Novosti

Kultura

Umjetnost u egzilu reportera karikature

Ova knjiga mi je bila poput lijeka potrebnog da lakše prebrodim sve teškoće, rekao je Nedeljko Dragić na promociji svoje knjige ‘Stille Reise – Minhenski dnevnik / Tiho putovanje - Münchener Tagebuch’

Velik broj poštovalaca umjetnosti, kulture i karikature skupio se u subotu, 10. oktobra, u Muzeju suvremene umjetnosti na promociji knjige svjetski poznatog karikaturiste i autora animiranih filmova Nedeljka Dragića ‘Stille Reise – Minhenski dnevnik / Tiho putovanje - Münchener Tagebuch’, koju je izdalo Srpsko narodno vijeće iz Zagreba.

Knjiga s dvjesto izvrsnih umjetničkih zapisa o vremenu i prostoru egzila predstavlja dnevnik koji je Dragić stvarao tokom 20 godina boravka u Minhenu, ali ni njeno putovanje do čitalaca nije bilo ni kratko ni lagano, što je u svom izlaganju naznačila urednica knjige Aneta Vladimirov, ističući pri tome zasluge Mire Šuvar koja je bila svojevrsna čuvarica te građe.

- Dragićev boravak u Minhenu i njegov dnevnik možemo definirati kao svojevrsni egzil. Čitanje knjige zbog bogatih detaljnih crteža zahtijeva mir i omogućava proučavanje na više različitih nivoa. Ovo je zapravo i neka vrsta ljubavne posvete Minhenu, jer je Dragić zabilježio mnogo onoga što je promaklo drugim građanima. Nježan je prema Minhenu, pa čak i kad razotkriva likove svojih crteža, on čuva njihovo dostojanstvo, bivajući dovoljno duhovit i nježan u svojoj karikaturi - rekla je Vladimirov.

- Ovo je jedan od izdavačkih poduhvata godine, pogotovo što je urađen u sredini koja je preuzela kulturu zaborava - rekao je Veljko Krulčić, podsjetivši da su u dvije godine nastala remek djela poput Idu Dani, Per aspera ad astra i Tupko, Krulčić je naglasio da je teško naći druge koji su u tako kratkom razdoblju s malo sredstava i mogućnosti uspjeli stvoriti takav opus. Podsjetio je i na Dragićev film ‘Slike iz sjećanja’, nastao 1989., koji je svojevrsna posveta njegovom ocu, ali i zavičaju – okolini Novske gdje je rođen.

- Ovo je umjetnička knjiga koju ja autor osmislio od korica do korica - rekla je autorica pogovora Nada Beroš. – Dragić je pun paradoksa i aktivan u svom stvaranju, bilo teksta, bilo crteža, a kao samouk imao je dovoljno inata i tvrdoglavosti da bez škole crtanja sam sebe izgradi kao crtača i kao autora, pripadnika svjetski glasovite Zagrebačke škole crtanog filma - rekla je i naglasila da je knjiga zbog uslova nastajanja dvojezična, kao i da se nada da će se jednom prilikom predstaviti i u Minhenu.

Sam Dragić naglasio je da je knjiga, svojevrsna slikovnica za odrasle, nastala slučajno, a da je u Minhenu počeo primjećivati insekte, vjeverice u parku, cvjetove i sve ono što nije primjećivao ranije. Obrazlažući svoj egzil u Minhen, naglasio je da je već preživio Drugi svjetski rat u kojem su mu ustaše ubili oca pred sam kraj rata, kao i da je stradalo preko 20 članova njegove šire familije. - Početkom 90-ih bio sam svjestan da će rata biti i nisam htio da to gledam ponovo, pogotovo što se sjećam svega iz onog prethodnog rata - rekao je.

- Bio sam reporter karikature, a kako sam često bio bolestan, kad sam bio na rehabilitaciji, crtanje mi je bilo motiv da ne mislim na bolest. Jer kad nisam radio, pitao sam se zašto te trenutke na bih koristio za nešto korisno. Ta je knjiga bila lijek za mene da lakše prebrodim sve teškoće, a tokom 20 godina stvaranja nastojao sam ispričati sve što sam vidio, ali na drugačiji način, odnosno da priču ispričam linijom. To nisu političke karikature, već priča o prolaznosti života. Isprva nisam imao namjeru da napravim knjigu, ali kad se toga nakupilo i kad sam dobio podršku od kolega kojima sam pokazao crteže, pokušao sam knjigu izdati u Njemačkoj, ali bez uspjeha - rekao je Dragić, ističući da je knjigu pokušao objaviti u Hrvatskoj, najprije kod Mire Šuvar, a onda preko SNV-a, što mu je kao pripadniku srpske zajednice bilo i najlogičnije.

Dragić ponovo piše dnevnik, ali ovaj put ne crtežima, nego zapisima i aforizmima, jer - kako je rekao - voli crni humor i cinične ideje. - To me drži na životu i to mi je nada. Do sada sam skupio nekoliko bilježnica i možda i ti zapisi jednom dođu u javnost - rekao je Dragić.

Promocija, koju je moderirao Željko Luketić, održana je u prostorima MSU-a gdje je postavljena izložba ‘Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma’ koja se može vidjeti do kraja oktobra.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više