Novosti

Politika

Tribina u ‘Privredniku’ o diskriminaciji rastavljenih očeva

‘Mnoge žene računaju na sporost sustava i nastoje stanje promijeniti u svoju korist. Djecom se manipulira kako bi naškodila drugom roditelju‘, objasnila je odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko

U Hrvatskoj se u 93 posto slučajeva nakon razvoda dijete dodjeljuje majci, što je svojevrsna diskriminacija nad muškarcima kojima i pored uskraćivanja njihovih prava ostaje obaveza da redovno plaćaju alimentaciju, rečeno je na tribini ‘Ima li nade za tate’, upriličenoj u utorak u prostorijama ‘Privrednika’ u Zagrebu.

Tribina je započela dokumentarnim filmom ‘Tak kak je’ Arsena Oremovića u kojem se govori o slučaju Zvonka Grgeca kojem bivša supruga ne dozvoljava viđanje s kćerkom, a državne službe i sudovi nikako da donesu odluku kojom bi Grgec ostvario svoje pravo.

- Nisam se sreo s kćerkom četiri i pol godine i ona se toliko otuđila da ne želi ni znati za mene, a njena majka je protiv mene podnijela, kako se kasnije pokazalo, 25 neosnovanih prijava. Institucije ne reagiraju: svoju sam priču i iskustva u borbi da ostvarim pravo da vidim kćerku ispričao u preko 20 institucija, pa sam s pričom došao i do Vlade RH, ali institucije ne reagiraju. A godine idu i one su zbog nemogućnosti da vidim kćerku, za mene nepovratno izgubljene - rekao je Grgec za kojeg je Centar za socijalnu skrb čak predložio da bi dijete do donošenja pravomoćne odluke trebalo živjeti s njim.

- Priče u kojima veliki broj žena ignorira sudske odluke i ne dozvoljava bivšim muževima približavanje djeci ima na hiljade. Problem je činjenica da se postupak vodi po starom zakonu, koji je važio prije 2015. po kojem nije bila nužna privremena mjera - rekla je odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko.

Ukazala je da je Centar za socijalnu skrb obavijestio sud prije dvije godine, ali odluka nikad nije donesena zbog čega bi netko trebao i kazneno odgovarati.

- Mnoge žene računaju na sporost sustava i nastoje stanje promijeniti u svoju korist. Djecom se manipulira kako bi naškodila drugom roditelju - rekla je.

Ovakve situacije su nasilje nad muškarcima koje društvo ne priznaje kao problem, što je odraz patrijarhalnosti društva koje je u posljednjih 20 godina jača - ističe Oremović.

Prisutnima se obratio i Oliver Čanić, predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo, koja okuplja stotine roditelja čija su prava uskraćena.

- U Hrvatskoj ne postoji znanstveno istraživanje o odnosu djece i rastavljenih roditelja, ali zato postoje stotine radova iz uređenih zemalja. Problem se transgeneracijski prenosi, pa će i djeca koja su predmet sporova i manipulacija imati teškoće oko zasnivanja porodice - istaknuo je Čanić i dodao da dijete, otuđeno od jednog od roditelja, za četiri dana može revidirati svoj stav, ali ga treba privremeno ukloniti od manipulativnog roditelja.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više