Novosti

Politika

Šestero pritvorenih priznalo krivnju, pronađen i autor sramnog transparenta

Zbog sramotnog transparenta kojim se pozivalo na nasilje prema Srbima, privedena dva mladića starosti 21 i 22 godine te četvoro mlađih punoljetnika od 19 i 20 godina zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ‘'javno poticanje na nasilje i mržnju'. Policija nastavlja istragu

3gbp0tiom9smrjjhzv4n76p2xh5

Navijači u Kustošijanskoj ulici u Zagrebu (foto Nikola Šolić)

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke, u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom, proveli su kriminalističko istraživanje kojim je obuhvaćeno šestoro hrvatskih državljana: dvije muške osobe starosti 21 i 22 godine te četvoro mlađih punoljetnih muških osoba starosti od 19 i 20 godina zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ‘javno poticanje na nasilje i mržnju’, objavila je PU zagrebačka. Svi su priznali krivnju i nalaze se u pritvoru. Za ostalim počiniocima gnjusnog djela na zagrebačkoj Kustošiji, kada su navijači Dinama, uz HOS-ove baklje i skandiranje 'Ubij Srbina', razvili i transparent s natpisom 'Jebat ćemo srpske žene i djecu', policija još traga.

‘Sumnja se da su se zajedno s više drugih, za sada nepoznatih osoba, 11. lipnja 2020. godine oko 21 sati okupili na adresi u Zagrebu u Kustošijanskoj ulici, gdje je osumnjičena muška osoba starosti 21 godinu izradila transparent neprimjernog sadržaja, a koji tekst prema svom sadržaju poziva i potiče na netoleranciju, širi i potiče na nasilje i mržnju prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, nakon čega su razvili navedeni transparent te uz zapaljene baklje i glasno, također neprimjereno skandiranje, nastavili neprimjereno se ponašati, pritom narušavajući javni red i mir.

Takvo ponašanje izazvalo je negativne reakcije kod prisutnih građana koji su sporni događaj fotografirali i tako snimljene fotografije širili putem društvenih mreža i internetskih portala čime su postale dostupne široj javnosti’, javljaju iz PU zagrebačke.

Uz to, mladići koji su stajali na zidiću na kojem piše 'Dinamo svetinja' izvjesili su i zastave HOS-a. Tim ponašanjem osumnjičenici i druge za sada nepoznate osobe počinili su kazneno djelo 'javno poticanje na nasilje i mržnju', radi čega je Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnesena kaznena prijava.

Policija je pretražila njihove domove i druge prostorije kojima se koriste i pronašla odjeću koju su privedene osobe imale u vrijeme nastanka  fotografije. Oduzeti su im i mobiteli kojima su se koristili. Predviđena je kazna do tri godine zatvora.

'Sve osumnjičene osobe su po provedenom kriminalističkom istraživanju predane na daljnje nadležno postupanje pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke, dok se kriminalističko istraživanje nastavlja s ciljem utvrđivanja identiteta i pronalaska preostalih osoba koje su sudjelovale u počinjenju ovog kaznenog djela', poručuju iz policije.

Načelnik PU zagrebačke Marko Rašić kazao je za RTL televiziju da se osumnjičeni nalaze na fotografijama i da su priznali počinjenje kaznenog djela, dok se za ostalima i dalja traga. Zasad nemamo saznanja da netko stoji iza tog događaja osim samih njih koji su priznali počinjenje djela, rekao je Rašić.

Na pitanje koliko je bilo kaznenih djela javnog poticanja na nasilje, odgovorio je: 'Pa ako imamo jedno, i ono je previše. Statistički gledano, tijekom ove godine, ovo je treće kazneno djelo, 2019. imali smo dva kaznena djela, 2018. imali smo sedam kaznenih djela i 2017. imali smo tri kaznena djela. I sva su riješena', rekao je.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više