Novosti

Politika

'Sluškinje' prošetale Zadrom u znak prosvjeda zbog promocije knjige protiv pobačaja

Aktivistkinje Platforme za reproduktivna prava prošetale su jučer Zadrom kako bi iskazale protivljenje zbog održavanja promocije knjige 'Pobačaj - drama savjesti' Tončija Matulića na tamošnjem Sveučilištu

Aktivistkinje Platforme za reproduktivna prava održale su u srijedu prosvjednu akciju u sveučilišnim prostorima u Zadru tokom promocije knjige 'Pobačaj - drama savjesti' teologa Tončija Matulića, koja je objavljena još 1997. godine. Aktivistice Platforme, odjevene u kostime koji predstavljaju ‘sluškinje’ iz distopijskog romana ‘Sluškinjina priča’ Margaret Atwood i istoimene serije, poručile su kako oštro osuđuju klerikalizaciju javnih obrazovnih ustanova i zloupotrebu sveučilišnih prostorija za kršenje ženskih prava.

Predstavljanje knjige na zadarskom Sveučilištu izazvalo je brojne otpore pa je tako skupina članica i članova ove institucije poslala anonimno pismo u kojem su zatražili njeno otkazivanje, a tim povodom pokrenuta je i on line peticija. Knjiga 'Pobačaj-drama savjesti', kako su napisali, 'predstavlja dio klerikalne kampanje protiv prava na pobačaj, autora koji je javno istaknut kao zagovaratelj crkvenih dogmi protiv prava žena'. Na njihovo pismo reagirala je rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican koja je objasnila kako je Matulić redoviti profesor Sveučilišta u Zagrebu te da ne može donositi prosudbu o predstavljanju knjige.

'Nakon upućene prosvjedne note i peticije građanki i građana, rektorica Vican iskorištava poziciju nadmoći i dalje navodno ne vidi problem u tome da se na Sveučilištu raspravlja o ženskom pravu iz dogmatske, neznanstvene pozicije. Rektorica smatra da je predstavljanje knjige na Sveučilištu legitiman izraz pluralizma mišljenja. Temeljna ljudska prava ne mogu biti tema rasprava suprotstavljenih mišljenja, to su temeljne vrijednosti na kojima sekularna demokratska društva počivaju i ne mogu se dovoditi pod upitnik, a pogotovo ne na visokoobrazovnim ustanovama', poručili su iz Platforme i dodali kako je dopuštanjem održavanja promocije ove kontroverzne knjige Sveučilište u Zadru 'otvoreno podržalo političku kampanju fundamentalističkih vjerskih pokreta koji promoviraju retrogradne stavove i žele dokinuti civilizacijske dosege na području ženskih prava'.

'Ovo je direktna diskriminacija žena i nametanje crkvenih dogmi svim građankama i građanima u sekularnoj državi, a Sveučilište je jasno pokazalo da ih ne zanimaju statut i kodeks Sveučilišta, Međunarodna konvencija o ukidanju svih oblika diskriminacije prema ženama, ali ni Ustav RH', poručile su aktivistkinje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više