Novosti

Kronika

Širenje modela C

Ove će se godine nastava po modelu C održavati u više zagrebačkih škola, u sredinama gdje je dosad nije bilo ili je obustavljena. Broj đaka koji će je pohađati nije određen

Large nenad 5a

Školske klupe čekaju zainteresirane za model C (foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Ove je godine Prosvjeta pokrenula intenzivnu akciju animiranja učenika i roditelja za nastavu srpskog jezika i kulture po modelu C, posebice u onim sredinama u kojima takvog nastavnog oblika uopće nije bilo ili je, kao u Rijeci, neko vrijeme održavan pa obustavljen.

- Rok za prijavu još traje, a do sada je iskazan priličan interes - kaže Prosvjetin izvršni sekretar za obrazovanje Mirko Marković. Srpsko kulturno društvo preko svojih pododbora vodi proces prijavljivanja, a u tome usko surađuje sa Srpskim narodnim vijećem, Srpskom pravoslavnom crkvom, manjinskim vijećima i drugim organizacijama zajednice. Tu je, dakako, institucionalna podrška države kroz nadležna ministarstva, kao i potpora lokalnih vlasti i škola u kojima će se odvijati nastava po modelu C.

- Ove će se godine nastava po modelu C održavati u više zagrebačkih škola. Broj učenika koji će pohađati nastavu srpskog jezika i kulture nije određen, pa se ona može organizirati i za svega nekoliko učenika. Može se pohađati i u drugoj školi, ne samo onoj predviđenoj sadašnjim prebivalištem. Osim toga, model je fleksibilan i po broju nastavnih sati: konkretnije, nastava se u dogovoru s roditeljima polaznika može održavati od dva do pet školskih sati tjedno, no praksa pokazuje da se najčešće održavaju dva ili tri sata. Ta dva sata je moguće održati i u bloku, što zahtijeva samo jedan dolazak u školu - kaže Marković.

Nastava se u dogovoru s roditeljima polaznika može održavati od dva do pet školskih sati tjedno, no praksa pokazuje da se najčešće održavaju dva ili tri sata

Podsjećamo, nastava po modelu C može se održavati u okviru redovne nastave, odnosno na početku ili potkraj školskog dana, ali i u suprotnoj smjeni ili subotom. Naravno, sve se to u pojedinoj školi dogovara s roditeljima učenika, pogotovu stoga što će mnogi đaci, uz sve druge obaveze, trebati pratnju odraslih osoba ili će se za dolazak na nastavu morati koristiti javnim prijevozom.

Marković ističe da svi koji su se dosad prijavili – a podjednak je broj učenika razredne i predmetne nastave, odnosno nižih i viših razreda osnovnih škola i srednjoškolaca - već imaju određeno iskustvo s učenjem srpskog i ćirilice, neovisno o tome jesu li pohađali dopisnu nastavu u organizaciji Prosvjete ili Ljetnu školu koju SKD organizira u suradnji sa zagrebačkim Vijećem srpske nacionalne manjine. Ponavlja da C model nastave obuhvaća materinski jezik i književnost, nacionalnu historiju, geografiju, likovnu i muzičku kulturu te da se pravno temelji na Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina te Zakonu o odgoju i obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina.

- Nastava materinskog jezika djetetu ne smije biti opterećenje, a izvodit će je osobe koje pored znanja jezika i pisma naše manjine imaju završen jezični studij, studij razredne nastave, povijesti ili geografije. Isto tako, polaznici će se služiti novim udžbenicima na srpskom jeziku i ćirilici, po odobrenom kurikulumu: oni su već štampani, a za učenike će biti besplatni, jer ih plaća Ministarstvo znanosti i obrazovanja – kaže Marković.

Prije upisa, roditelji moraju imati na umu da dijete nastavu po modelu C ima obavezu pohađati do kraja školske godine te da se takva izborna nastava ocjenjuje, odnosno da se zaključna ocjena upisuje u svjedodžbu. Isto tako, važno je napomenuti da izbor nastave po modelu C ne utječe na mogućnost pohađanja ostalih izbornih predmeta, od informatike do vjeronauka bilo koje konfesije.

- Osim u Zagrebu i Rijeci, intenzivno radimo na tome da se nastava po modelu C ove školske godine započne odvijati u Lipiku, Garešnici, Slatini i nekim drugim mjestima. Sada smo težište stavili na osnovnoškolce, ali ćemo isti model pokušati organizirati i za srednjoškolce - nastavlja Marković, ističući da Prosvjeta i ove godine organizira dopisnu nastavu srpskog jezika i kulture.

Voditeljica Prosvjetinih obrazovnih programa Maja Matić

Voditeljica Prosvjetinih obrazovnih programa Maja Matić

Takva se nastava održava od 2001., a u nju se mogu uključiti svi oni u čijim školama nije organiziran nijedan od redovitih oblika nastave na srpskom jeziku i pismu ili iz osobnih i objektivnih razloga nisu u mogućnosti prisustvovati redovitoj nastavi.

- Dopisna nastava ničim ne opterećuje polaznike, a kroz nju se osim usvajanja novih znanja učenici upoznaju i s novim drugarima. Ona se odvija po dogovoru, putem e-maila ili redovite pošte, odnosno pisama s raznovrsnim lekcijama i zadacima koje valja riješiti jednom mjesečno. Tu su i zanimljive igrice i aplikacije koje se dijele internetskim putem, odnosno preko društvenih mreža - kaže voditeljica Prosvjetinih obrazovnih programa Maja Matić, napominjući da je takva nastava i dalje besplatna za sve prijavljene polaznike, unatoč tome što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja od 2016. više ne financira.

- Svake godine imamo po četrdesetak-pedesetak polaznika, pa se tako i ove približavamo tim brojkama, iako rok za prijavu još traje. Tu nema neke izrazitije promjene, jer kad jedni polaznici završe osnovnu školu, dođu drugi, nerijetko potaknuti pozitivnim iskustvima svojih prethodnika. Štoviše, za mnoge od njih dopisna škola je tek početna etapa u učenju srpskog. To potvrđuje i primjer školske godine 2007/2008., u kojoj je omasovljena nastava po modelu C: brojni tada upisani polaznici, pohađali su prije toga našu dopisnu školu. Zanimljivost je i u tome da nam je taj oblik nastave svojedobno pomogao uočiti kako Srba ima i u mnogim sredinama za koje to nismo pretpostavljali, što je bilo od važnosti kad su se započela formirati naša manjinska vijeća – kaže Maja Matić.

Podsjeća na podršku i veliku ulogu vijeća u nastojanju Prosvjetinih pododbora da što više učenika i roditelja informira o svim mogućnostima učenja srpskog jezika, pisma i kulture, ali i animira za nastavu po modelu C. U sklopu takvih aktivnosti, Društvo je minulog proljeća izdalo i poseban vodič s detaljnim informacijama o svim oblicima manjinske srpske nastave i nacionalne kulture.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više