Novosti

Kultura

Srpska strana Interlibera

Posjetili smo Interliber, međunarodni sajam knjiga u Zagrebu, i istražili ponudu srpskih izdavača

Ku984kbek06crkpxyw7voetbb9k

Prosvjetin štand bio je dobro posjećen (foto Nenad Jovanović)

Na ovogodišnjem Interliberu, međunarodnom sajmu knjiga i najvećoj književnoj manifestaciji u Hrvatskoj koji se od 12. do 17. novembra održava na Zagrebačkom velesajmu, i ove godine vlada gužva. U tri paviljona izlaže preko 350 izlagača iz Hrvatske i još nekoliko zemalja, od kojih se ističu Rusija i Kina. Nude knjige najrazličitijih žanrova i cijena, neki i uz prilične popuste. Knjige koje su štampane prije nekoliko godina, iako nisu tehnički ili medicinski priručnici, još uvijek imaju male popuste, a ima i paradoksalnih slučajeva da su neke čak i skuplje nego ranije. Dogodi se i da ista knjiga na različitim štandovima ima različite cijene, pa je zgodno prije kupovine proći sajam.

Osim ponude knjiga, tu su i brojni popratni sadržaji koji dodatno privlače hiljade posjetilaca iz Zagreba i drugih dijelova Hrvatske, uključujući i organizirane školske ekskurzije, koje koriste pogodnosti besplatnog ulaza.

Zadužbina Petra Kočića iz Banjaluke već je godinama nezaobilazna na Interliberu gdje već tradicionalno svake godine uručuje nagradu Zlatno pero. Ove godine dobitnik je Darko Cvijetić, autor romana ‘Schindlerov lift‘, kojem su nagradu uručili književnici Nikola Vukolić i Miljenko Jergović. Roman govori o životu u dva prijedorska solitera, u gradu koji je, po riječima autora, rupa svijeta poznata po ratnim zločincima, logorima i slikarima. Ti su soliteri Bosna u malom i u dobrom i u lošem smislu, kaže za Novosti Milan Kondić iz Zadužbine Petar Kočić, preporučivši Zagrepčanima da pročitaj taj roman.

- Zadovoljni smo interesom, jer je na našem štandu svaki dan sve više i više naroda, a kao i svake godine očekujemo da vikend bude naročito dobro posjećen. Na našem štandu je lijep izbor knjiga. Svake godine rado dolazimo i trudimo da da imamo što bolju ponudu. Naša uloga je da budemo spona između Banjaluke, Zagreba i Beograda - ističe Kondić.

Posredstvom kompanije Begen, izdavačko poduzeće Laguna iz Beograda ponudilo je bogat izbor svojih izdanja. Vrlo smo zadovoljni kakva je bila posećenost, a zadovoljni smo i interesom i činjenicom da čitaoci u Hrvatskoj znaju za naše naslove. Prilikom dolaska već znaju šta žele da kupe i prepoznaju kvalitetne naslove, kako domaće tako i strane, kažu nam na štandu.

Ističu kako su im jako dobro išle knjige Ive Andrića, nobelovca Petera Handkea i Vedrane Rudan, kao i Borislava Pekića, prije svega ‘Sentimentalna povest Britanskog carstva‘, a tražen je i Svetislav Basara. Prodavani su i svjetski hitovi koje su imali u ponudi, među njima i knjiga Sofije Lundberg, švedske književnice i novinarke, koja je sa svojim bestselerom ‘Crveni adresar‘ bila gošća nedavno održanog Beogradskog sajma knjiga.

- Neki posetioci bili su i na tom sajmu, pa su sada došli po nove naslove. Zato se nadamo da ćemo naredne godine imati malo više prostora, rekli su predstavnici Lagune, ističući da su cijene knjiga u Zagrebu u prosjeku više nego u Srbiji, što su im i sami posjetioci naglašavali.

Na sajmu se i ovaj put predstavilo izdavačko poduzeća Prosvjeta.

- Moramo biti prisutni na ovako značajnom događaju kakav je Interliber, rekao nam je Mirko Marković, ističući da dobroj posjeti doprinosi i dobra lokacija štanda.

- Ove godine nemamo novih izdanja, ali imamo puno vrijednih knjiga koje smo izložili, tako da smo i više nego zadovoljni posjećenošću i prodajom - rekao je.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više