Novosti

Kronika

Стaмбeни крeдити

Kao изрaвaн дoпринoс пoбoљшaњу дeмoгрaфских крeтaњa, у Oсjeчкo-бaрaњскoj жупaниjи прoвoдe прojeкт "Стaмбeни крeдити у функциjи пoтицaњa гoспoдaрствa" зa хрвaтскe држaвљaнe с прeбивaлиштeм и рaдним oднoсoм нa пoдручjу тe жупaниje

Large 3

Osječko-baranjska županija pomaže sugrađanima

U dosad objavljenim rezultatima Popisa stanovništva 2021. jedan od najzanimljivijih podataka tiče se broja stanovnika po županijama. Oni pokazuju da je Osječko-baranjska županija u 10 godina izgubila 45.551 stanovnika, i sada ih je ukupno 259.481. U depopulaciji generalno prednjače županije s istoka Hrvatske jer ništa bolje nisu prošli ni ostali krajevi Slavonije koji su također u "crvenoj kategoriji".

Svesni tog iznimno velikog problema, a kao izravan doprinos poboljšanju demografskih kretanja i odgovor na potrebe gospodarstva, u Osječko-baranjskoj županiji još su u februaru 2019. pokrenuli projekt "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva". Projekt je namenjen hrvatskim državljanima s prebivalištem i zasnovanim radnim odnosom na području županije, bez obzira na godine života, a može ga se iskoristiti za kupovinu stana ili kuće. Provodi se subvencionisanjem kamatne stope od jednog postotnog poena na odobreni kredit poslovnih banaka, i to prvih deset godina otplate. Najviši iznos kredita koji županija subvencioniše je 500.000 kuna, a ukupni iznos kredita je do milion kuna.

U subvencionisanju kamata s dodatnim postotnim poenom učestvuje i 19 jedinica lokalne samouprave te je kamata za krajnje korisnike već od 0,09 posto. Prvi osiguran kreditni potencijal od 50 miliona kuna povećan je na 100 miliona kuna, te je isti utrošen u januaru 2022., kada je privremeno obustavljeno primanje novih zahteva. Kroz taj projekt realizovana je kupovina 263 nekretnine, 133 stana i 130 kuća.

S obzirom na izniman interes građana za kreditima, Osječko-baranjske županija je pokrenula inicijativu za ponovnim povećanjem kreditnog potencijala, pa je isti uvećan na 150 miliona kuna. Odrađene su sve potrebne predradnje, te je županija ponovno počela primati kreditne zahteve, ali uz jednu izmenu – kamatne stope za krajnje korisnike dodatno su snižene i kreću se već od 0,08 posto. Sve informacije o projektu "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva" korisnici mogu dobiti na veb stranicama Osječko-baranjske županije ili u Upravnom odjelu za gospodarstvo putem telefona 031 221 881.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više