>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše R. I.

Tesla u Pragu

Spomenik je postavila Gradska četvrt Prag 6 na inicijativu Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba

U Pragu je u Ulici Nikole Tesle, u četvrtak 4. rujna 2014. otkriven spomenik istaknutom izumitelju. Spomenik je postavila Gradska četvrt Prag 6 na inicijativu Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba, budući da je Tesla od 1879. do 1880. studirao filozofiju na Filozofskom fakultetu Karlovog sveučilišta.

Dio sredstava za izradu i postavljanje Teslina spomenika donirao je i Grad Zagreb pa je spomenik uz ostale otkrio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a tamo je bila i hrvatska veleposlanica u Češkoj Ines Troha Brdar. Spomenik je visok 2,5 i dug 4 metra; kao simbol Teslina djelovanja prikazuje svjetleću kuglu i stilizirano električno pražnjenje. Autori spomenika su češki kipar Stefan Milkov i arhitekt Jiří Trojan. Ovo je prvi Teslin spomenik podignut izvan njegove domovine u čijem je postavljanju kao partner sudjelovala hrvatska strana, a kako je kazano na svečanosti, radi se o najvećem spomeniku Nikoli Tesli na svijetu.

- Nikola Tesla je u Hrvatskoj pojam za genijalnog čovjeka i služi kao trajan uzor i primjer, kazao je u Bandić koji je podsjetio na bogate hrvatsko-češke veze koje, kako je istaknuo, traju već 920 godina, od imenovanja Čeha Duha za prvog zagrebačkog biskupa. ‘Nije slučajno da u najstrožem cetru Zagreba postoje Praška i Masarykova ulica, a te dvije češke ulice povezuje upravo ulica koja nosi ime Nikole Tesle’, dodao je Bandić. Govorio je i o povezanosti Tesle sa Zagrebom u kojem je 1892. održao predavanje o korištenju izmjenične struje, a 1896. bio izabran počasnim članom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te 1926. počasnim doktorom zagrebačkog sveučilišta. Česima je Bandić uputio poziv da ljeti osim Jadrana posjete i Zagreb, kao i Teslin rodni Smiljan i Plitvička jezera.

Predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac je podsjetio da se upravo ove godine navršava 130 godina otkako je Nikola Tesla iz Hrvatske otišao u Ameriku. Na svečanosti su bili članovi Hrvatsko-češkog društva i Češke besede Zagreb.

Kamen-temeljac za Teslin spomenik položio je još 2006. tadašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u povodu proslave 150. godišnjice Teslina rođenja. Tesla je filozofiju u Pragu studirao samo jedan semestar, a istovremeno je pohađao i vježbe iz eksperimentalne fizike kod poznatog češkog fizičara Karela Domalípa. U brzojavu koji je 1935. poslao rektoru Češkog visokog tehničkog učilišta (ČVUT) i gradonačelniku Praga Karelu Baxi, napisao je: ‘Još uvijek imam drage uspomene na vaš prekrasan grad, a nadahnuće koje sam ondje dobio još i sad mi je korisno u mom radu. Moje poštovanje prema divnom narodu Čehoslovačke, tom lučonoši civilizacije, ne može se izraziti riječima. Najtoplije se nadam da će i dalje biti uspješan.’ Tesla je 1936. izabran počasnim doktorom praškog ČVUT-a, kao i Visoke tehničke škole u Brnu, a 1937. čehoslovački predsjednik Edvard Beneš dodijelio mu je najviše državno odlikovanje, Red Bijelog lava.

Teslino ime nosi i nekoliko tvornica električnih uređaja u Češkoj, a u gradu Pardubice postoji i nekoliko sportskih klubova s imenom Tesla.