Novosti

Politika

Stop lažima

Tribinom ‘U obranu slobode govora’ odgovoreno je na učestale napade i podmetanja koje podnose domaći javno subvencionirani neprofitni mediji

Vq04msurm5654404hvnuymhuh8j

(foto Petar Glebov/PIXSELL)

Tribinom ‘U obranu slobode govora’ organizatora medijske udruge Mreža emancipacije E-net i neformalne inicijative neprofitnih medija, održanom u Hrvatskom novinarskom društvu, odgovoreno je u utorak na učestale napade i podmetanja koje podnose domaći javno subvencionirani neprofitni mediji. Da podsjetimo, novi ministar kulture Zlatko Hasanbegović naprasno je raspustio Povjerenstvo za neprofitne medije, a iz medijskih i političkih centara moći otpočela je uto drakonska reprodukcija laži o posljednje tri godine subvencioniranja koje su navodno obilježile visoke svote i poslušnički odnos dotičnih medija prema vlasti.

Na tribini su o tome, i o medijskoj politici generalno, izlagali: Veronika Rešković (Forum), Ana Brakus (Libela), Mašenjka Bačić (Stav), Luka Ostojić (Booksa), Andrea Milat (Bilten), Mislav Žitko (Filozofski fakultet u Zagrebu), Tonči Kursar (Fakultet političkih znanosti u Zagrebu) i Ivica Đikić (Novosti). Govorilo se dakle o specifičnim pozicijama neprofitnih medija i o njihovoj ulozi u hrvatskom društvu, ali i o širem kontekstu njihova aktualnog suzbijanja. Koje ipak neće uspjeti, rečeno je među ostalim, ušutkati govor u obranu slobodnijeg društva, a ni spoznaju da je sve to samo dio veće igre osvajanja tržišta.

Čulo se i da neprofitni mediji postoje radi uravnoteživanja devijantnog informiranja javnosti za koje su odgovorni komercijalni mediji, ali i javna radiotelevizija. Također, oni nisu bili podanički u odnosu na donedavnu vlast; lako je dokazati to – postoje arhive – a nemoguće je dokazati suprotno. Nadalje, javna davanja za neprofitne medije brojala su lani pet milijuna kuna, a za komercijalni sektor, direktno i posredno, oko 161 milijun. A rečeno je i da nije istina kako desničarski mediji nisu subvencionirani zato što im je to oduzeto, nego zato što jednostavno nisu udovoljavali natječajnim kriterijima promoviranja ustavnih vrednota.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više