Novosti

Kronika

Splitsko-dalmatinski župan posjetio SPC u Splitu

Blaženko Boban ispunio obećanje i posjetio prostorije Srpske pravoslavne crkve u Splitu kao i nedovršenu crkvu Sv. Savu čija je gradnja započeta još prije 80 godina

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban sa suradnicima je posjetio u utorak, 18. februara, prostorije Srpske pravoslavne crkve u Splitu. Osim informacija o postojećem stanju kapele Sv. Save i ikona koje se tamo nalaze, o čemu su ga informirali splitski parosi Milan Kadijević i Mladen Skopljak, razgovaralo se i na koje načine županija može pomoći SPC-u.

- Ova posjeta je na neki način uzvratna, jer nam je župan obećao kad je prije 20-ak dana primio predstavnike VSNM-a i SPC-a - rekao nam je predsjednik županijskog VSNM-a Božidar Simić, ističući dobru suradnju srpskih institucija i županije.

Župan je sa zanimanjem razgledao i nedovršenu crkvu Sv. Save čija je gradnja počela prije više od 80-ak godina, a koja bi, da je dovršena, bila jedna od najimpozantnijih zgrada u Splitu. Ideja o crkvi nastala je 1922. formiranjem splitske parohije SPC-a u kojoj je bilo oko 2.000 vjernika, a projektirao ju je arhitekt Aleksandar Deroko.

Crkva, zamišljena u bizantskom stilu, značajno bi nadvisivala okolne zgrade, a o impozantnosti svjedoče i sagrađeni zidovi. Drugi svjetski rat, novo državno uređenje, a prije svega arhitektonska neslaganja dugo su onemogućavali nastavak radova. Krajem 80-ih odobrena je gradnja crkve po izmijenjenom projektu Branka Pešića, ali su i tada rat i novo državno uređenje do danas spriječili nastavak gradnje.

Kapela Sv. Sava, koja djeluje kao privremeno rješenje, nalazi se u jednoj od susjednih zgrada i u nju se može okupiti do 250 ljudi.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više