Novosti

Filmska kritika

U lovu na predatore

Emerald Fennell, "Djevojka koja obećava" (2020.): Pod krinkom duhovite plakatne feminističke propagande nalazi se vrhunsko ostvarenje

Large filmska

#Me Too pokret dobio je manifestni film

Iako je izazvao veliku pozornost na Sundanceu, dugometražni redateljski debi engleske glumice i scenaristice Emerald Fennell, "Djevojka koja obećava", ostao je tamo bez ijedne nagrade. Ta američko-britanska koprodukcija, međutim, tokom prošle je godine postala jedan od najkomentiranijih pa i najkontroverznijih filmova, s velikim brojem sljedbenika, ali i nezanemarivom količinom osporavatelja. Oni prvi su prevladali i početkom ove godine, odnosno prije nekoliko dana, film je zablistao u utrci za Zlatne globuse odnosno Oscare. I dok nijednu od nominacija za Zlatni globus nije potvrdio, bolje bi mogao proći s Akademijinom nagradom, s obzirom na to da su tu politički kriteriji često važniji od estetskih. A "Djevojka koja obećava" neka je vrsta manifestnog filma #Me Too pokreta, kampanje ogromnog političkog utjecaja, no da stvar bude kompliciranija i zanimljivija, istovremeno je riječ o umjetnički itekako potentnom uratku.

U središtu zbivanja je 30-godišnja Cassie koja, neobično za Ameriku, još živi s roditeljima te radi u skromnom kafiću, no noću se pretvara u fatalnu ženu što praveći se mrtva-pijana po klubovima vreba (prikrivene) muške predatore. To su obično "dobri dečki" koji redovito žele seksualno iskoristiti djevojku ne obazirući se na činjenicu da ona ne može dati pristanak jer je jedva svjesna onog što se događa. Cassie ih onda šokira "naglim otrežnjenjem" i lekcijom iz morala s ciljem da se poniženi napasnici suoče s pravom i poraznom slikom o sebi. Ima i posebnu bilježnicu u kojoj bilježi "recke", iz čega je vidljivo da je nanizala desetke i desetke, ako ne i koju stotinu napasnika, a otkrit će se i motivacija te neobične misije. Prije desetak godina njezinu je najbolju prijateljicu Ninu, s kojom je studirala medicinu, na razuzdanom partyju pijanu seksualno iskoristio popularni kolega uz opće odobravanje prisutnih. Kad ga je silovana djevojka prijavila upravi sveučilišta, odbijena je, a zahvaljujući vještom odvjetniku kojem je pravda bila na zadnjem mjestu, kao i činjenici da nitko od kolega nije želio svjedočiti u njenu korist, prijava je propala i kod policije, te se naposljetku traumatizirana Nina ubila, a počinitelj nedjela nastavio studij u inozemstvu. Saznavši da se upravo vratio u Ameriku, Cassie, koja je zbog traume prijateljičina suicida studij bila prekinula i prestala izlaziti s dečkima, vidi priliku za krunisanje svog osvetničkog pohoda u čije je mete uključila i dekanicu sveučilišta te jednu od bivših studentica. No pokoleba je ulazak mladog pedijatra, bivšeg studentskog kolege, u njen život, jer on se čini kao doista dobra osoba.

Tako prepričan, film se doima kao osvetnički triler, no scenaristica i redateljica Fennell uobličila ga je kao žanrovski miks trilera, crne i romantične komedije te drame, čak dodala i epizodu mjuzikla, istovremeno i naslovnu junakinju postavivši kao lik nestabilnog identiteta, dok priča, sukladno svemu tome, vijuga u raznim smjerovima i tonalitetima. Nakon četvrt stoljeća dominacije realističke poetike u umjetnički ambicioznim odvjetcima svjetske kinematografije, dobili smo ponovo jedan punokvrni "postmodernistički" uradak u najboljem smislu riječi. Hibridnost, pastišnost, narativna slojevitost i potpuna nepredvidivost priče (briljantan obrat u završnici sa scenom ubijanja koja je istovremeno užasavajuća i komična, riječju groteskna), protagonistica koja je i simpatična i odbojna (jako dobra Carey Mulligan), opći promizantropski ton skriven površinskom mizandrijom, odnosno suštinska egzistencijalna autentičnost pod krinkom (duhovite) plakatne feminističke propagande – sve to čini "Djevojku koja obećava" izvanrednim ostvarenjem. Doista, rijetko inteligentan i svjež film, već sad se može reći, jedan od vrhunaca ovogodišnje hrvatske kino ponude.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više