Novosti

Kultura

Neprofitni mediji – između države i crowdfundinga

S obzirom da su neprofitnim medijima sredstva uskratili i prijašnji ministar Zlatko Hasanbegović, kao i aktualna ministrica Nina Obuljen Koržinek, jedino sredstvo u borbi za njihovo preživljavanje su donacije onih koji ih čitaju

Q2stmkltxb8mjb7i1hyldug9ytv

Neprofitni mediji i novinari koji rade u njima žrtve su svog nastojanja da se bave slobodnim novinarstvom, a masovna skupljanja sredstava (crowdfunding) su rješenje kako bi se tim medijima i novinarima u nedostatku podrške države omogućio rad, rečeno je na tribini ‘Budućnost neprofitnih medija - između pomoći države i crowdfundinga’, održanoj 9. januara u dvorani ‘Privrednika’ u Zagrebu.

U najnovijoj u nizu tribina, koje organiziraju Srpsko privredno društvo ‘Privrednik’ i VSNM grada Zagreba, uz moderaciju Saše Kosanovića govorili su Ladislav Tomičić, novinar Novog lista i portala Lupiga, Sanja Despot, novinarka Faktografa i članica Izvršnog odbora HND-a, te Marko Gregović, stručnjak za crowdfunding.

S obzirom da su neprofitnim medijima sredstva uskratili i prijašnji ministar Zlatko Hasanbegović, kao i aktualna ministrica Nina Obuljen Koržinek, jedino sredstvo u borbi za njihovo preživljavanje su donacije onih koji ih čitaju. Prvi je s akcijom prikupljanja novca od svojih čitatelja i simpatizera krenuo portal Forum.tm, a to je nedavno učinio i portal Lupiga.com.

- U Hrvatskoj uz portale Lupiga.com i Forum.tm postoji 10-15 malih medija koji žele slobodno pisati i ne žele se klanjati pred oltarom ratnog zločinca (Slobodana Praljka, op.a). Ne želim se uvlačiti u dupe ratnim profiterima, a u novinarstvo me drži ljepota Feral Tribunea - rekao je Tomičić, ističući da su se akciji odazvala mnoga poznata imena i da je u deset dana prikupljeno preko 20.000 dolara.

- Činjenica da se sredstva za medije moraju prikupljati na takav način pokazuje bolest ovog društva - rekao je Tomičić i dodao da su najgori tzv. fini HDZ-ovci od kojih se puno očekuje, ali je rezultat njihovog djelovanja katastrofalan.

- Mučno mi je da se medije koji dobivaju ukupno tri milijuna kuna nazivaju parazitima, dok se u isto vrijeme mainstream medijima na račun smanjenja PDV-a daje preko 150 milijuna - rekao je on, ističući da su novinari u slobodnim medijima označeni kao ‘neprijatelji’.

- Ako se takvi trendovi nastave, mi ćemo zajedno sa Srbima završavati u paviljonima Zagrebačkog velesajma ili u Pakračkoj poljani - zaključio je Tomičić.

Po riječima Sanje Despot, najbolji novinari u Hrvatskoj rade na malim portalima za male pare. Osim toga, teško je očekivati da bi crowdfunding mogao postati raširena pojava jer novčanu pomoć uplaćuju isti ljudi koji prate te medije. Uostalom, tko daje podršku ovim medijima, on najčešće nema mnogo sredstava, dok oni koji koji imaju sredstva daju podršku mainstream medijima.

- Crowdfunding je fenomen star kao čovječanstvo jer su se na takav način gradile crkve - rekao je Marko Gregović, na što se čula upadica da su crkve sada na proračunu. U svijetu se crowdfunding koristi mnogo više; u Hrvatskoj je bilo 10-15 takvih kampanja, dok ih je u susjednoj Sloveniji nekoliko stotina - objasnio je Gregović.

Učesnici tribine složili su se da je povećanje učestalosti takvih kampanja s jedne strane dobro, ali s druge opasno jer bi se takve metode masovno počele primjenjivati u zdravstvu, a pitanje je i hoće li i kad će država staviti šapu na prikupljene pare.

Jedno je davati novac za medije, a drugo za bolesnu djecu jer bi se njihovo liječenje trebalo plaćati iz proračuna u koji svi mi izdvajamo, pa i oni koji rade u neprofitnim medijima, čulo se na tribini.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više