Novosti

Kultura

Srpska "Oaza" trijumfirala na ZFF-u

"Oaza" portretira ljude koji su čitavog života izolirani i kojima svijet rijetko kad daje priliku da se osjete najboljim u nečemu. Riječ je o ostvarenju koje nadilazi kategoriju najboljeg filma i granice najboljih glumaca, kazao je žiri 

Large oaza

Prizor iz pobjedničke "Oaze"

Srpski film "Oaza" u režiji Ivana Ikića najbolji je dugometražni film 18. Zagreb Film Festivala, saopćili su organizatori nakon završetka ovogodišnjeg on-line izdanja ZFF-a, održanog od 8. do 15. novembra, tokom kojeg je u natjecateljskim i popratnim programima prikazano stotinjak filmova.

Žiri dugometražnog programa, koji su činili prošlogodišnja pobjednica ZFF-a Ivana Mladenović, slovački scenarist, režiser i producent Marko Škop te slovenski režiser Damjan Kozole nagradu Zlatna kolica za najbolji dugometražni film i novčani iznos od 4000 eura dodijelio je filmu "Oaza" autora Ivana Ikića u koprodukciji Srbije, Nizozemske, Slovenije, BiH i Francuske.

"Ovaj film portretira ljude koji su čitavog života izolirani i kojima svijet rijetko kad daje priliku da se osjete najboljim u nečemu. Riječ je o ostvarenju koje nadilazi kategoriju najboljeg filma i granice najboljih glumaca, a kroz sam postupak pruža ruku onima kojima je to najpotrebnije, dajući im priliku ne samo da postanu izvanredni glumci nego i da se izraze i pokažu da je za ljubav potrebno malo i da su oni za to sposobni", naglasio je žiri.

Žiri međunarodnog kratkometražnog programa nagradio je francuski film "Dustin" Naïle Guiguet za autentičan prikaz grupe ravera čije emocije eskaliraju kako se party bliži kraju. Zlatna kolica za najbolji hrvatski kratki odlaze Sari Grgurić za film "U šumi".

Glasovima publike Zlatni bicikl za najbolji film iz programa Ponovno s nama, u kojem se prikazuju filmovi autora čija su prva ili druga ostvarenja svojevremeno bila prikazana na ZFF-u, dobio je "Tereza37" Danila Šerbedžije i scenaristice Lane Barić koji je bio apsolutni pobjednik ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala.

Profesionalni žiri petog izdanja festivala dječjih filmova „KinoKino“ nagradio je film "S kao sreća" Johna Sheedyja, a dječji žiri "Oskar i Lilli, gdje nas nitko ne poznaje" Arasha T. Riahija. Kratkometražni film u razvoju „Dar redateljice Isidore Ratković proglašen je najboljim projektom na ovogodišnjem pitching-forumu Industrije Mladost!, održanom u okviru 18. ZFF-a.

Podsjetimo, zbog epidemiološke situacije u zadnji čas je odlučeno da se ovogodišnje "punoljetno" izdanje Zagreb Film Festival prikaže na online platformama www.kinoeuropa.hr i www.croatian.film. Ova potonja, na kojoj su se mogli gledati hrvatski filmovi, a sada i program Kockice, doživjela je za vrijeme festivala svoje 100.000. gledanje. Generalno, odaziv publike nadmašio je očekivanja organizatora.

- Ako pretpostavimo da je neke projekcije kod kuće gledalo dvoje ili više ljudi, možemo zaključiti da zatvaramo još jedno rekordno izdanje ZFF-a. Ponosni smo što smo uspjeli iznijeti dosad najveće online festivalsko događanje u Hrvatskoj bez većih problema. Posebno nas veseli i povećan interes za ostale naslove iz online kataloga kina Europa, kao i za kratke filmove na platformi www.croatian.film za koji se nadamo da će se nastaviti i nakon festivala, kao i interes za naslove "Otac" i "Undine" u distribuciji Zagreb Film Festivala, koji od ovog tjedna igraju u kinima po Hrvatskoj, zaključio je Boris T. Matić.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više