Novosti

Društvo

Umro Tomislav Merčep

U 69. godini života umro je pravomoćno osuđeni ratni zločinac Tomislav Merčep, zapovjednik jedinice koja je od listopada do prosinca 1991. godine nezakonito uhapsila 57 osoba, od kojih su 43 ubili, četiri se vode kao nestale, a šestoro je preživjelo mučenja i zlostavljanja

Large mercep

Tomislav Merčep (foto Dalibor Urukalović/PIXSELL)

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata izvijestila je u utorak kako je nakon duge i teške bolesti u 69. godini života preminuo Tomislav Merčep. Bio je ratni pomoćnik ministra unutarnjih poslova i osuđeni ratni zločinac koji je zapovijedao postrojbom poznatom pod imenom “merčepovci”.

Javnost je za njih saznala početkom 1992. godine kada je uhićena skupina koja je likvidirala zagrebačku obitelj Zec – 12-godišnju djevojčicu Aleksandru, njenog oca Mihajla te majku Mariju. Optuženi su zbog proceduralne pogreške oslobođeni kaznene odgovornosti, a tijekom suđenja sam Merčep nije pozvan niti kao svjedok.

No Merčep je osuđen u svibnju 2016. godine na pet i po godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe “merčepovci” nije spriječio ratne zločine nad srpskim civilima. Vrhovni sud mu je u veljači sljedeće godine kaznu povisio na sedam godina. Prema presudi, “merčepovci” su na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području od listopada do prosinca 1991. godine nezakonito uhitili 57 osoba. Njih 43 su ubili, četiri se vode kao nestale, a šestoro je preživjelo mučenja i zlostavljanja. Među žrtvama bila je i obitelj Zec.

Tijekom inkriminacije, kako stoji u presudi, optuženik je u svojstvu savjetnika MUP-a, u okviru kojeg je postojala pričuvna postrojba stacionirana u Pakračkoj Poljani i dijelom u Zagrebu nad kojom je on imao faktičku ovlast, djelovao kao zapovjednik te iako je znao da njeni pripadnici nezakonito postupaju neovlašteno lišavajući slobode, pljačkajući, zlostavljajući, tjelesno povređujući i ubijajući civilne osobe, nije poduzeo mjere da takva nezakonita postupanja spriječi i suzbije.

Tužiteljstvo ga je najprije teretilo da je zapovijedao zločinima, no optužnica je potom ublažena pa je osuđen da nije spriječio podređene.

Merčep je cijelo vrijeme tvrdio da je nevin te je poricao da je zapovijedao postrojbom koja je nazvana po njegovom prezimenu.

U ožujku ove godine Merčepa je Vrhovni sud pustio na uvjetni otpust s obrazloženjem da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za njegovu primjenu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja i potrebe za stalnom njegom i pomoći.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više