Novosti

Preporuke: događanja

Sezona festivala

U prvoj polovici lipnja u Zagrebu, Rijeci, Puli, na Hvaru i Visu dogodit će se tri književna festivala koji redom imaju respektabilan staž i koji, kao i uvijek, publici predstavljaju sjajne književnice i književnike – provjerite tko sve nastupa i što se nudi

Goranovo proljeće (Zagreb i Rijeka, 4. – 6. lipnja)

Najstarija i najznačajnija domaća pjesnička manifestacija, Goranovo proljeće ove se godine održava 58. put. Nakon što su u ožujku u Lukovdolu dodijeljene nagrade Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu Evelini Rudan i Goran za mlade pjesnike Vidi Sever, program ovogodišnjeg Gorana ugostit će sedmero europskih i 18 domaćih pjesnikinja i pjesnika svih generacija.

U petak, 4. lipnja u 20 sati na platou ispred zagrebačkog kluba Booksa nastupaju Alen Bešić (Srbija), Stanka Hrastelj (Slovenija), Sandra Hubinger (Austrija), Helen Mort (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Roland Orcsik (Mađarska). U subotu, 5. lipnja u Rijeci u 20 sati na terasi Slovenskog doma KPD "Bazovica" nastupaju: Dejan Aleksić (Srbija), Alen Bešić (Srbija), Stanka Hrastelj (Slovenija), Sandra Hubinger (Austrija), Davor Mandić, Helen Mort (Ujedinjeno Kraljevstvo), Roland Orcsik (Mađarska), Robert Perišić, Evelina Rudan, Vida Sever i Peter Šulej (Slovačka). U nedjelju, 6. lipnja u zagrebačkoj Močvari slijedi završno pjesničko čitanje na kojemu nastupaju: Dejan Aleksić, Sanja Baković, Alen Bešić, Alen Brlek, Ana Brnardić Oproiu, Marjan Čakarević, Branko Čegec, Goran Čolakhodžić, Drago Glamuzina, Stanka Hrastelj, Sandra Hubinger, Dorta Jagić, Mateja Jurčević, Miroslav Kirin, Vanda Mikšić, Helen Mort, Adrian Oproiu, Roland Orcsik, Ivica Prtenjača, Evelina Rudan, Vida Sever, Ivan Šamija, Peter Šulej i gosti iznenađenja.

 

Sa(n)jam knjige u Istri (Pula, 4. – 13. lipnja)

Nakon što je protekle godine otkazano zbog epidemiološke situacije, 26. izdanje festivala Sa(n)jam knjige u Istri vraća se ovog proljeća pod sloganom "Di smo?", a predstavit će neke od najboljih domaćih pjesnika i pjesnikinja u programu "Poezija liječi", pisce i spisateljice u premijernom programu "Nova lice Pule" te mnoštvo novih naslova koji će biti dostupni u festivalskoj knjižari. "U fokusu će nam biti poezija koja u Hrvatskoj doživljava renesansu, dok će drugi program koji će, sigurni smo, izazvati veliko zanimanje biti 'Nova lica Pule', a u njemu predstavljamo, uz debitante, etablirane autore i autorice koji do sada nisu sudjelovali na pulskom Sajmu. Među njima ima i velikih hrvatskih i regionalnih autora poput Petra Gudelja, Svetislava Basare, Ivice Đikića i brojnih drugih. Novi prostor – krug nekadašnje tvornice, prvi put festivalska događanja na otvorenom, ljetno vrijeme u kojem se našao tradicionalno zimski Sa(n)jam – novosti su koje su nas dovele do novih konceptualnih programskih pomaka", najavila je direktorica festivala Magdalena Vodopija. Uz program uživo u centru Pule, Sa(n)jam knjige u Istri bit će dostupan u video prijenosu putem Facebook stranice sajma i YouTube kanala.

 

FEKP (Zagreb, Vis i Hvar, 6. – 11. lipnja)

Festival europske kratke priče slavi 20. godišnjicu postojanja, a otvara se 6. lipnja u 19 sati u kinu Tuškanac u Zagrebu i to Zoom-gostovanjem jednog od značajnijih suvremenih svjetskih pisaca, Paula Austera, s kojim će razgovarati Tomislav Brlek i umjetnički direktor festivala Roman Simić. U knjižari Fraktura bit će održana promocija nove knjige "Mliječni zubi" Lane Bastašić te razgovori s legendama američke književnosti, Siri Hustvedt i Lorrie Moore. U sklopu programa "FEKP Unplugged. Priče na otvorenom" gostovat će domaći autori: Mirjana Dugandžija, Jadranka Pintarić i Edo Popović. FEKP se zatvara 11. lipnja u 20 sati u Vintage Industrial Baru Zoom-razgovorom s Lydijom Davis, proslavljenom autoricom i dobitnicom nagrade Man Booker. Otvorenje, zatvaranje i program u Frakturi moći će se pratiti i uživo preko YouTube kanala FEKP-a.

Na svoj dvadeseti rođendan FEKP se bavi temom "Otoka". Upravo zato 7. i 8. lipnja dio festivalske karavane gostuje na otoku Visu, i to u Kulturnom centru Vitić u Komiži i u uvali Mala Travna, kod prijatelja festivala, pisca Senka Karuze. U Komiži se održava kratkopričaška večer s Renatom Baretićem, Ivicom Ivaniševićem, Senkom Karuzom, Tanjom Mravak i Koranom Serdarević, a u programu "Književni jazz u vali" nastupaju Andrej Blatnik, Katarina Brajdić, Ivan Jozić, Zoran Ferić, Miroslav Mićanović, Robert Mlinarec i Sven Popović. S Visa FEKP putuje na Hvar, gdje 10. lipnja u hvarskoj Venerandi nastupaju Senko Karuza, Marinko Koščec, Kristian Novak, Olja Savičević Ivančević, Zorka Bibić i Lara Stojanović. Dan kasnije Festival se seli u Stari Grad, gdje otočku priču zaokružuju Renato Baretić, Andrej Blatnik, Miroslav Mićanović i Jurica Pavičić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više