Novosti

Kronika

Solarna Podravina

Za dvije godine u Rasinji bi trebala početi izgradnja najveće solarne elektrane u Hrvatskoj, koja bi imala kapacitet 50 megavata i električnom energijom bi opskrbljivala više hiljada kućanstva u Podravini

648m6hnlh35gekangskc1ocnv2w

Podravina će dobiti solarnu elektranu (foto Duško Marušić/PIXSELL)

Općina Rasinja, kako je prošlog tjedna izvijestio lokalni tjednik Podravski list, trebala bi u budućnosti dobiti prvu solarnu elektranu. Gradnja će početi 2022. godine, elektrana bi imala kapacitet 50 megavata i električnom energijom bi opskrbljivala više hiljada kućanstva u Podravini. Prema projektu, elektrana bi bila najveća takve vrste u Hrvatskoj i jedna od većih u Evropi. Njena izgradnja planirana je na lokaciji starih rasinjskih ribnjaka, inače popularnih osamdesetih godina 20. stoljeća. Kao nosilac projekta navodi se poznati koprivnički poduzetnik Darko Kolarek koji već u Međimurju ima nekoliko manjih elektrana. Prema Kolareku koji sarađuje s partnerskom tvrtkom Solis iz Varaždina, za realizaciju projekta vrijednog 40 milijuna eura potrebne su još mnoge dozvole te druge pripremne radnje.

Elektrana bi se, kako još ističe, prostirala na 70 hektara, a energiju bi otkupljivao HEP. Načelnik Darko Kolman (HNS) kaže da je svaka investicija dobrodošla, a posebno ga raduje činjenica što će postrojenje puniti općinski proračun. ‘Također, biti ćemo prva općina u Hrvatskoj koja će imati ovakvu elektranu‘ - ističe Kolman i dodao da do realizacije projekta treba obaviti razne administrativne aktivnosti i organizirati javnu raspravu.

Koliki je značaj solarnih elektrana za budućnost, najbolje pokazuje podatak iz izvještaja istraživačkog centra Ember prema kojemu su 2020. godine svi obnovljivi izvori energije, među kojima je uvelike zastupljena upravo solarna, po prvi put nadmašile proizvodnju fosilnih goriva. Udjel električne energije u Evropskoj uniji dobiven iz obnovljivih izvora, bio je tako 40 posto dok je udjel fosilnih goriva bio svega 35 posto.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više