Novosti

Kultura

56. Goranovo proljeće

Najstarija hrvatska pjesnička manifestacija bit će održana od 20. do 23. ožujka u Zagrebu, Lukovdolu, Rijeci i Puli. Nagradu za najbolju pjesničku knjigu dobila je zbirka ‘Mehanika peluda’ Martine Vidaić, a Gorana za mlade pjesnike osvojio je Denis Ćosić

Whcrhg64sp5g75obk5h7l0ynu19

Pedeset i šesto Goranovo proljeće, najstarija i najznačajnija hrvatska pjesnička manifestacija, bit će održana od 20. do 23. marta u Zagrebu, Lukovdolu, Rijeci i Puli. Novu Nagradu Ivan Goran Kovačić, za najbolju pjesničku knjigu, dobila je zbirka ‘Mehanika peluda’ Martine Vidaić, a Gorana za mlade pjesnike ove je godine osvojio Denis Ćosić.

Festival, kao i prethodnih godina, uz oživljavanje uspomene na lik i djelo pjesnika i partizanskog borca Ivana Gorana Kovačića, donosi izravan kontakt s aktualnom, vrijednom poezijom iz Hrvatske i svijeta. Na ovogodišnjem Goranovom proljeću bit će ugošćeno 40 pjesnika iz 14 zemalja. Strani će gosti čitati na vlastitim jezicima, uz osigurane prijevode na hrvatski. Bit će predstavljena i pjesnička platforma Europske unije Versopolis, posvećena većoj mobilnosti i vidljivosti mlađih evropskih pjesnika. Čitalačke programe pratit će nastupi uživo Ivana Grobenskog i grupe ‘Šumski’.

Festival će biti otvoren u srijedu, 20. marta, u 20 sati, u Sceni F22 Akademije dramskih umjetnosti, u Frankopanskoj 22, u Zagrebu. Nagrade će biti dodijeljene idućeg dana, 21. marta, u podne, u Domu kulture Lukovdol, dok je čitanje pjesnikinja i pjesnikinja planirano istog dana, u 20 sati, u Omladinskom kulturnom centru Palach, u Kružnoj ulici 8, u Rijeci. Predstavljanje platforme Versopolis bit će 22. marta, u 12 sati, u Book caffeu ‘Dnevni boravak’ u Rijeci, a čitanje pjesama, u 19.30 sati, u Klubu Kotač, u Ljudevita Gaja 3, u Puli. Ovogodišnja manifestacija Goranovo proljeće bit će zatvorena 23. marta, u 20 sati, u MM centru, Studentskog centra, u Savskoj 25, u Zagrebu.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više