>

novosti logo

Društvo Društvo

Udri s oltara

Katoličku crkvu godinama prate kontroverzni istupi brojnih svećenika, biskupa i nadbiskupa koji svojim angažmanom zagovaraju radikalno desne stavove, u rasponu od povijesnog revizionizma i ustašofilije do homofobije, seksizma i govora mržnje

Katoličku crkvu, koja u Hrvatskoj ima sve veći utjecaj, godinama prate kontroverzni istupi nekih njezinih istaknutih predstavnika koji svojim angažmanom, što nadilazi brigu o duhovnim i pastoralnim potrebama vjernika, često zagovaraju radikalno desne stavove. U ovom tekstu donosimo pregled nekih istupa nadbiskupa, biskupa i svećenika, koji se kreću u rasponu od povijesnog revizionizma i ustašofilije do homofobije, seksizma i govora mržnje.

Zdravstveni odgoj razara čovjeka

Gotovo nema napredne društvene inicijative koju zagrebački nadbiskup Josip Bozanić nije neargumentirano kritizirao. ‘Zdravstveni odgoj u školama nije u skladu s hrvatskom tradicijom. To je opasno, jer u nekim dijelovima razara čovjeka’, kazao je u prosincu 2012. godine. Lanjske veljače je ponovio stav kardinala Alojzija Stepinca da je abortus zločin i dodao da se pobačaj toliko razmahao da dobiva karakter narodnoga samoubojstva. Njegovu je propovijed slušao i osuđeni ratni zločinac Dario Kordić, koji je na Badnjak 2014. ljubio kardinalovu ruku u krugu veteranskog šatora u Savskoj 66. Pred izbore lanjskoga studenoga Bozanić je pozivao vjernike da biraju one koji brane ljudski život od začeća do naravne smrti, zauzimaju se za slobodu ispovijedanja vjere, shvaćaju brak i obitelj kao zajednicu muškarca i žene… Založio se za izuzimanje ćirilice iz primjene Ustavnog zakona, kojim je definirano uvođenje tog pisma u javnu upotrebu. Medije je nazivao zlom koje pod valutom slobode izražavanja javno prokazuje svjedoke koji ne kriju svoje kršćansko uvjerenje u politici, kulturi, znanosti. Na blajburškoj komemoraciji izjednačio je nacifašizam i pripadni mu ustaški režim s komunizmom: za njega je Bleiburg zločin protiv čovječnosti u režiji jugoslavenske vojske i pod znakom crvene zvijezde petokrake. ‘Izmišljanje neke fašizacije Hrvatske hrani tu ideologiju’, kazao je, uz ostalo, kardinal tom prigodom.

Kordić je moralna veličina i mučenik

Sisački biskup Vlado Košić ponizno je pak ljubio Kordićevu ruku na zagrebačkom aerodromu u srpnju 2014., nakon što se ovaj vratio iz austrijskog zatvora u kojem je služio kaznu za zločin nad civilima u Ahmićima. Košić je poveo molitvu i nazvao Kordića ‘moralnom veličinom i mučenikom’, kao da njegov život vrijedi više od života 116 ahmićkih žrtava. Pomislite li samo načas da postoji i natruha fašizacije u društvu, čut ćete riku toga crkvenog lava, koji je i potpisnik internetske peticije kojom se u kolovozu 2015. zalagao za uvođenje ustaškog pokliča ‘Za dom spremni’ kao službenog pozdrava Hrvatske vojske. Bio je i žestoki zagovaratelj referenduma o braku i ćirilici, a vladu Zorana Milanovića nazivao je zločinačkom, totalitarnom i nenarodnom. Božićne polnoćke redovito koristi za diskriminaciju pripadnika LGBT zajednice. ‘Rađa nam se sve manje djece, dopušta se pobačaj (…), zakonom su se legalizirale istospolne zajednice koje ne mogu imati djece, ali im se u nekim slučajevima dopušta posvajanje. Koje li okrutnosti, koje li dekadencije civilizacije!’ vapaj je iz jedne njegove otužne poslanice. Prevodio je i misu kojom je upravo okončana ovogodišnja molitvena kampanja inicijative ‘40 dana za život’, za koje je s oltara poručio: ‘Mira neće biti sve dok postoji abortus.’ Je li time, i kome, poručio da se rat nastavlja, vjerojatno ćemo uskoro imati priliku vidjeti i čuti.

Bog nije stvorio Adama i Stevu

Košićev ideološki brat blizanac je pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić, koji je predvodio euharistijsko slavlje u Kordićevu čast. I on je potpisnik peticije za uvođenje ustaškog pozdrava. Na skupu protiv zdravstvenog odgoja u školama 2013. godine vladu Zorana Milanovića usporedio je s nacistima. Tražio je novu Oluju i lustraciju, a narod je pozivao na svrgavanje vlasti. Pobačaj uspoređuje s kanibalizmom. ‘Svjedoci smo da se dječji fetusi pobacuju što kasnije, kako bi se prodavali u medicinske, kozmetičke, pa čak i prehrambene svrhe’, zborio je pred 30 hiljada vjernika u Mariji Bistrici. U svojim propovijedima ne štedi homoseksualne osobe i druge manjine, sveudilj pritom interpretirajući biblijsku priču po kojoj je Bog stvorio Adama i Evu, a ne Adama i Stevu.

Komunizam je ubijao i dušu čovjeka

Varaždinski biskup Josip Mrzljak rado je viđen gost u desničarskom miljeu. ‘Komunizam nije zločinački samo po tome što je ubijao ljude, komunizam je ubijao i dušu čovjeka. Neka Mesić kaže tko je naredio pokolj u Hudoj jami, pa nek’ onda govori koliki je Tito bio Hrvat’, izjavio je nedavno u huškačkoj TV emisiji ‘Bujica’. Prisjetio se i osobnog iskustva poslijeratnih godina kada mu je nestao otac, službenik NDH, sugerirajući da je stradao kao žrtva komunističkog terora.

‘Za dom’ ulazi u područje dvoznačnosti

Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, suočio se u veljači 2012. s ozbiljnim sumnjama u zataškavanje pedofilije u svojoj nadbiskupiji: troje je svjedoka, što javno a što izravno Puljiću, otkrilo da ih je u djetinjstvu seksualno uznemiravao svećenik Nedjeljko Ivanov, prva osoba u Hrvatskoj koja je prema crkvenom kanonu osuđena za pedofiliju. Je li Puljić i prije znao za te slučajeve i dalje je otvoreno pitanje, no ostaje skandalozna činjenica da su svi oni nakraju završili u zastari. Puljićevo poslanje obilježeno je i izjavom da bi uskratio euharistiju svima onima koji je u ‘trenutnom stanju’ ne mogu primiti: nekrštenima, luđacima, hereticima, razvedenima i ponovno civilno vjenčanima, apostatama i shizmaticima. Pozdrav ‘Za dom spremni’, po njemu, ulazi u područje dvoznačnosti i nejasnoća, pa ga struka prvo treba objasniti, a potom – vidjet ćemo…

Ne uskraćujte djeci krštenje

Suspendirao je 2012. don Ivana Grubišića zbog pojačane političke aktivnosti, zabranivši mu prakticiranje svećeničkog zvanja i nošenje habita, da bi se potom sam iznimno zalagao oko referenduma o ustavnoj definiciji braka kao zajednice muškarca i žene te eksplicitno pozivao birače da glasaju za dvoje, a ne dvojicu ili dvije… Marina Barišića, splitsko-makarskog nadbiskupa, pamtimo i po ovogodišnjoj uskršnjoj poruci u kojoj je upozorio roditelje da ‘ne uskraćuju djeci krštenje i odgoj u bogatstvu vjere, jer ih time ostavljaju bez hrane i odjeće, zraka i materinskog jezika, na milost i nemilost hladnoj logici grobnoga kamena…’ Na taj je njegov propagandni uradak reagirala i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, proglasivši ga neumjesnim.

Rat još nije gotov

Studentski kapelan Damir Stojić u kratkom je roku dospio u vječnost: bit će da se to dogodilo dok je u šatoru u Savskoj 66 držao misu za ratne veterane koji su u tom trenutku tražili ostavku ministra branitelja Predraga Matića i njegovih suradnika. ‘Rat još nije gotov’, poručio je okupljenima. A pošto je čuo da su u Vinkovcima liječnici potpisali priziv savjesti protiv pobačaja, pobojao se da će našu djecu za novac dolaziti ubijati oni preko Dunava. ‘Isto tako je bilo prije 20 godina, kada su dolazili ubijati’, rekao je Stojić, vinuvši se opet u bespuća povijesne zbiljnosti. Zanima li koga kada se namjerava spustiti na zemlju, može mu poslati upit putem internetske stranice Katoličkoga pastoralnog ureda pri Sveučilištu u Zagrebu.

Druže ministre, Srbine Ostojiću

Kastavski župnik Franjo Jurčević osuđen je 2014. odlukom Županijskog suda u Rijeci zbog diskriminacije i homofobije u tekstovima na svome blogu, kojim mu se bilo zabranjeno služiti dok sporne uratke ne ukloni, pa mu se novi radovi bave revizijom historijskih činjenica. Njegova je ideološka matrica posvema nalik sveprisutnoj popularnoj melodiji hrvatskoga klera. ‘Više je zločina počinjeno nakon rata pod pokličem Smrt fašizmu – sloboda narodu nego što su ih za rata počinili ustaše i Ante Pavelić’, piše taj kastavski komedijaš, uredno zaodjeven u crkveno ruho. Dok čekamo njegov nastup uživo na kojem budućem misnom slavlju, zabavimo se nekim od dosad objavljenih hitova: ‘Druže ministre, Srbine Ostojiću’, ‘Milanović kao najobičnije i najbezobraznije komunističko derište’; ‘U mnogočemu sam pretekao sv. oca papu Franju svoga imenjaka, a napose u krštenjima’; ‘Sam sebe prijavljujem protuhrvatskoj i protuvjerskoj Protagori’…

NDH je temelj današnje Hrvatske

Vjekoslava Lasića, Dragu Majića i Vjenceslava Kujundžića zasigurno osim svećeničkog zvanja povezuje i romantična mantra o prvoj ljubavi kojoj zaborava nema. Tako pater Lasić već godinama u bazilici Presvetog Srca Isusova u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici služi misu za ustaškog poglavnika Antu Pavelića, a svojedobno je njegov govor na pogrebu zapovjednika Jasenovca Dinka Šakića bio ovakav: ‘Ustaški pokret je 10. travnja 1941. obnovio hrvatsku državu. NDH je temelj današnje domovine Hrvatske, države za koju je naš mučenik Alojzije Stepinac hrabro posvjedočio pred bezbožnim komunističkim sudom. Svaki pošteni Hrvat treba se ponositi Šakićevim imenom.’ Vojni kapelan Majić ove je godine na istom mjestu, u Palmotićevoj, misno slavlje proširio na čak 35 ustaških generala i pukovnika, pozivajući pritom na slavljenje dana uspostave NDH te ‘istinu i rušenje mitova’ o toj fašističkoj tvorevini. Ustaške je časnike nazvao velikanima, mučenicima i nevinim žrtvama. Župnik Kujundžić spomenutom dvojcu kuje lance zajedništva u Splitu, pa misu za poglavnika više-manje redovito služi u crkvi Svetog Josipa na Mertojaku.

Bog i Hrvati! Za dom!

Svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije Mate Munitić uveličao je 10. aprila proslavu dana osnutka IX. bojne HOS-a ‘Rafael vitez Boban’ zborenjem nakon molitve uz križ palim braniteljima na splitskom groblju Lovrinac. ‘Stoljetnim pozdravom uz koji su Hrvati od davnina branili svoje, ne želeći nikome zlo. Bog i Hrvati! Za dom!’ Okupljeni su, za one koji ne znaju, odgovorili: ‘Spremni!’

Jasenovac je bio partizanski logor

Stjepan Razum je svećenik, povjesničar, arhivist i predsjednik Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac. U hrvatsku povijest ušao je tvrdnjom da spomenuti logor nije bio mjesto likvidacija nego radni i privremeni tranzitni logor; nema, po njemu, dokaza za masovne ustaške zločine u Jasenovcu, ali ima za partizanske. ‘Za dom spremni’ jedan je od ljepših pozdrava, koji bi trebao upotrebljavati svaki pravi Hrvat i Hrvatica, kao i naši političari. Margelov institut je prije koju godinu od DORH-a zatražio hitno pokretanje postupka protiv Razuma zbog njegova negiranja genocida i zločinačkoga karaktera Nezavisne Države Hrvatske.

Žena je drugotna

Za razliku od Razuma, Ivica Raguž je samo svećenik koji se proslavio teološkim osvrtom pod naslovom ‘Marijina poslušnost i žene danas’, napisanim u povodu ovogodišnjeg blagdana Velike Gospe a objavljenim u ‘Glasu Koncila’. U njemu ističe da žena ne želi prihvatiti da je ona od Adama a ne Adam od nje, da je ona drugotna a muškarac prvotan te da je po ženskoj neposlušnosti grijeh ušao u svijet. Potom se opravdavao, korigirao, pojašnjavao…

Rat je bio posljedica ateizacije

Početkom prošle godine Vatikan je u mirovinu poslao neke od dotad najeksponiranijih desničarsko-nacionalističkih glasova ovdašnje Crkve. Prvi među umirovljenima bili su gospićko-senjski biskup Mile Bogović, šibenski biskup Ante Ivas i vojni ordinarij Juraj Jezerinac. Prije njih u mirovinu je otišao i đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić. Podsjetimo na Jezerinca kao autora besmrtne teze da je rat devedesetih bio ‘posljedica ateizacije, bezboštva i odbijanja Boga’, ukratko, da su rat skrivili – ateisti.

1/1