Novosti

Politika

Što prešućuje Mišetić?

Oko napada kod Bosanskog Petrovca Gotovinin odvjetnik se poziva na izvještaj Human Rights Watcha, ali u svojim tvitovima prešućuje da je u izvještaju navedeno tko je pucao po koloni i da treba provesti daljnju istragu kako bi se zaključilo je li napadač proveo sve mjere opreza kako bi zaštitio civile

Large misetic filip brala

Luka Mišetić (foto Filip Brala/PIXSELL)

Kakva je po sastavu bila kolona napadnuta kod Bosanskog Petrovca u kolovozu 1995. godine, isključivo civilna ili su se u njoj izmiješali izbjegli civili, Srbi, s ostacima Srpske vojske Krajine (SVK)? Kazivači, sudionici kolone, koji su iskaz dali Documenti, tvrde da je kolona bila isključivo civilna. U izvještaju Human Rights Watcha (HRW) objavljenom u kolovozu 1996. godine, posvećenom nekažnjavanju zločina i zloporabama počinjenim za vrijeme i poslije "Oluje" i onemogućavanju povratka Srba u Hrvatsku, nepovoljnom po Hrvatsku, navodi se da je na Petrovačkoj cesti kolona bila izmiješana, odnosno da je u njoj bilo i vojske i civila.

Otkako je objavljeno da su u Beogradu podignute nepravomoćne optužnice protiv četvorice pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva zbog napada na kolonu na Petrovačkoj cesti, na Twitteru je oko te teme veoma aktivan bio Luka Mišetić, u javnosti poznat kao odvjetnik Ante Gotovine, koji na svom Twitter profilu, dojam je, često pokušava funkcionirati kao istinomjer Domovinskog rata, posebno "Oluje". Mišetić je u više navrata napisao da je istraga HRW-a potvrdila da je kolona bila mješovita, da je SVK u toj koloni evakuirao svoju opremu, da su to oružje i oprema bili isporučeni Vojsci Republike Srpske te da se izvještaj HRW-a temelji na izjavama svjedoka, Srba, koji su potvrdili da je kolona bila izmiješana.

Izvještaj HRW-a je javni dokument koji možete pročitati ovdje. U trećoj rečenici izvještaja piše da je Hrvatska vojska prekršila humanitarno pravo za vrijeme ofenzive, a kao primjer se navodi bombardiranje kolone Srba, civila i vojnika, u povlačenju, što je "prouzročilo smrt među civilima".

Rakete na kolonu kod Bosanskog Petrovca su ispaljene iz jednog ili dva MiG-a 21, ubrzo nakon podneva, 7. kolovoza 1995. Te su rakete pogodile, prema izvještaju HRW-a, dva kamiona, više putničkih automobila, a ubile su najmanje pet i ranile 15 ljudi. Vojnik SVK označen kao N. N. izjavio je da su hrvatski avioni bombardirali izbjegličku kolonu iza njega, dok je on bio u tenku kojim je bježao od Benkovca prema teritoriju koji su kontrolirali bosanski Srbi. Kazao je i da je izbjeglička i vojna kolona bombardirana šest kilometara od Bosanskog Petrovca, na cesti prema Ključu. Također navodi da je hrvatske avione vidio oko deset sati i da su avioni bombardirali kolonu ispred njega. Očito u izvještaju ima nejasnoća jer se jednom navodi da je bombardirana kolona iza, a zatim ispred N. N., jednom da je bombardirana ubrzo poslije podneva, drugi put u deset ujutro.

No taj je vojnik vidio barem pet automobila i kamion u plamenu. Da su kolonu napali hrvatski avioni kazala je i S. C. iz Biljana Donjih. Ona, doduše, spominje datum 12. kolovoza (nije jasno je li u datumu pogriješila ona ili sastavljači izvještaja). Kazala je da je kolona bombardirana i da je vidjela avion tamne boje. Pogođeni su bili kamion i dva automobila, u jednom su automobilu poginula dva muškarca. S. C. je kazala i da su vojnici, teška artiljerija, tenkovi, bili dio ili su bili blizu izbjegličke kolone. Više srpskih vojnika s kojima je razgovarao HRW kazalo je da su transportirali velike količine oružja i municije koje su predali vlastima bosanskih Srba.

Ono što Mišetić ne navodi jest zaključak HRW-a prema kojem bi izravan napad na zbjeg civila blizu Bosanskog Petrovca, Dvora ili drugdje bio ne samo ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava već i teško kršenje ratnog prava. U slučaju da su civili bili pomiješani s vojskom, a civilne žrtve su bile posljedica borbe između srpskih i hrvatskih snaga, "kao što se čini da je slučaj u nekim od okruženih džepova u Sektoru Sjever", smrt civila ne bi bila kršenje ratnog prava, već bi bila riječ o kolateralnim žrtvama napada na inače legitimnu metu.

Međutim, i pod tim okolnostima, kako navodi izvještaj HRW-a, treba provesti daljnju istragu kako bi se zaključilo je li napadač ispunio svoju obvezu poduzimanja svih izvedivih mjera opreza kako bi se minimizirala šteta po civile.

U tvitu od 27. svibnja Mišetić je napisao: "Ja vam ponavljam: tužitelji u Haagu, Hrvatskoj i BiH istraživali su 25 godina i nisu mogli zaključiti: 1) tko je pucao i uzrokovao smrt civila i 2) da je onaj tko je pucao imao namjeru gađati civile, a ne vojne ciljeve. Bez takve namjere nema ratnog zločina."

No u izvještaju HRW-a na koji se odvjetnik poziva zaključeno je tko je pucao po koloni. A to tko je pucao po koloni – avioni Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – zaključio je i Mate Granić, tadašnji ministar vanjskih poslova, a danas savjetnik premijera Andreja Plenkovića, ustvrdivši da meta nisu bili civili nego dijelovi SVK.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više