazilo u lisicama".

- Mnogi Vukovarci nisu izašli iz rata ni nakon 30 godina, između ostalog zbog neriješenih pitanja nestalih i procesuiranja ratnih zločinaca. Kako nema imena krivaca, ćirilica je na meti ni kriva ni dužna, iako nema veze s ratnim događajima u Vukovaru - ocijenio je eurozastupnik SDP-a Predrag Matić Fred.

- Hrvati imaju moć, a Srbi inat. Hrvatima ćirilica ne smeta, a Srbima ne treba jer je prije rata vrlo malo korištena - ocijenio je Matić koji je govorio o uklanjanju ratnog nasljeđa i traganja za nestalima obje strane, pogotovo za vrijeme dok je bio ministar branitelja. Podsjetio je na ondašnje tribine u kojima su sudjelovali rođaci žrtava ali i na opstrukcije obiju državnih vlasti. No po njegovim riječima, sadašnja vlast više se posvetila iskapanju poginulih iz Drugog svjetskog rata - ustaša i domobrana - nego nestalima iz Domovinskog rata.

- Treba tražiti nestale s obiju strana u ratu 90-ih jer svaka majka plače za svojim sinom. Hrvatska je svjetski prvak u nalaženju nestalih s ishodom oko 84 posto. Još oko 1.500 ljudi vode se kao nestali, s time da je odnos hrvatskih i srpskih žrtava 55:45 posto - rekao je Matić. Siniša Vuković, pjesnik i prevodilac s Brača, prekidan Prkačinovim upadicama, pokušao je govoriti o meritumu stvari - historiji ćirilice na području Hrvatske.

- To pismo je kulturna činjenica a ne moneta za potkusurivanje. Prvi dokument pisan ćirilicom je Povaljska listina iz 1184. s Brača – rekao je Vuković uz tezu da su čakavski, kajkavski i štokavski zapravo tri jezika u Hrvatskoj, pri čemu je čakavski najautentičniji jer je kajkavski povezan sa slovenskim jezikom.

- Znamo što su nam radili Nijemci i Talijani koji sada nama dragi turisti. Nadam se da će doći vrijeme kad se nećemo svađati oko budalaština - rekao je Vuković, reagirajući na prepucavanje Prkačina s publikom.

Voditelj je najavio da će se "tribine ovakvog tipa održavati i dalje da se vidi sa čime su suočeni Srbi u Hrvatskoj". Pitanje koje su između sebe postavili neki od prisutnih zapravo glasi "zašto i čemu?" jer se ionako stavovi znaju, a one zaglibljene u svojim "istinama" ne mogu razuvjeriti nikakve činjenice.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više