>

novosti logo

Kronika Kronika

Ruševnoj školi pomogao sindikat

U očekivanju zakonskih promjena i konačne obnove školske zgrade u Vukovaru: Jedina neobnovljena osnovna škola u Vukovaru koja danas broji 230 učenika, po izgledu svoje fasade još nije izašla iz rata

Nakon što je Vlada Republike Hrvatske na svojoj sednici sredinom maja ove godine usvojila nacrt predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, po kojem država može intervenisati u obnovi lokalnih škola, u Osnovnoj školi Nikole Andrića u Vukovaru se nadaju da bi obnova njihove škole konačno mogla započeti.

Izmene i dopune zakona koje će to omogućiti trebale bi se uskoro naći pred saborskim zastupnicima. Jedina neobnovljena osnovna škola u Vukovaru koja danas broji 230 učenika, po izgledu svoje fasade još nije izašla iz rata. Proteklih godina su je posećivali razni ministri obećavajući skoru obnovu, ali stvari su se tek u novembru prošle godine počele pomerati s mrtve tačke. Ministrica nauke i obrazovanja Blaženka Divjak u budžetu je osigurala 15 miliona kuna u tu svrhu, no to nije bilo dovoljno jer je zakon sprečavao obnovu.

- Nadam se da će pre letnje pauze u Saboru biti izglasan zakon kojim će biti omogućeno da naša škola sredstvima ministarstva bude obnovljena. U suprotnom, moraćemo da čekamo jesen kako bi taj zakon došao na dnevni red Sabora. Nadam se da su naši političari svesni koliko je nama to bitno jer mi od iduće školske godine ne možemo biti u ovim prostorijama, kako zbog sigurnosnih tako i zbog vaspitnih razloga - kaže Josipa Kotromanović Sauka, direktorica Nikole Andrića. U želji da pomogne svojim kolegama i učenicima ove vukovarske škole, Sindikat hrvatskih učitelja je organizovao akciju u kojoj je prikupio 170.832 kune.

- Najvažnije je to što je ova humanitarna akcija imala veliki odaziv među našim članovima iz čega vidimo da naši učitelji imaju razvijenu solidarnost. Učiteljske plate nisu velike, ali svako je rado izdvojio novac za svog kolegu, za učenike ove škole, da im se pomogne u poboljšanju uslova za rad - rekla je Sanja Šprem, predsednica ovog Sindikata i dodala da je osim pokazivanja solidarnosti, ova akcija pomogla inicijativi da se ide u izmene zakona s ciljem obnove škole.

- Ovoj školi nije potrebna kuna po kuna pomoći, ovoj školi je potrebna nova škola jer radnici i deca u Vukovaru zaslužuju školu koja je sigurna, a ne ovakve uslove rada. Napokon smo ostvarili mogućnost da kroz izmene zakona o odgoju i obrazovanju država složi platformu da se za škole može pobrinuti jer država mora vodi računa o svojim školama - istakla je Šprem.

- Sredstva ćemo utrošiti na opremu, na opremanje dela dvorane i uređenje učionica. Već od iduće školske godine započećemo nastavu na drugoj lokaciji bez obzira hoće li obnova krenuti ili ne jer ovo su uslovi koji više nisu izdržljivi. Sredstva i opremu koju ćemo kupiti ovom donacijom koristićemo na drugoj lokaciji, a zatim vratiti u našu obnovljenu školu - kazala je direktorica škole i zahvalila članovima Sindikata hrvatskih učitelja na pomoći.

- Biće prilike da i mi to njima vratimo na jedan lep način. Mislim da je Hrvatska u puno ovakvih situacija pokazala da obični građani imaju veliko srce za potrebe drugih - zaključila je Kotromanović Sauka.

1/2