Novosti

Politika

Uoči Zagreb Pridea skinuta zastava duginih boja

Treba poslati jasnu poruka da se takvi postupci neće tolerirati ili tretirati kao manji prekršaji. Uoči svake povorke ponosa zadnjih pet godina ponavlja se isto, poručuju organizatori povodom krađe zastave sa zagrebačkog Tomislavca

Sm0o0fws08n6ocbbhsoi2x124nj

Prazni stjegovi na zagrebačkom Tomislavcu (foto Zagreb Pride)

Uoči još jednog Zagreb Pridea, koji će se održati u subotu 19. septembra, nepoznati homofobni počinitelji su u noći sa 16. na 17. septembra skinuli zastavu duginih boja sa stijega na Trgu kralja Tomislava.

Krađa zastave, simbola LGBTIQ pokreta i povorki ponosa, prijavljena je policiji, a organizatori i organizatorice Zagreb Pridea očekuju da se počinitelji što prije pronađu i privedu pravdi. Ističu da krađa zastave duginih boja ima elemente kaznenog djela krađe i vandalizma potaknuto mržnjom na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Podsjećaju da je ovo već peti put da su LGBTIQ zastave silom skinute, istrgane ili potpaljene, i to na najfrekventnijim trgovima i ulicama glavnoga grada. U proljeće, kada su se također vijorile središtem Zagreba, sa stjegova na Tomislavcu jedna je spaljena, druga strgnuta, a ispred Mimare su pak silom skinute još dvije.

Iz Zagreb Pridea navode da je policija pronašla počinitelja koji je 15. juna prošle godine zapalio zastavu na Tomislavcu te protiv njega podnijela kaznenu prijavu za oštećenje tuđe stvari, i to počinjeno kao zločin iz mržnje na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta, za što je predviđena kazna zatvora.

‘Ništa manje ne očekujemo ni ovaj put jer je presudno da ovo homofobno i transfobno iživljavanje prestane, da se pošalje jasna poruka da se takvi postupci neće tolerirati ili tretirati kao neki manji prekršaji. Unazad pet godina, uoči svakog Zagreb Pridea, ovakvo ponašanje postalo je učestalo, i svake godine se isti scenarij homofobnog iživljavanja nad našim zastavama ponavlja dva do tri puta’, navodi se u priopćenju povodom najnovijeg incidenta.

Zastave duginih boja znamen su postojanja i vidljivosti LGBTIQ osoba. ‘Zastave su i poruka gradu koji volimo i u kojemu živimo da zajednički ustrajemo u izgradnji bolje zajednice i uključivijeg društva, u kojemu će se sve građanke i građani osjećati prihvaćano i poštovano. Zastave su tu i kao poruka snage i zajedništva svim LGBTIQ osobama da nisu same i sami, da se ne trebaju bojati‘, poručuju organizatori i organizatorice 19. povorke ponosa koja će u subotu krenuti u 15 sati sa Markovog trga.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više