Novosti

Kultura

Vandalski napad na prostore BLOK-a

Nepoznate osobe izlijepile su prostorije Lokalne baze za osvježavanje kulture BLOK na zagrebačkoj Trešnjevci uvredljivim porukama što je nastavak napada na ovaj umjetnički kolektiv nakon što je njihova zaposlenica Ana Kutleša izabrana za novu ravnateljicu Muzeja grada Zagreba. Iz BLOKA-a kažu da ih ovakvi orkestrirani pokušaji zastrašivanja neće pokolebati u radu i borbi za javni interes

Odluka većine članova Upravnog vijeća Muzeja grada Zagreba da nova ravnateljica te ustanove u gradskom vlasništvu bude Ana Kutleša iz Lokalne baze za osvježavanje kulture BLOK izazvala je oštro protivljenje dijela zaposlenih koji očito ni pod koju cijenu ne žele prihvatiti da nezavisna kulturna radnica postane ravnateljica.

Najprije su prije nekoliko dana poslali otvoreno pismo tvrdeći da Ana Kutleša nije najstručniji kandidat kao i da nije predala svu potrebnu dokumentaciju na natječaju da bi nepoznata osoba (ili više njih) u noći s ponedjeljka na utorak prostor BLOK-a na zagrebačkoj Trešnjevci izlijepila različitim prijetnjama s ciljem da zaplaše izabranu kandidatkinju. Napadi dolaze i iz nezadovoljnog dijela kulturne scene koji tako otvaraju prostor desničarskim ekstremistima.

Iz BLOKA-a kažu da ih ovakvi orkestrirani pokušaji zastrašivanja neće pokolebati u radu i borbi za javni interes.

"Povodom javnog natječaja za ravnatelja Muzeja grada Zagreba medijima se šalju različita anonimna pisma s klevetničkim dezinformacijama vezanim uz organizaciju BLOK. Ta huškačka kampanja za posljedicu je imala noćašnju uličnu “akciju” lijepljenja uvredljivih plakata na našu trešnjevačku galeriju BAZA, kojom su nepoznati počinitelji pokušali zastrašiti naše zaposlenice, članove i publiku. U spomenutim pismima lažno se pokušava diskreditirati dugogodišnji kustoski rad ovjenčan nizom međunarodnih nagrada zbog sitnih materijalnih interesa. Naši napori za demokratizaciju umjetnosti, uključivanje lokalne zajednice u programe i izgradnju lokalne demokratski organizirane muzejske institucije, brojne izložbe, publikacije, festivali, obrazovni programi u srednjim školama i manjim sredinama, istraživanja urbaniteta i glasna kritika procesa privatizacije javnog prostora te zalaganje za poštene radne uvjete u kulturi i plaćeni rad proglašava se “indoktrinacijom”. U kontinuiranih 20 godina djelovanja BLOK je postao jedna od najvažnijih organizacija za produkciju i istraživanje društveno angažirane umjetnosti, a naš je rad prepoznat u lokalnoj zajednici, umjetničkoj i stručnoj javnosti, kako na domaćem tako i na međunarodnom nivou. Ovakvi orkestrirani pokušaji zastrašivanja neće nas pokolebati u našem radu i našoj borbi za javni interes", poručuju iz BLOK-a.

Upravno vijeće izabralo je Anu Kutlešu među šestoro kandidata i kandidatkinja na petom natječaju raspisanom u posljednje dvije i pol godine. Za nju su glasali predstavnici Grada u UV-u Iva Prosoli Stojkovska, Tvrtko Jakovina i Maroje Mrduljaš, dok su predstavnici zaposlenika Boris Mašić i Miljenko Gregl bili za muzejsku savjetnicu Zvjezdanu Antoš. Prigovarali su da Ana Kutleša ne zadovoljava uvjete natječaja jer priloženim dokumentom nije dokazala da ima najmanje pet godina rada u muzeju ili najmanje 10 godina rada u kulturi, znanosti ili obrazovanju te da je dio dokumentacije naknadno dostavljen zbog čega su zatražili novu sjednicu Upravnog vijeća.

“Mi radnici Muzeja grada Zagreba kritični smo prema svom radu i načinu upravljanja kućom te prepoznajemo potrebu za promjenama, ali to ne podrazumijeva promjenu poslanja i temeljnih načela muzejske struke. Zastupamo stav da Muzej ne pripada ‘lijevima’ ili ‘desnima’, politički angažiranima ili neangažiranima, ‘progresivnima’ ili ‘konzervativnima’, manje ili više obrazovanima, već smo muzej koji pripada svima”, ističu radnici Muzeja koji ima četrdeset i četiri zaposlena.

Iz BLOK-a su pozvali policiju da napravi uviđaj.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više