Novosti

Kronika

Ugašen Glas Podravine

Nestao još jedan, nekad poznati lokalni tjednik: Teška financijska kriza i uplitanje politike u uređivanje, kumovali su propasti novina sa 70-godišnjom tradicijom

4nt8j47fm6yok6risd0cq70ba5k

Jedna od posljednjih naslovnica

Glas Podravine i Prigorja, poznati koprivnički tjednik sa 70-godišnjom tradicijom, prošlog tjedna, u petak, nenadano je prestao izlaziti. Prestanak izlaska Glasa, kroz kojega su prošla mnoga vrhunska novinarska imena poput Jove Rojčevića, javnost povezuje s teškom financijskom krizom i brojnim dugovanjima.

Pored financijskih poteškoća, Glas je, što treba posebno naglasiti, imao problema i s izborom novog glavnog urednika te konstantnim političkim pritiskom lokalnih vlasti. Koliko je stanje alarmantno dokazuje činjenica da je prošlog tjedna Glas napustilo zadnjih troje novinara i fotografa koji svoje plaće nisu primili još od studenoga prošle godine.

U Glasu je sada ostala samo Tihana Hleb, nedavno imenovana glavna urednica koja je u svojoj službenoj izjavi za javnost, usprkos situaciji u kojoj se Glas trenutno nalazi, ustvrdila kako će novine uskoro ponovo biti na kioscima.

No kako saznajemo od radnika u kioscima Tiska u Koprivnici i Križevcima, Glas još nije u prodaji.

- Glasa nema već nekoliko dana. Javljeno nam je kako je redakcija Glasa na kolektivnom godišnjem. Ne znam kad će ponovo biti na kioscima - rekla je jedna od radnica Tiska iz Križevaca. Siniša Bosanac, poznati koprivnički aktivist i poznavatelj medijskih prilika u Podravini, smatra kako je Glas pred konačnim raspadom. Za to najviše krivi lokalne političke elite koje su kroz svoje suvlasništvo u utjecale na njegov uređivački koncept i mnoge druge poslovne odluke koje su se pokazale katastrofalnima.

- Slučaj Glasa Podravine pokazatelj je na kakav način medij pod utjecajem politike dolazi do propasti. Osnovna odgovornost leži na koprivničkom gradonačelniku Mišelu Jakšiću koji je kadrovirao ovim, nekad cijenjenim lokalnim tjednikom. Drugi razlog jest da se nisu transformirali prema korištenju novih medijskih alata te novinari nisu ponudili svoja znanja prema pružanju usluga za druge. Tako je Glas Podravine postao dinosaur - rekao je Bosanac.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više