>

novosti logo

Mišetić tužio Pupovca zbog izjave o profiterstvu

Luka Mišetić je na sudu u New Yorku podnio tužbu za klevetu protiv predsjednika SDSS-a jer ga je nazvao ‘ratnim profiterom’ koji nesreću Bošnjaka, Hrvata i Srba naplaćuje golemim sumama

Odvjetnik Luka Mišetić, poznat po obrani Ante Gotovine pred Haškim sudom, objavio je danas na svom Twitter profilu da je na sudu u New Yorku podnio privatnu tužbu protiv predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca zbog njegove izjave da je Mišetić ‘jedan obični ratni profiter‘. ‘Danas sam podnio tužbu zbog klevete na sudu u New Yorku protiv Milorada Pupovca zbog izjava koje je on dao o meni 24. svibnja na N1 televiziji’, stoji u objavi ovog američkog odvjetnika hrvatskog porijekla. 

Gostujući krajem svibnja na N1 televiziji Pupovac je odgovarao na pitanje o polemici na društvenim mrežama u predizbornoj kampanji za Evropski parlament do koje je došlo kad je Mišetić na Twitteru prozvao Pupovca i Dejana Jovića da ne priznaju genocid u Srebrenici. ‘U studenom 2018. godine Europski parlament usvojio je rezoluciju kojom se osuđuje poricanje genocida u Srebrenici. Kakvo stajalište o ovoj rezoluciji Europskog parlamenta imaju dvaju kandidata za Europski parlament, @dejanfpzg i M. Pupovac?’, napisao je Mišetić.

Pupovac mu je odgovorio na N1 televiziji. ‘Gospodin Mišetić je mene za nešto prozivao. Taj gospodin ne zavređuje da se osvrćem na njegove objede jer on je jedan običan ratni profiter koji nesreću Bošnjaka, Hrvata i Srba iz svoje američke debele fotelje naplaćuje debelim i golemim sumama novca, uključujući i novce ove države. Zadnji je koji meni i Joviću može spočitavati da negiramo bilo kakvu vrstu zločina i bilo čije stradanje. Prema tome, molim vas, nemojte me pitati o tome jer to je za mene uvredljivo’, kazao je Pupovac, naglasivši da se diskusija vodila preko njihovih leđa i da su im se pripisivali stavovi koje ne zastupaju.

Međutim, Mišetić se opet oglasio preko Twittera i ustvrdio da ‘Milorad Pupovac i Dejan Jović NIKADA neće priznati: ‘Srebrenica je genocid’ i čestitao novinarki N1 što je Pupovcu ‘postavila teška pitanja’.

Mišetić je i inače sklon preko društvenih mreža napadati predstavnike SDSS-a. U kampanji je prozvao Pupovca zbog izjave da će kao evroparlamentarac zastupati i interese Srba u Srbiji, BiH i regiji. Više puta ga je javno napao da provodi politiku izjednačavanja krivnje u ratu i da tvrdi da su Srbi u Hrvatskoj prošli kroz etničko čišćenje. Prije devet godina je kao odvjetnik optuženom Gotovini bio nezadovoljan pisanjem Jutarnjeg lista o suđenju, pa je pozvao Pupovca da pokrenu zajedničku internetsku stranicu koja bi pratila procese u Haagu, jer da bi time srpske i hrvatske institucije u Hrvatskoj pokazale zajedničku želju da se javnosti pokaže istina o tome što je dokazano u suđenju.

Činjenica je, međutim, da je još 2015. godine Pupovac, kao dio saborskog izaslanstva i zastupnik SDSS-a, bio u Srebrenici povodom 20-godišnjice tragedije. Pupovac je bio tamo zajedno s 90 drugih izaslanstava država i međunarodnih organizacija predvođenih s tridesetak šefova zemalja, predsjednika vlada, ministara vanjskih poslova ili predsjednika parlamenata. Bili su tamo i predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Theodor Meron, bivši američki predsjednik Bill Clinton, pa i tadašnji srpski premijer Aleksandar Vučić, koji je tom prilikom i napadnut.

Također je činjenica da je Pupovac prije šest godina pozdravio ispriku srpskog predsjednika Tomislava Nikolića zbog zločina koji su u ime Srbije i srpskog naroda počinjeni u Srebrenici. ‘To je potvrda svijesti o težini zločina koji je počinjen, odgovornosti koju osjećaju svi oni koji predstavljaju srpski narod i posebno državu Srbiju, gdje su pripadnici srpskog naroda ili ljudi koji su obnašali neke dužnosti u ime države Srbije počinili zločine prema pripadnicima bošnjačkog naroda’, kazao je Pupovac.

Slično je rekao i godinu kasnije u intervjuu portalu Lupiga, označavajući Srebrenicu i Prijedor kao mjesta najstrašnijih zločina u ratovima 1990-ih. ‘Srebrenica je, i ne samo ona jer ima i drugih mjesta, slučaj u kojem postoje elementi genocidnih radnji koje treba prepoznati, elementi stradanja koji su po svojim razmjerima i karakteristikama takvi da nadilaze strahote koje su se događale u Hrvatskoj između Hrvata i Srba’, kazao je Pupovac, koji je 2016. sudjelovao i na službenoj komemoraciji u Hrvatskom saboru povodom 21. godišnjice genocida u Srebrenici.

S druge strane, Republika Hrvatska je od 2006. do 2011. godine samo za plaćanje odvjetničkog tima trojice optuženih generala (Gotovina-Čermak-Markač), među kojima je bio i Mišetić, isplatila 169 milijuna kuna. Tu je i 28 milijuna koliko je isplaćeno pravnom timu za tužbu Hrvatske protiv Srbije zbog genocida. Nisu to jedine isplate iz državnog budžeta u Mišetićev džep. On je, naime, predstavnik tvrtke Squire Patton Boggs za Hrvatsku. Ta kompanija zastupa Republiku Hrvatsku u dvjema arbitražama koje se vode s MOL-om. Prema podacima američke FARA-e, koje je objavio Index.hr, za lobiranje u SAD-u ta je firma od 2015. do 2017. godine naplatila 114 milijuna kuna proračunskog novca.

1/1